Zaterdag 03/12/2022

Update

Frank Van Massenhove is nieuwe NMBS-topman

Frank Van Massenhove. Beeld PHOTO_NEWS
Frank Van Massenhove.Beeld PHOTO_NEWS

De federale topministers zijn het vandaag na maandenlang getouwtrek eens geraakt over een reeks topbenoemingen bij overheidsbedrijven. Dat hebben verschillende regeringsbronnen bevestigd. Frank Van Massenhove, momenteel topman van de FOD Sociale Zaken, gaat de NMBS leiden. Jannie Haek en Marc Descheemaecker krijgen een andere topfunctie. Stefaan De Clerck (CD&V) wordt voorzitter bij Belgacom.

Stefan Grommen

Frank Van Massenhove zegt op Twitter zelf 'verbijsterd' te zijn over de keuze van de regering voor hem als topman van de NMBS. Van Massenhove (°1954) maakte naam als Belgisch federaal ambtenaar en voorzitter van het directiecomité Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Hij staat bekend als een gedreven hervormer. Onder zijn leiding werd de FOD Sociale Zaken omgevormd tot een moderne dienst waar ambtenaren hun eigen chefs mogen beoordelen en waar een overgrote meerderheid van het personeel thuis mag werken.

Van Massenhove studeerde rechten aan de Universiteit van Gent. In zijn vrije tijd werkte hij mee in de Wetswinkel. Na zijn studies ging hij aan de slag als werkgelegenheidsinspecteur. In de jaren tachtig werd hij door Luc Van den Bossche naar de socialistische partij gehaald. Eerst op de studiedienst, later op verschillende socialistische kabinetten. Zo werkte hij als adviseur van Roger De Wulf en Leona Detiège, nadien als kabinetschef van de Gentse burgemeester Frank Beke. In 1999 ging hij aan de slag op het kabinet van Frank Vandenbroucke, tot hij in 2002 aan het hoofd kwam van de FOD Sociale Zaken.

Van Massenhove staat ook bekend als een man met een mening. Zo is hij niet alleen zeer actief op Twitter, hij komt soms ook scherp tussenbeide in het publieke debat. In 2007 werd Van Massenhove verkozen tot "Overheidsmanager van het jaar".

"Procedures gevolgd"
Hoewel Frank Van Massenhove niet op het oorspronkelijke lijstje stond van kandidaten om de spoorwegen te gaan leiden, zijn de procedures voor de benoeming wel degelijk gevolgd, zo werd in regeringskringen vernomen.

De naam van Van Massenhove stond niet op het lijstje van vijf mogelijke kandidaten om de NMBS te gaan leiden dat de voorbije weken circuleerde. Dat lijstje was opgesteld door het headhunterbureau Egon Zehnder. Op de lijst stonden Marc Descheemaecker (topman NMBS), Jannie Haek (topman NMBS-Holding), Jean-Claude Vandenbosch (ex-Belgacom), Michel Van den Broeck (topman LeasePlan) en Ellen Joncheere (CEO Sita Belgium).

Nadat was gebleken dat Joncheere niet aan de voorwaarden voldeed om in aanmerking te komen voor de job, viel zij af. Het vrijgekomen plaatsje op de lijst werd door de kern ingevuld met de naam Van Massenhove.

"Van in het begin was het zo afgesproken dat Egon Zehnder een lijst met vijf namen zou opstellen, en dat de kern bij de vorming van de lijst de mogelijkheid heeft om een naam voor te dragen", luidt het in regeringskringen.

De Clerck naar Belgacom
Voormalig CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck wordt de nieuwe voorzitter van Belgacom. Dat kreeg hij althans informeel te horen van de federale meerderheidspartijen. "Op een formele beslissing is het nog wachten, maar ik ga ervan uit dat die wel zal volgen", zei hij aan Belga. De beslissing moet ook nog een 'go' krijgen van de raad van bestuur van Belgacom.

De Clerck wordt naar eigen zeggen "met veel plezier, veel goesting en zelfs met ambitie" Belgacom-voorzitter. Hij twijfelt er niet aan dat hij over de nodige capaciteiten en ervaring beschikt. "Voorzitter van een raad van bestuur is een beleidsfunctie, dat is toch niet hetzelfde als een operationele functie. En als Frank Van Massenhove de NMBS kan leiden, kan ik ook naar Belgacom", grapt hij nog.

De Izegemse Gerda Mylle zal Stefaan De Clerck voor CD&V opvolgen in de Kamer.

