Zaterdag 08/05/2021

Slag bij Waterloo

Frankrijk wint slag om Belgische Waterloomunt: 175.000 2 eurostukken voor niets geslagen

De Heuvel met de Leeuw van Waterloo. Beeld BELGA
De Heuvel met de Leeuw van Waterloo.Beeld BELGA

Tweehonderd jaar na de Slag bij Waterloo mag Frankrijk toch een kleine overwinning op zijn conto schrijven. De 175.000 speciale 2 euromunten die de Koninklijke Munt ter herdenking liet slaan, zijn volgens Frankrijk 'schadelijk' voor de eenheid in Europa. Wat daar nu mee moet gebeuren, weet momenteel nog niemand.

Op 18 juni 2015 is het zover. Dan is het 200 jaar geleden dat het leger van Napoleon Bonaparte in de buurt van Waterloo het onderspit moest delven tegen een coalitie van enerzijds Britse en Nederlandse en anderzijds Hannoverse en Pruisische legers, onder leiding van de hertog van Wellington en generaal Gebhard Leberecht von Blücher. In juni herdenkt ons land die befaamde slag.

Voor die gelegenheid had de Koninklijke Munt ook al een herdenkingsmunt - een 2 eurostuk waarbij op één zijde de slag voorgesteld werd - uitgewerkt en geslagen. 175.000 van die verzamelobjecten liggen intussen al klaar en ingepakt bij de Koninklijke Munt. De hele operatie kostte 50.000 euro.

Dat was buiten onze zuiderburen gerekend, zo melden onder meer Het Laatste Nieuws, de VRT en The Guardian. Frankrijk stuurde een brief naar de Europese Raad waarin ze eisen dat het 2 eurostuk niet in omloop wordt gebracht. "Munten laten circuleren waarop een symbool staat dat voor een deel van de Europese bevolking kwetsend is, komt ons als schadelijk voor, zeker in een context waarbij de regeringen van de eurozone de eenheid en de samenwerking in de monetaire unie pogen te versterken."

Zicht van op de Heuvel met de Leeuw van Waterloo. Beeld BELGA
Zicht van op de Heuvel met de Leeuw van Waterloo.Beeld BELGA
Het schilderij 'Battle of Waterloo' van William Sadler. Beeld rv
Het schilderij 'Battle of Waterloo' van William Sadler.Beeld rv

Toch alternatieve munt?

Daarop besliste de Koninklijke Munt om de herdenkingsmunten niet uit te brengen. "Er is inderdaad tegenstand vanuit Frankrijk", meldt ons Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. "De Fransen worden daarin gesteund door een aantal grote Europese landen. Dat maakt dat als het in Ecofin of de Europese Ministerraad tot een stemming zou komen, Frankrijk die stemming zou winnen op basis van soortelijk gewicht en inwoneraantallen van de lidstaten." Met andere woorden: proberen te protesteren is zinloos voor ons land.

België onderzoekt nu het alternatief van een herdenkingsmunt met een speciale waarde, bijvoorbeeld één van 3 euro of 5 euro. Voor een dergelijk 'niet-officeel' muntstuk - waarmee je dus uiteraard niet in de winkel kunt betalen - is geen instemming nodig van de andere lidstaten. Wat er intussen met die 175.000 'verboden' stukken van 2 euro moet gebeuren, is nog onduidelijk. "Mogelijk kunnen die wel gerecycleerd worden", oppert Adyns.

Achterhoedegevechten

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt reageert intussen laconiek op de zaak. "Ik sta een beetje versteld van de commotie. Europa heeft wel belangrijkere dossiers en uitdagingen om tijd en energie in te steken dan dit." Als je het aan historici vraagt, mag ons land zich nochtans voorbereiden op nog meer heisa. De frustratie over de verloren Slag van Waterloo zit nog altijd diep in Frankrijk. Of zoals Napoleonkenner en auteur Johan Op de Beeck het in Het Laatste Nieuws zegt: "Ik ben er zeker van dat er in de loop van de herdenking op 18 juni nog meer van zulke achterhoedegevechten tussen beide landen zullen volgen."

Overigens, wie graag een herdenkingsmunt over Waterloo heeft, kan ook even het Kanaal oversteken. The Royal Mint biedt in Groot-Brittannië een muntstuk van 5 pond aan waarop de hertog van Wellington en generaal Gebhard Leberecht von Blücher staan afgebeeld.

Johan Van Overtveldt. Beeld PHOTO_NEWS
Johan Van Overtveldt.Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234