Woensdag 18/05/2022

Frans presidentskandidaat

Sarkozy: 'Ik ben veranderd'

Tijdens een massabijeenkomst in Parijs werd Nicolas Sarkozy ingehuldigd als Frans presidentskandidaat voor de regerende UMP. Hij was de enige kandidaat. De monsterscore van 98 procent moet enigszins verdoezelen dat slechts 69 procent van de leden deelnam aan de internetstemming.

Door Koen Vidal

Parijs l De ietwat tegenvallende deelname heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat Sarkozy geboycot wordt door hooggeplaatste partijgenoten als president Jacques Chirac en premier Dominique de Villepin.

Chirac stuurde zijn kat naar de door 80.000 militanten bijgewoonde meeting aan de Parijse Porte de Versailles. Zelfs een presidentiële felicitatie per brief zat er niet in. De Villepin bracht slechts een beleefdheidsbezoekje aan de bijeenkomst maar weigerde Sarkozy's toespraak bij te wonen.

Nochtans prees Sarkozy in zijn toespraak Jacques Chirac als een van zijn politieke mentors. De speech was opvallend emotioneel, maar dat was een heel bewuste zet. Meermaals zei Sarkozy dat hij de afgelopen jaren "door tal van levenservaringen" veranderd is en milder is geworden. Ongetwijfeld heeft dat te maken met het feit dat een nieuwe peiling aangeeft dat 51 procent van de kiezers bezorgd is over Sarkozy's harde aanpak. "Ik ben veranderd. Ik heb lange tijd gedacht dat politiek niets te maken heeft met persoonlijke emoties. Intussen heb ik begrepen dat wie in waarheid verschijnt, het sterkst is. Ik heb geleerd dat menselijkheid een kracht is."

Met dit soort bewoordingen probeerde Sarkozy zich gisteren aantrekkelijk te maken voor al diegenen die hij de afgelopen jaren als binnenlandminister afschrikte: jonge allochtonen, werklozen en centrumkiezers die van oordeel zijn dat Sarkozy te veel naar rechts is opgeschoven. Vandaar dat Sarkozy in zijn toespraak veel aandacht besteedde aan arbeiders, vrouwen, etnische minderheden en de jeugd. Hij beloofde ook voor volledige tewerkstelling te ijveren, goed wetende dat jobs dé prioriteit zijn van het Franse kiespubliek. Hij haalde uit naar werkgevers die het kapitalistische systeem misbruiken en beloofde ook een groene president te zijn. "Ik moet de Fransen verenigen. Ik moet hen overtuigen dat als we samen staan alles mogelijk is."

Ook inzake buitenlandbeleid onderging Sarkozy een gedaanteverandering. Zijn radicale pro-Amerikaanse koers werd ietwat afgebogen: Sarkozy blijft het Amerikaanse ondernemerschap bewonderen maar omschreef de Irakoorlog als een vergissing.

Na de toespraak die tachtig minuten duurde, omschreef minister van Volksgezondheid Xavier Bertrand het optreden van zijn presidentskandidaat als "een moment van de waarheid". Bertrand wordt waarschijnlijk campagnewoordvoerder voor de presidentiële race: "Vandaag heeft Sarkozy zich meer dan ooit in zijn ware gedaante kunnen tonen."

Toch blijft de verdeeldheid binnen de UMP-top de presidentscampagne van Sarkozy overschaduwen. De kans dat Jacques Chirac zich ook kandidaat stelt voor het presidentschap, blijft reëel. In dat geval komt de overwinning van Sarkozy ernstig in het gedrang. Want de race met de socialistische kandidate Ségolène Royal belooft sowieso al erg spannend te worden. In de peiling staan beide kandidaten op 50 procent van de stemmen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234