Dinsdag 17/05/2022

Frankrijk zou graag Eurogroep voorzitten maar relaties met Duitsland verzuren

Sarkozy wekt weerstand op in EU

De Franse president Nicolas Sarkozy ziet zich maar wat graag als voorzitter van de Eurogroep. De landen die lid zijn van de munteenheid zouden regelmatig bijeenkomen en Sarkozy ziet zichzelf als voorzitter van die vergaderingen. Dat zint echter lang niet iedereen in de EU.

Door Frank Schlömer

BRUSSEL l Het Duitse weekblad Der Spiegel weet zelfs dat bondskanselier Angela Merkel in de wandelgangen in Berlijn gezegd zou hebben dat 'sommigen een klein en anderen nu eenmaal een groot ego hebben'. Stilletjes wordt in sommige hoofdsteden dan ook al uitgekeken naar 1 januari 2009, wanneer Sarkozy geen EU-voorzitter meer zal zijn.

Het was een boze Luxemburgse eerste minister Jean-Claude Juncker, die ook minister van Financiën is, die begin deze week openlijk zei dat Sarkozy zich geen illusies moet maken inzake het Eurovoorzitterschap. En Juncker had ook prompt een eigen voorzitter bij de hand door te stellen dat "ikzelf de natuurlijke kandidaat ben" voor die post.

Sarkozy organiseerde op 12 oktober, in volle financiële crisis, de eerste top van de Eurogroep (landen met dezelfde munteenheid) in zijn eigen hoofdstad Parijs. Dat initiatief werd door sommigen gezien als een aanloop naar de institutionalisering van de Eurogroep. Deze informele vergadering brengt maandelijks alle ministers van Financiën van de eurozone samen en Sarkozy dacht dat Frankrijk, dus hijzelf, daar de permanente voorzitter van zou zijn.

Juncker ziet dat dus niet zitten en in Berlijn neemt de ergernis over het voortvarende Parijs weer toe. De meningsverschillen tussen kanselier Angela Merkel en Nicolas Sarkozy zijn tijdens de kredietcrisis nog eens duidelijker aan de oppervlakte gekomen. Ze worden officieel toegedekt door berichten over 'permanent overleg' tussen Parijs en Berlijn, maar diplomaten worden loslippiger - anoniem weliswaar - over de strijd om het overwicht achter de schermen.

In Berlijn is men ervan overtuigd dat, als Sarkozy over de Europese belangen spreekt, hij in de eerste plaats de Franse bedoelt. De entourage van Merkel vindt bovendien, als er al iemand in Europa tijdens de kredietcrisis aan gezag gewonnen heeft, het de Britse premier Gordon Brown is en niet Sarkozy. Er zit wat zand in het raderwerk van de as Berlijn-Parijs en het is misschien de Brit die Merkel en Sarkozy weer wat dichter bij elkaar kan brengen. De ergernis in Berlijn over het 'drukdoende Sarkozy-Parijs' neemt toe, al kan men nog niet over een nieuwe 'ijstijd' tussen Duitsland en Frankrijk spreken.

Deens referendum

Overigens zou de eurozone binnen afzienbare tijd weer een beetje groter kunnen worden. De Deense premier Anders Fogh Rasmussen gaat bij de verschillende partijen in het parlement polsen of er een consensus is over het organiseren van een referendum over toetreding van Denemarken tot de eurozone. Dat heeft Rasmussen gisteren verklaard. "Ik ga het terrein verkennen in het parlement om te zien of er een grote meerderheid bestaat om een referendum te houden", zei de eerste minister tijdens een persconferentie. "Door de recente gebeurtenissen (de financiële crisis) is er meer nood aan een stellingname van de bevolking over de deelname van Denemarken aan de euro."

De regeringsleider gaat daarom "de mogelijkheid onderzoeken om een referendum te houden over de euro tijdens de huidige legislatuur", die in november 2011 afloopt. Rasmussen benadrukte dat er nog geen beslissing gevallen is en dat een dergelijk referendum niet voor onmiddellijk is. De Denen wezen de euro een eerste keer af in september 2000. Volgens een recente peiling zou ondertussen een meerderheid van de Denen (52 procent) gewonnen zijn voor de invoering van de euro.

In Berlijn neemt ergernis over voortvarendheid van Parijs toe

n Diplomaten worden steeds loslippiger over de rivaliteit tussen president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234