Zaterdag 19/10/2019

Frankenstein op kantoor

De medewerkers van papierhandel Wernham Hogg beginnen steeds meer vertrouwde gezichten te worden. Vanavond start Canvas met de tweede reeks van deze serie met hilarische, soms bijtende kantoorhumor. 'Er zit slechts één normaal iemand tussen dat zootje ongeregeld.'

Londen

Van onze medewerker

Patrick Bremmers

Er bestaat geen discussie over: David Brent uit The office is een Brits comedy-monster van het kaliber Basil Fawlty of Hyacinth Bucket. "Mensen zeggen dat het typisch Engels is dat er niemand zijn mond opendoet tegen Brent", vindt The Office-regisseur Stephen Merchant, die de serie samen schreef met Brents vertolker, Ricky Gervais. "Overal heb je van die types die zich anders voordoen dan dat ze zijn, bang dat ze worden ontmaskerd."

Voor David Brent stond er niemand model. "Hij is een soort monster van Frankenstein, een samenraapsel van allerlei 'opmerkelijke' mensen die Gervais en Merchant ooit tegenkwamen. Brent is het soort type dat iedereen weleens tegenover zich krijgt", vertelt Merchant. "Bij de bank, in een restaurant als ober of als docent voor de klas. Zo'n type dat van zichzelf denkt dat hij enorm grappig is, over een bijzonder intellect beschikt en in de dwaze veronderstelling verkeert dat hij voor anderen een vriend en filosoof is. In werkelijkheid zijn ze echter net iets te ijdel, iets te zelfvoldaan en wanhopig op zoek naar waardering. Ze kunnen hun tekortkomingen nauwelijks inzien." Naast Brent dankt The Office zijn enorme succes aan de vaste kantoorbedienden van Wernham Hogg. Keith. 'Finchy' en 'griezel' Gareth leiden zijn intussen een eigen leven. En heel wat kijkers hopen zelfs dat er iets moois bloeit tussen Tim en Dawn. "De andere kantoorleden zijn doelbewust geschreven met de kijker in gedachten", vertelt Merchant. "Het publiek moet iemand hebben met wie het zich kan vereenzelvigen. Tijdens de eerste script-rondes ontdekten we dat David weliswaar een geweldig personage is, maar dat hij ook een beetje overweldigend kan zijn. Je hebt dus een tegenmiddel nodig. 'Gewone' mensen, die aangeven wanneer je even mag lachen." Bijvoorbeeld de wat luie bediende Tim, gespeeld door aanstormend talent Martin Freeman. "Als er iemand is met wie de kijkers zich verwant kunnen voelen dan is het Tim", vindt Merchant. "Hij zorgt ervoor dat de kijker even adem kan halen. Met een haast Oliver Hardy-achtige blik kijkt hij rechtstreeks in de lens. De kijker denkt dan opgelucht: 'Gelukkig dat er nog iemand een beetje normaal is tussen dat zootje ongeregeld.'"

De corpulente en uiterst zwijgzame Keith, treffend gespeeld door Ewan MacIntosh, heeft een relatief kleine rol maar is uitgegroeid tot een heuse cultfiguur. "Keith was in eerste instantie gewoon iemand op de achtergrond", aldus Merchant. "Zo nu en dan mocht hij een regeltje tekst zeggen. Toen we echter voorafgaand aan de opnamen met hem improviseerden, bleek dat Ewan Keith een heel eigen persoonlijkheid had gegeven." Lachend: "Tot op de dag van vandaag weten we echter nog steeds niet zeker of Ewan deed alsof of dat hij écht zo is."

De ster van The Office blijft uiteraard David Brent. Misschien omdat de zelfvoldane egotripper eigenlijk geen slecht mens is. "Hij negeert alleen alle signalen uit zijn omgeving", lacht Merchant. "Brent ziet gewoon niet in hoe de mensen in zijn omgeving zich voelen of wat de uitwerking is van zijn woorden of daden." Misschien dat daarom mensen Brent, ondanks het feit dat hij een klootzak is, diep vanbinnen toch best aardig vinden. Al zijn er natuurlijk kijkers die het gewoon niet doorhebben. "Mensen stappen af op Ricky Gervais en roepen trots dat ze zijn evenbeeld zijn. En dan denk je: 'Hmmm, daar zou ik toch niet zo trots op zijn.'"

The Office

Canvas23.10

The Office: 'klein maar fijn'

In de nieuwe reeks is David Brents afdeling inmiddels gefuseerd met het regiokantoor van Neil Godwin, gespeeld door Patrick Baladi. Godwin is een man die oprecht populair is bij zijn personeelsleden. Dat kan David Brent uiteraard niet over zich heen laten gaan en hij start een populariteitsoffensief. Tim probeert intussen nog steeds Dawn het hof te maken, maar hij heeft ook een nieuwe vrouwelijke collega ontdekt. Na de zes nieuwe afleveringen heeft Canvas nog een tweedelige kerstspecial op de plank liggen. Daarna is de koek definitief op. Met een knipoog naar Fawlty Towers, waarmee de serie kwaliteitshalve constant wordt vergeleken, is er doelbewust slechts een beperkt aantal afleveringen gemaakt. "Klein maar fijn", zoals Stephen Merchant het noemt.

(PB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234