Vrijdag 30/10/2020

frankrijkdgse

Direction Générale de la Sécurité ExtérieureDe spionagedienst die de Rainbow Warrior kelderdeDe meest tot de verbeelding sprekende Franse inlichtingendienst is de roemruchte Direction Générale de la Sécurité Extérieure (DGSE), door sommigen nog altijd la piscine genoemd omdat de dienst kantoor houdt in de buurt van een bekend zwembad - les Tourelles - in het Parijse 20ste arrondissement. De DGSE, die ressorteert onder het ministerie van Defensie en onder huidig portefeuillehouder Hervé Morin, werd in 1982 onder de socialistische regering-Mitterrand in het leven geroepen als opvolger van de Service de Documentation Extérieure et de Contre-espionnage (SDECE). Binnen de DGSE, die op haar beurt onderdeel is van de Communauté Française des Renseignements, is het de Service Action (SA) die voor de clandestiene operaties instaat - en als dusdanig menig romancier en regisseur inspireerde. De handel en wandel van de dienst en haar naar schatting 4800 geheimagenten en SA’ers is in de loop der jaren - en naar aanleiding van de schandalen waar hij aanleiding toe gaf - ook een onuitputtelijk onderzoeksthema gebleken voor journalisten.

Het Nicobarnetwerk

Een relatief succesverhaal van de Franse inlichtingendiensten is het Nicobarnetwerk, genoemd naar de Nicobareilanden in de Indische Oceaan. Het geheime netwerk werd in de jaren zeventig, in de Koude Oorlog, door de SDECE opgericht, met de bedoeling zicht te krijgen op de transit van westerse strategische technologie richting de Sovjetunie. Dat verkeer verliep via India, waar tussenpersonen met in het Westen gekochte militaire componenten naar het zuiden van het Sovjetimperium trokken. Het Nicobarnetwerk moest de ongewenste overdracht niet alleen verhinderen en terzelfdertijd inzicht verwerven in de sovjettechnologie, in de vroege jaren ‘80, toen de strikt militaire aanpak met een meer economische benadering vervolledigd werd, slaagde het netwerk er ook in de Indiase militaire behoeften in kaart te brengen. Het stond toen ook de facto de Franse vliegtuigbouwer Marcel Dassault ten dienst.

De affaire van de Rainbow Warrior

Wereldnieuws werd de DGSE, die ook over een paramilitaire eenheid beschikt, na haar geklungel in het Nieuw-Zeelandse Auckland. Op 10 juli 1985 liet ze daar in het kader van ‘Opération Satanic’ de Rainbow Warrior exploderen, een schip dat de internationale milieuorganisatie Greenpeace toebehoorde. Bij de aanslag kwam de Nederlands-Portugese fotograaf Fernando Pereira om het leven. De Rainbow Warrior wou samen met andere schepen naar de atoll Mururoa varen, in de Stille Oceaan, waar Frankrijk proeven met kernbommen hield. Het was overigens tegen haar zin dat de DGSE de operatie uitvoerde. De politieke wereld - om niet te zeggen François Mitterrand -was het die op haast en spoed had aangedrongen. Het fake echtpaar Turenge ging daardoor zo stuntelig te werk dat de hele affaire niet alleen mislukte, maar bovendien in een mum van tijd uitlekte. Aan het eind van de rit werd minister van Defensie Hernu de laan uitgedwongen. De Rainbow Warrior verhaastte ook het voortijdige ontslag van premier Laurent Fabius.Historisch omspant het palmares van de DGSE en haar voorgangers ook de hele naoorlogse aanwezigheid van Frankrijk in Afrika: van de Algerijnse oorlog over de Centraal-Afrikaanse familie Bokassa tot de met de naam Françafrique bedachte gaswolk van strategische, politieke en economische belangen die Parijs op het zwarte continent ‘gaaf’ hield.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234