Zaterdag 10/04/2021

interview

Frank Van Massenhove: "Denk je dat we deze job voor het geld doen?"

Archiefbeeld. Beeld BELGA
Archiefbeeld.Beeld BELGA

Op 1 september is Van Massenhove plots grote baas van de NMBS. Even. Dan wordt hij ziek en dus doet Jo Cornu wat hij zou doen. Genezen leidt hij gewoon de FOD Sociale Zekerheid verder. "Om spijt te hebben, ben ik te veel zenboeddhist."

Frank Van Massenhove leidt ons enthousiast rond hier op min twee van de Finance Tower (wat een woord toch) in Brussel. Nooit een das, ornament wel in het hemd: dit keer is het blauw met bloemetjes. "Sorry", zegt Frank Van Massenhove. "Vanmorgen echt niet nagedacht." Er volgt een lach. Zoals na bijna al zijn woorden en zinnen, uitspraken en gedachten. Het leesteken van zijn leven moet het uitroepteken zijn.

Bekend is dat niemand van de 1.170 ambtenaren van de FOD die hij leidt een vast bureau heeft, er zou ook maar plaats zijn voor 45 procent van hen. "We hebben hier vier etages uitgespaard", zegt Van Massenhove (59), in 2007 overheidsmanager van het jaar. "Dat is goed voor 3 miljoen euro per verdieping. De investeringen die we deden in inrichting liepen tot 10 miljoen euro op. Winst: 2 miljoen." Anders vertaald zegt hij het zo: "We vertrekken in alles van Absurdistan. Dat zeg ik mijn mensen vaak: vertrek van wat niét kan. De pijl komt toch altijd naar beneden. Je kan hem dus maar beter zo hoog mogelijk mikken."

Dat hij er goed uitziet, zeggen we. Dank je wel, zegt Van Massenhove. "Ik ben ook veertien kilo lichter dan voor mijn ziekte. Maar die veertien kilo verloor ik wel op veertien dagen." Net die veertien dagen waren het tussen de bekendmaking dat hij de NMBS zou leiden en het plotse bericht dat hij omwille van privéredenen toch moest afhaken.

U bent ondertussen weer aan het werk, 'gewoon' opnieuw als voorzitter van de FOD Sociale Zekerheid.
"Ik ben eigenlijk nooit gestopt. Alleen had ik zo weinig energie, dat ik tijdens die dagen maar drie tot vier uur per dag kon bezig zijn. Achteraf gezien bleek die ziekte makkelijk op te lossen. Grappig is dat ze me van boven tot onder onderzocht hebben en dat bleek dat ik eigenlijk zo gezond als een vis was. Alleen bleek de vis niet te eten. Of toch geen voedsel op te nemen. Maar dat plotse gewichtsverlies leek natuurlijk op de symptomen van een heel zware ziekte. En dus ben ik naar Vande Lanotte gestapt. Niet als minister, maar als de man die ik van mijn negentiende ken. Hij zei meteen: 'Frank, als het zo zit, mag je dit niet doen. Het is lastig voor mij, maar ik los het wel op.'"

"Natuurlijk valt zoiets ongelooflijk zwaar. Maar ik wist deep down under: zo gaat het niet lukken. Soms moest ik al om 12 uur naar huis om dan zestien uur aan een stuk te slapen. Pas een paar dagen voor 1 november wist ik dat het niet ernstig was. Die twee maanden had de NMBS niet. Dus het kon gewoon niet. Volgend jaar word ik zestig. Misschien heb ik maar een paar jaar meer. En ik ben niet iemand die gelooft dat wat je niet kapot maakt, je sterker maakt. Bovendien ben ik zeer sterk gefocust op wat ik wil doen. Nummer 1 van een grote boîte worden, is daar al lang niet meer bij. Als ik nu terugkeer naar de stilte, weet binnen drie jaar niemand meer wie ik ben."

