Vrijdag 24/05/2019

Aquarius

Frankrijk en Italië maken ruzie over vluchtelingen

Frans president Emmanuel Macron en Italiaans premier Giuseppe Conte ontmoetten elkaar vorige week nog op de G7-top in Canada. Beeld AFP

Italiaans premier Giuseppe Conte brengt morgen zoals gepland een bezoek aan Frans president Emmanuel Macron, nadat beiden afgelopen nacht een "hartelijk gesprek" gevoerd hebben. Dat meldt het Elysée. Tussen beide landen woedt een polemiek nadat Rome het 'vluchtelingenschip' Aquarius met 629 migranten aan boord toegang tot Italiaanse havens weigerde. 

De rel begon toen president Macron dinsdag in Rome zei dat Italië met "cynisme en gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel" had gehandeld toen het het vluchtelingenschip Aquarius de toegang tot haar havens ontzegde. Dat schip, met 629 opgepikte migranten aan boord, is intussen op weg naar Spanje, dat beloofd heeft het schip toe te laten. Het zou zaterdagavond aankomen in Valencia.

Ambassadeur ontboden

"Niemand hoeft ons de les te lezen over vrijgevigheid, hulpvaardigheid, gastvrijheid en solidariteit", reageerde Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini in de Senaat. Salvini, tevens vicepremier en leider van de anti-immigratiepartij Lega, eiste ook verontschuldigingen van Frankrijk. Zo niet zou een gepland bezoek van premier Giuseppe Conte aan Macron niet doorgaan.

De Franse regering liet gisteren weten dat er geen formeel verzoek om excuses was ontvangen en dat ze ervan uitging dat het bezoek doorging. Macron zelf weigerde zich uit te laten over de rel.

De Italiaanse regering reageerde door de Franse ambassadeur te ontbieden om haar ongenoegen uit te spreken over de Franse kritiek. Minister van Financiën Giovanni Tria zegde een ontmoeting met zijn Franse collega af. 

Grote partner

Tijdens een telefoontje heeft Macron in de nacht van woensdag op donderdag tegen de Italiaanse regeringsleider beklemtoond dat "hij geen enkele uitlating heeft gedaan om Italië en het Italiaanse volk te kwetsen", zo luidt een verklaring van Conte, die bevestigt dat het geplande bezoek doorgaat. Ook het Elysée had dat eerder vandaag al laten weten.

Frans minister van Europese Zaken Nathalie Loiseau benadrukte vanmorgen op de Franse radiozender Europe 1 het belang van de ontmoeting. "Wij moeten met Italië praten. Het is een grote partner en een groot buurland", klonk het.

Gevraagd naar de uitlatingen van Macron, zei de minister: "Niemand moet lessen geven aan een ander. Er zijn ook Italiaanse uitlatingen omtrent Frankrijk die te betreuren zijn. Maar laten we deze polemieken achter ons laten. Frankrijk is het land dat vorig jaar een recordaantal asielaanvragen heeft gekend. Het is het op een na grootste land van de Europese Unie wat asielaanvragen betreft, in het bijzonder inzake herlokalisaties uit Griekenland en Italië."

"Wij nemen ons deel en wij werken uitgebreid samen met Italië", beklemtoonde de Franse politica. "We proberen met Italië Libië te stabiliseren. We zullen in Niger en Tsjaad asielzoekers zoeken om te vermijden dat zij de Middellandse Zee oversteken. We doen veel, maar het is waar: Europa moet meer en beter doen om Italië te helpen." 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.