Maandag 21/10/2019

Franse cols vol Vlaamse Leeuwen

De Fransen herken je aan de spandoeken met 'Jaja' en 'Virenque'. De Nederlanders kunnen het Oranjegevoel niet verstoppen, de Duitsers hebben hun magenta Telekom-truitjes. En de Belgen, na de Fransen het meest vertegenwoordigd op Tour-wegen? Die herken je aan de nationale driekleur, zwart-geel-rode Jupiler-hoedjes en vooral veel vlaggen met de Vlaamse Leeuw. Ze worden, zoals in de Ronde van Vlaanderen, verspreid. Ze worden zelfs in de handen van argeloze Fransen gestopt. Met politieke bedoelingen, zo blijkt.

La Plagne

Van onze verslaggevers

Tony Landuyt / Walter Pauli

Iedereen die tv kijkt, ziet ze. Zelfs Franse collega's komen ernaar vragen, wat die leeuwenvlag in beeld doet als Santiago Botero of Michael Boogerd over de streep rijden. Wel, ze worden verspreid door een paar anonieme bestelwagens. Erin liggen kisten vol vlaggen. "Dirk Laeremans, China", staat erop te lezen. Het is interessant voor wie iets kent van de Vlaamse Beweging. De hele familie Laeremans militeert erin. Broer Bart Laeremans is parlementslid voor het Vlaams Blok. Dirk Laeremans zetelt in de raad van bestuur van de radicaal-Vlaamse Vlaamse Volksbeweging. Hij werkt voor een Vlaamse staalfirma in Shangai en zal daar wel aan goedkoop textiel geraken.

In het extreem-rechtse weekblad 't Pallieterke deden ze al wild over die actie. Het is de werkgroep 'Vlaanderen Vlagt', een initiatief van Ivan Mertens, gewezen voorzitter van, jawel, de Vlaamse Volksbeweging. De werkgroep is Frankrijk op zijn Vlaams aan het aankleden. Vlaanderen zendt zijn zonen uit tot in het diepste van Frankrijk, zo blijkt.

Nu zijn natuurlijk niet al die Vlaamse supporters extreem-rechts, ga weg. Als Axel Merckx langskomt of Luikenaar Christophe Brandt, wordt net zo driftig met de Vlaamse Leeuw gezwaaid als bij de doortocht van Hans De Clercq of Marc Wauters.

Hans De Clercq heeft zijn specifieke fans. "Knesselare groet Hans De Clercq". Het spandoek hangt in bocht 16 van La Plagne uitgerold op een camper met een levensgrote reclame van Lotto. Duidelijk supporters van Hans De Clercq, die op 33-jarige leeftijd aan zijn debuut-tour toe is. Veel plezier beleven zij niet aan hun renner. De Clercq is dagelijks blij dat hij boven in de 'bus' en binnen het sluiten van de tijdgrens kan arriveren.

Drie bochten verder zitten twee veertigers rustig in hun strandstoeltje. Supporters van Serge Baguet, want dat maken ze duidelijk met een zwart-geel-rode paraplu waarop in koeien van letters Serge Baguet te lezen staat.

De gekste toestanden maakt men op een col mee. Er zijn de klassieke schilders, die het wegdek bekladden met hun idolen. Anderen bouwen in afwachting van de publiciteitskaravaan en de renners een feestje. Een wijntje, een pintje, een stuk stokbrood en een stukje kaas. Sommigen maken het feest nog groter en houden een heuse barbecue. Voor anderen is het bezoek aan een col een dag van luieren en zonnebaden. De Belgen zijn altijd gek van de Tour geweest. Ook al zijn de prestaties van de Belgische renners de laatste jaren veeleer zwak, zeker in de bergritten, Waalse en Vlaamse supporters blijven de Tour trouw.

In de eerste bocht voorbij de top van de Galibier zit de familie Delaere uit Izegem, supporters van Nico Mattan en Lance Armstrong. De link met Armstrong is vlug gelegd. Ploegleider Johan Bruyneel is afkomstig uit de West-Vlaamse gemeente.

