Maandag 24/01/2022

Franse bisschop weigert FN-lid te dopen

'Ideologie van Le Pen is in strijd met de boodschap van Christus'

Brussel.

eigen berichtgeving

Monseigneur Albert Rouet, de bisschop van het Franse Poitiers, weigert een lid van het extreem-rechtse Front National te dopen omdat diens ideologie haaks staat op de boodschap van Christus en de Kerk. De man heeft nu bedenktijd gekregen van de bisschop. "Hij moet kiezen tussen zijn politieke engagement en het sacrament", zegt Rouet in de Franse krant Le Monde.

De veertiger Alphonse D., arbeider in een kleine gemeente kortbij Bressuire, heeft een baas die lid is van het Front National. Die overtuigt hem om ook de leer van Jean-Marie Le Pen te onderschrijven. D. wordt militant, hangt affiches op, is aanwezig bij alle lokale en nationale vergaderingen van de partij, en komt op bij gemeenteraads- en kantonale verkiezingen. Op zijn oude deux-chevaux prijkt sindsdien de slogan 'Illegalen buiten'.

Op een dag beslist D. om zich te laten dopen. Hij was zeven jaar aan een stuk samen met een zieke op bedevaart naar Lourdes geweest en wilde katholiek worden. Maar een doopsel op volwassen leeftijd vraagt twee tot drie jaar voorbereiding. Een priester ontfermt zich over hem en plaatst hem in een groep catechumenen die zich voorbereiden om gedoopt te worden. D. doorloopt alle stappen, maar botst bij de definitieve ronde op een njet van de bisschop. "Ik heb er niets op tegen dat hij catechumeen blijft", legt Rouet, die bekendstaat als verdraagzaam, uit. "Maar hij moet kiezen tussen het sacrament en zijn politieke engagement."

Rouet herhaalt hier enkel wat de katholieke Kerk al sinds lang zegt, namelijk dat de ideologie van Le Pen in strijd is met de boodschap die Christus uitdraagt en met de ideologie van de Kerk. Het gaat hierbij om de verwerping van de vreemdeling, de geweldsboodschap die het FN uitdraagt en de idolatrie van chef Le Pen.

De priester die D. begeleidde naar het doopsel, is het niet eens over de beslissing van de bisschop. Volgens hem is D. meer iemand op zoek naar een "Franse en katholieke" identiteit dan een vreemdelingenhater. De priester in de woonplaats van D. vindt echter dat de bisschop gelijk heeft. "Een bisschop heeft de autonomie om iemand een doopsel te weigeren", zegt Toon Osaer, woordvoerder van kardinaal Danneels. "Dat kan bijvoorbeeld als blijkt dat de overtuiging van de katholiek in spe in strijd is met het katholieke geloof."

Doopsels op latere leeftijd komen in Frankrijk veel vaker voor dan in ons land. "Hoewel er de laatste tijd tekenen zijn van volwassenen die gedoopt willen worden", zegt Osaer. "Vooral in de Franstalige parochies."

"Het is moeilijk om hier een algemene uitspraak over te doen", zegt Osaer. "Ook hypothetisch. In welke mate staan die mensen achter alle standpunten van een partij? Dat moet geval per geval bekeken worden. Bij ons heeft zich zoiets nog nooit voorgedaan. De enige keer dat de Kerk heeft gebroken met een partij, was in de jaren dertig, toen de extreem-rechtse Degrelle nog op het toneel was. Maar dat is nu ook al vijftig jaar geleden." (AE)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234