Woensdag 01/02/2023

Frankrijk verdenkt Hamza Attou niet van betrokkenheid bij aanslagen Parijs

null Beeld RV
Beeld RV

Het Franse gerecht verdenkt Hamza Attou (21) niet van rechtstreekse betrokkenheid bij de aanslagen van 13 november in Parijs. Dat blijkt uit het Europees aanhoudingsbevel dat de Franse autoriteiten tegen de man hebben uitgevaardigd en dat hem recent werd betekend.

Redactie

Attou, die in de nacht van 13 op 14 november Salah Abdeslam ging ophalen in Parijs, is in België wel in verdenking gesteld voor 131 terroristische moorden. De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft vandaagzijn aanhouding met een maand verlengd en die tenlastelegging nogmaals bevestigd.

Attou werd opgepakt op zaterdag 14 november, samen met Mohamed Amri (27). Volgens hun advocaten werden de twee mannen in de nacht van 13 op 14 november opgebeld door Salah Abdeslam, die zich op dat moment in Parijs bevond en hen vroeg hem te komen halen. De twee reden naar Parijs en reden vervolgens terug naar Brussel met Abdeslam aan boord. Op de terugweg werden ze tot driemaal toe gecontroleerd door de Franse politie maar niet tegengehouden.

131 moorden

Eenmaal in Brussel verliet Mohammed Amri de wagen, terwijl Hamza Attou een derde verdachte, Ali Oulkadi, belde en die vroeg naar het metrostation Bockstael in Laken te komen. Oulkadi haalde beide mannen, Attou en Abdeslam, daar op en ging met hen naar een café. Daar bekende Salah Abdeslam dat hij betrokken was bij de aanslagen in Parijs en dat zijn broer Brahim zichzelf had opgeblazen. Na dat gesprek bracht Oulkadi Salah Abdeslam naar Schaarbeek. Attou werd nog diezelfde zaterdag opgepakt, net als Mohammed Amri.

Beide mannen werden door de onderzoeksrechter in België in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en voor 131 moorden in een terroristische context. Het Franse gerecht vaardigde eind april Europese aanhoudingsbevelen (EAB) uit tegen de twee, alsook tegen Mohamed Bakkali en Ali Oulkadi, twee andere verdachten in het dossier. Uit dat EAB blijkt dat Frankrijk Attou, minstens voorlopig, enkel verdenkt van heling van misdadigers en niet van terroristische moorden.

Aanhouding verlengd

Voor de Brusselse KI pleitte de advocate van Hamza Attou er dan ook voor om die tenlastelegging ook in België te laten vallen maar daar ging de KI niet op in. Diezelfde KI verlengde de aanhouding van de man ook nogmaals met een maand.

Attou heeft intussen ook te kennen gegeven dat hij niet aan Frankrijk wenst overgeleverd te worden. Dat heeft tot gevolg dat de Brusselse raadkamer zich zal moeten uitspreken over de tenuitvoerlegging van het EAB. Tegen de beslissing van de raadkamer is nog beroep mogelijk bij de KI, en nadien ook nog cassatieberoep.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234