De familie Delaere heeft niet bepaald de beste plaats uitgekozen om de renners te zien voorbijtrekken. "Juist", geeft Delaere toe. "Hier hebben de renners net hun jasje aangetrokken en beginnen ze volop aan de afdaling. In een flits zijn ze voorbij, maar we hadden geen andere keuze. Aan de overzijde van de berg valt er meer te beleven. Hoe renners naar boven klauteren, hoe ze afzien. Maar ja, de berg staat vol langs die kant. We vonden nergens plaats om de camper te parkeren."

De familie Delaere heeft ervaring met Tour-ritten. Ze volgt de Tour al meerdere jaren. Vroeger met een camionette, nu met een mobilhome. Twee jaar geleden maakten ze de hele Tour vol. Nu zijn ze hier alleen voor de Pyreneeën en de Alpen. "De rit naar de Ventoux hebben we overgeslagen wegens te druk. Vandaag willen we van de Galibier genieten. Ik volg de rit op mijn tv en één uur voor de renners passeren, gaat de Belgische vlag aan de camper. Als de eerste volgwagens doorkomen, staan we buiten. Om hier de beste plek te hebben moet je drie dagen op voorhand ter plaatse zijn. Maar goed, zulke freaks zijn we nu ook weer niet. Voor ons is dat vakantie."

Vakantie gecombineerd met de Tour is het ook voor de groep van vijftien, die deel uitmaken van de Sint-Pietersvrienden, de vereniging die jaarlijks de veldrit op de Koppenberg organiseert. De groep volgt de Tour niet van dag tot dag. Zij trokken eerst naar de Bourgognestreek om daar de vermaarde Nuits-Saint-Georges te degusteren. Vandaar ging het richting Alpen om zelf met de fiets een reeks cols te overwinnen en tegelijkertijd de renners te zien lijden.

"We zijn wielerfreaks", zegt Jan Lamon. "De voorbije dagen hebben we met een drietal een aantal cols uit de streek beklommen. Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in de Tour en vooral de bergritten. In 1990 zijn we begonnen met de Tour te bezoeken op Luz-Ardiden in de Pyreneeën. Sindsdien komen we hier jaarlijks voor een bergrit."

Nu streek de groep neer op La Plagne. Gewapend met de Belgische driekleur trok het gezelschap naar het steile gedeelte op 3 kilometer van de aankomst. "Ik heb gisteren op dit stuk zwaar afgezien", lacht Lamon. Voor Lamon houdt de Tour weinig geheimen in. Al als klein broekje kwam hij met zijn ouders naar de Tour. "Zo stond ik boven op de Tourmalet in 1976 toen Lucien Van Impe in het geel voorbijkwam. Daags voordien had hij op Pla d'Adet de gele trui veroverd. Ik zag Van Impe dus de Tour winnen."

Lucien Van Impe is ondertussen ook de laatste Belg die een bergetappe in lijn (1981) op zijn naam schreef. Wat heeft een Belg of een Vlaming nog aan de Belgische renners? Op de meesten is het heel lang wachten. "Dat klopt", geeft Lamon toe. "In de eerste plaats moedigen we de Belgen aan, maar de Tour is meer dan Belgen alleen."

En supportert hij voor van één welbepaalde renner? "Moest Fabien De Waele nog meegefietst hebben, dan hadden we hem wel extra aangemoedigd. Hij is verloofd met mijn nicht. Maar jammer genoeg is Fabien al een tijdje uit de Tour. Nu krijgt iedereen onze aanmoedigingen. We zijn hier hoofdzakelijk voor de sport, die we combineren met vakantie. Vanmorgen hebben we nog geskied op 3.500 meter hoogte en 's middags, alvorens naar de Tour te kijken, hebben we snel nog een plons in het zwembad gemaakt. Ja, de Tour is voor ons een heel stuk vakantie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234