Opvolging
De Izegemse Gerda Mylle zal ex-minister Stefaan De Clerck voor CD&V opvolgen in de Kamer. Hij moet het halfrond immers vaarwel zeggen nu hij voorzitter wordt van Belgacom, zo heeft fractiewoordvoerder Marc Paredis zondag bevestigd. Gerda Mylle werd in 2007 de eerste vrouwelijke burgemeester van de West-Vlaamse stad Izegem. Na de verkiezingen van 2012 verloor ze haar sjerp aan Bert Maertens (N-VA). Mylle is nog gemeenteraadslid in Izegem en provincieraadslid in West-Vlaanderen.

Stefaan De Clerck. Beeld BELGA
Stefaan De Clerck.Beeld BELGA
Jannie Haek wordt de nieuwe topman van de Nationale Loterij. Beeld BELGA
Jannie Haek wordt de nieuwe topman van de Nationale Loterij.Beeld BELGA

Stoelendans
Jannie Haek, die nu de NMBS-Holding leidt, krijgt een andere rol. Hij wordt de nieuwe topman van de Nationale Loterij. Marc Descheemaecker, ceo van de NMBS, wordt dan weer voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport. "De regering zal Descheemaecker aan de privéaandeelhouders van de luchthavenbeheerder voorstellen als voorzitter van de raad van bestuur", zo is in regeringskringen bevestigd.

Luc Lallemand (PS) blijft zoals verwacht gedelegeerd bestuurder van infrastructuurbeheerder Infrabel. Johan Decuyper, de kabinetchef van staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) wordt manager van Belgocontrol, het bedrijf dat instaat voor de luchtverkeersleiding boven ons land. Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, krijgt een mandaatverlening van een jaar. Daarna zal hij worden opgevolgd door Jan Smets. Koen Van Loo (Open Vld) blijft dan weer op post bij de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM).

De benoemingspuzzel wordt vervolledigd door een reeks voorzitters van raden van bestuur. Die posten zijn voor Jean-Claude Fontinoy (MR, NMBS), Laurence Bovy (PS, FPIM), Christine Vanderveeren (CD&V, Infrabel) en Renaud Lorand (PS, Belgocontrol). Jean-Paul Servais blijft tot slot aan het hoofd van het directiecomité van de financiële toezichthouder FSMA.

Marc Descheemaecker. Beeld BELGA
Marc Descheemaecker.Beeld BELGA
Luc Coene. Beeld BELGA
Luc Coene.Beeld BELGA
Koen Van Loo. Beeld PHOTO_NEWS
Koen Van Loo.Beeld PHOTO_NEWS

Maximum voor toplonen
De topmanagers waarover het kernkabinet vandaag een akkoord bereikte, zullen na hun benoeming maximaal 319.000 euro verdienen per jaar. Het kernkabinet bereikte vandaag een akkoord over een maximale totale verloning van 290.000 euro, waar in uitzonderlijke gevallen nog 10 procent kan bijkomen.

Het akkoord geldt alleen voor de topmanagers die vandaag zijn aangeduid, zo wordt benadrukt. Het gaat om de toplui van de spoorwegmaatschappij NMBS (Frank Van Massenhove), spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel (Luc Lallemand), luchtverkeersleider Belgocontrol (Johan Decuyper), de financiële toezichthouder FSMA (Jean-Paul Servais), de Nationale Loterij (Jannie Haek) en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij FPIM (Koen Van Loo).

"De totale verloning wordt begrensd tot 290.000 euro", zo staat in een persbericht van minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS). Dat bedrag wordt opgesplitst in een vast gedeelte van maximaal 200.000 euro, een variabel deel van maximaal 60.000 euro (30 procent van het vaste loon) dat alleen wordt toegekend als bepaalde prestatiedoelstellingen worden gehaald, en voor maximaal 30.000 euro (15 procent van het vaste gedeelte) aan andere voordelen, zoals onkostenvergoeding, wagen of nog aanvullend pensioen.

"Er zal in een uitzondering worden voorzien in functie van het aantal personeelsleden van het bedrijf of van de instelling, van de concurrentiepositie of van een aantal uitzonderlijke elementen. In een dergelijke situatie kan aan de topmanager een aanvulling van maximaal 10 procent van de totale verloning worden toegekend", zo wordt nog toegevoegd.

"Deze beslissing draagt bij aan het herstel van een rechtvaardig loonbeleid binnen de overheidsbedrijven", zegt minister Labille in het persbericht. "In crisistijden moet men meer dan ooit een grens stellen aan de onbetamelijkheid van sommige lonen en een samenhang creëren met hetgeen de werknemers van een bedrijf verdienen. De kwaliteit van een manager laat zich niet noodzakelijk meten aan de hoogte van zijn verloning, of dat nu binnen een overheidsbedrijf is of binnen een private onderneming."

Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille. Beeld BELGA
Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234