Bij de afspraak voor dit gesprek zei u dat u niet zou vertellen wat Jo Cornu moet doen als grote baas van het spoor. Ondertussen heeft hij wel zijn plannen bekendgemaakt.
"Jo is ongelooflijk sterk gestart, maar ik ga nog altijd niet zeggen wat ik zou doen. Ik heb een gloeiende hekel aan schoonmoeders die over de schouder hun mening willen geven. Je kan trouwens nooit winnen van theoretische plannen. Ik haat ook de schoonmoeders die in tv-studio's gaan zeggen hoe het moet. Zij (hij noemt ze niet, maar hij doelt op ex-spoorbazen Marc Descheemaeker en Etienne Schouppe, RVP) hebben het trouwens evenmin kunnen waarmaken. Dat mag je niemand aandoen. Het is a hell of a job. En ik kijk met grote bewondering naar de rustige manier waarop hij doorgaat. Duidelijk, met open geest. Ik vind het fantastisch en het valt me op dat hij lovende woorden kreeg van de vakbonden.

"Het is hemeltergend hoe die man behandeld is. Toen mijn naam viel, las ik in de kranten: 'De Messias is neergedaald.' Hugo Camps, voor wie ik doodsbang ben, noemde me 'charismatisch'. Get a life, mensen, ik ben gewoon Frank Van Massenhove. Gelukkig schreef Marc Reynebeau ook al: 'Ze maken er de heilige Frank van.'

"En dan Jo Cornu: hij was een oude vent, een oude manager, iemand met te veel mandaten. Waar halen ze het? Voor jonge mensen zijn Jo Cornu en Frank Van Massenhove allebei oude mensen, hoor. En dat gedoe over die mandaten. Hij zou geen tijd hebben voor het spoor. Dit is 2013. Moeten we straks ook zeggen hoeveel tijd we met onze vrouw gaan wandelen?"

Het loon: volgens Van Massenhove ligt daar de knoop. "De discussie over die lonen is helemaal doorgeschoten. Natuurlijk vind ik ook niet dat een manager een miljoen euro moet verdienen. Maar neem nu Johnny Thijs. Toen zijn contract werd afgesloten, zat aan de andere kant van de tafel toch ook iemand die dat contract ondertekende. Johnny heeft daar ondertussen een briljante job gedaan en nu zeggen ze: vanaf nu moet je het met de helft doen. Dat is evenmin eerlijk. Nog eens: een miljoen euro is buitensporig. Iemand zei me dat ik door mijn ziekte wel 100.000 euro mis. Denk je nu werkelijk dat ik voor het geld naar de NMBS zou gaan? Of dat Jo dat daarvoor zou doen?"

U bent een zeer twitterende baas: ruim 9.000 volgers en meer dan 7.000 tweets. Dat wijst op geloof in dat medium.
"Als je zegt dat je voor een ministerie werkt, zie je de mensen nog altijd denken: De Collega's. Het is iedere dag vechten tegen de clichés. Ik gebruik Twitter om te tonen wat we doen en welke waarden we hebben. En met 9.000 volgers heb je toch meer impact dan met 25 volgers."

Maar u gebruikt het voor meer. Op 11 december twitterde u: 'Tonnen Tactloze Tweets Bewijzen Betoog @FientjeMoerman'. Waarop zich aangesproken journalisten meteen opnieuw reageerden. Had mevrouw Moerman gelijk?
"Fientje is niet de zachtzinnigste politica, dat speelt in haar nadeel. Als Sven Gatz had geschreven wat zij schreef, dan zou het debat inhoudelijker gevoerd zijn. Maar je moet echt wel verschrikkelijk veel moed hebben om in de politiek te gaan. Hoe die mensen 'afgescheten' worden... Ik heb dat meegemaakt toen ik met Frank Beke rondliep in de stad. Ook in de media wordt heel snel op de man of de vrouw gespeeld. Heeft Geens gewonnen of verloren? Is het Geens tegen De Croo? Altijd duelletjes en die worden op Twitter uitgevochten. Er bestaat heel weinig barmhartigheid voor mensen die hard werken."

Lees meer in De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

Archiefbeeld. Beeld PHOTO_NEWS
Archiefbeeld.Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234