Woensdag 16/10/2019

Frans Reyniers, met pensioen na negen jaar schorsing

Superflik wordt veiligheidsconsulent: 'Van bewakers stewards maken'

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Frans Reyniers, de gewezen hoofdcommissaris van de Brusselse gerechtelijke politie, is sinds 1 september met pensioen. De 'superflik', die negeneneenhalf jaar geleden werd geschorst wegens ongeoorloofd gedrag, ging woensdag aan de slag als veiligheidsconsulent bij Baron-security. Een tiental kandidaten staat te springen om hem op te volgen.

Frans Reyniers bereikte op 23 augustus de pensioengerechtigde leeftijd. Van de dienst voor pensioenen van het ministerie van Justitie ontving de gewezen hoofdcommissaris formulieren die hij moest invullen. Datum van ingang van het pensioen werd 1 september, de eerste dag van de maand die volgt op het bereiken van de leeftijd van 65 jaar. De pensionering moet officieel nog worden bekrachtigd met een koninklijk besluit. Dat zweeft volgens Reyniers ergens op het ministerie van Justitie.

Het pensioen maakt een einde aan een schorsing van meer dan negen jaar. Die liep de hoofdcommissaris op door te intiem om te gaan met informanten. Die ontmoette hij niet alleen bij de toen nog omstreden undercoveroperaties maar ook bij hem thuis.

Aan de telefoon gaf hij gisteren toe dat dit inderdaad verkeerd was. "Maar ik kreeg ook mooie zaken van hen." In zijn veroordeling luidde het dat de hoofdcommissaris 'werd misleid door informanten die achter zijn rug om carrousels lieten draaien, wat hij had moeten weten'. Wat Reyniers in de hele zaak het meeste pijn heeft gedaan is dat hij aanvankelijk werd gezien als een corrupte speurder. "Het ergste wat je als politieman kan overkomen." De aanleiding voor de beschuldiging was volgens hem de videorecorder die een informant hem in 1988 gaf voor zijn verjaardag. Reyniers moest tot het Hof van Cassatie gaan om het etiket 'ripoux' kwijt te raken.

Vindt Reyniers het merkwaardig dat zijn schorsing zo lang kon voortduren, nog vreemder vindt hij het dat hij al die tijd zijn volle wedde bleef trekken. "Negeneneenhalf jaar lang ben ik betaald. In theorie door Justitie, in de praktijk door de gemeenschap." Nu hij verlost is van de schorsingslast begint Reyniers opnieuw te leven. "Baron-security heeft mij gevraagd als veiligheidsconsulent in het City 2-complex (shoppingcenter in hartje Brussel, CN). Ik heb het aanbod aangenomen. Waarom? Omdat ik op die manier weer onder de mensen ben. Zolang ik niet meer verdien dan 287.000 frank per jaar (7.114 euro) komt mijn pensioen niet in gevaar."

De nieuwbakken veiligheidsconsulent was woensdag voor het eerst op de werkvloer. "Ik moet in de gaten houden wat de bewakers doen, kijken of het allemaal goed gaat. Met de vorige firma waren er veel problemen. Haar mensen voelden zich reguliere politieagenten. Mijn bedoeling is om van de bewakers stewards te maken."

Met de pensionering van Reyniers komt zijn fel begeerde stoel vrij. Voor zover de gewezen hoofdcommissaris weet zijn er een tiental kandidaten om hem op te volgen. "Onder hen mijn vriend George Marnette." Deze gerechtelijk commissaris raakte in opspraak door de zaak-Di Rupo en werd op een zijspoor gezet. Hij belandde eerst op de administratie van het gerechtelijk laboratorium. Nu houdt de speurder zich op het commissariaat-generaal bezig met de veiligheid van de GP-gebouwen. (CN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234