Woensdag 26/02/2020

Religie

Frankrijk worstelt met kerststal

► Kerststallen liggen onder vuur in Frankrijk.Beeld Thomas Vanhaute

Terwijl Nederland worstelt met Zwarte Piet, zit een deel van Frankrijk met de kerststal in de maag. Jozef, Maria en Jezus mogen weliswaar nog op openbare plaatsen, maar er komen wel voorwaarden voor het christelijke tafereel, zo schrijft AD.

De discussie tussen atheïsten, seculieren en traditionalisten laait elk jaar hoog op in Frankrijk. Volgende week buigt de Franse Raad van State zich over de kwestie en moet hij nieuwe regels goedkeuren. Aurélie Bretonneau, de adviseur van de Raad van State, vindt dat een kerststal wel degelijk moet kunnen.

Ze verbindt er wel drie voorwaarden aan. Zo moet de opstelling tijdelijk zijn en mogen er rond de kerststal geen religieuze activiteiten plaatsvinden die geïnterpreteerd kunnen worden als "een poging tot bekeren tot het christelijke geloof". Bidden bij de stal is dus ook verboden.

Tot slot mag er van Bretonneau geen verwijzing zijn in de kerststal naar de Franse staat. De nationale driekleur of het borstbeeld van Marianna, het symbool van de Republiek, mogen dus niet naast Jozef en Maria in de kerststal staan.

Normaal gezien worden de adviezen van de adviseurs overgenomen na een formele zitting van de Raad van State. Deze keer gebeurde dat niet, volgens de Franse krant Le Figaro het bewijs hoe gevoelig deze kwestie ligt. Na de terreuraanslagen in Parijs gaf de Franse vereniging van burgemeesters het advies om helemaal geen kerststallen meer te plaatsen. Enkele rechtse burgemeesters gingen tegen die stelling in en benadrukten dat de kerststal net deel uitmaakt van het culturele erfgoed.

Kwestie van tijd

In AD vraagt de Nederlandse religiejournalist Christian van der Heijden zich af of de discussie ook naar onze contreien komt overwaaien. Na de hetze over Zwarte Piet denkt hij dat het een kwestie van tijd is voor het in Nederland ook over de kerststal gaat. "Dat het nog niet is gebeurd, komt doordat de kennis over godsdienst zó klein is, dat men zelfs niet meer in de gaten heeft wat nu eigenlijk godsdienstig is en wat niet. Ik kom tegenwoordig kerststallen tegen waarin het kindje Jezus een beertje is. We kunnen niet meer veronderstellen dat iedereen weet dat het uit het evangelie komt, uit de Bijbel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234