Maandag 14/06/2021

Frank Van Den Bleeken mag volgende week sterven

Op zondag 11 januari ondergaat Frank Van Den Bleeken in de gevangenis van Brugge euthanasie. Na bijna dertig jaar internering en jaren procederen krijgt de 51-jarige recidiverende zedendelinquent eindelijk wat hij wil: de dodelijke injectie.

Momenteel is Van Den Bleeken in de gevangenis van Turnhout afscheid aan het nemen van zijn medegedetineerden. Volgende week, op vrijdag 9 januari, wordt hij met een busje naar de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge gebracht. Daar zal hem op zondag een dodelijke injectie worden toegediend. "De euthanasie zal dan inderdaad ten uitvoer worden gebracht", bevestigt de woordvoerster van justitieminister Koen Geens (CD&V) aan deze krant. "Wij waren ons ervan bewust dat dit er al een tijdje zat aan te komen, en nu is het zover."

Van Den Bleeken bekwam in september vorig jaar bij het Brusselse hof van beroep een arrest dat hem het recht geeft om vrijwillig uit het leven te stappen. Hij had de toenmalige minister van Justitie, Annemie Turtelboom (Open Vld), gedagvaard om een overplaatsing te bekomen naar een Nederlandse instelling die bereid bleek hem op te vangen. Van Den Bleeken had kort daarvoor zijn verhaal gedaan in een uitgebreide reportage in Panorama. Maar volgens het arrest was het niet de minister van Justitie die over een overplaatsing gaat, en dus volgde het hof de argumentatie van Jos Vander Velpen, de advocaat van Van Den Bleeken: "Mijn cliënt is al jarenlang het slachtoffer van ondraaglijk psychisch lijden."

Een kortgedingrechter bevestigde intussen dat de man van het ministerie van Justitie de toestemming heeft gekregen om 48 uur lang in een ziekenhuis te worden opgenomen om er euthanasie te ondergaan. Het besluit of hij daarvoor in aanmerking komt, berust uitsluitend bij zijn arts. Van Den Bleeken is de voorbije jaren herhaaldelijk onderzocht door psychiaters. Zij bevestigen los van elkaar dat de man psychisch ziek is en ernstig lijdt onder zijn verblijf in de gevangenis. Hij is er zich ook van bewust dat hij zonder aangepaste therapie een gevaar is voor de samenleving.

België telt in totaal zo'n 3.900 geïnterneerden. Goed 1.150 van hen verblijven in de gevangenis, en daar krijgt de overgrote meerderheid geen enkele vorm van psychische zorg. De documentaire 9999 van filmmaakster Ellen Vermeulen confronteerde het publiek onlangs met de totale uitzichtloosheid van een leven als geïnterneerde.

Sommigen, zoals Van Den Bleeken, maakten zich ooit schuldig aan moorden en verkrachtingen. Anderen zagen zich geïnterneerd na het in brand steken van een fiets. Sinds 1998 is België voor zijn gebrek aan opvang van geïnterneerden al veertien keer veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Onlangs opende in Gent wel een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC), maar dat biedt plaats aan slechts 264 patiënten.

Beroepsgeheim

Sinds Van Den Bleeken zijn euthanasie via rechterlijke weg kreeg afgedwongen, volgden al minstens vijftien geïnterneerden zijn voorbeeld. Verwacht wordt dat een daadwerkelijke uitvoering van het arrest nieuwe aanvragen in een stroomversnelling zal brengen. Buitenlandse media waren eind vorig jaar erg scherp voor het arrest en voor de Belgische euthanasiewetgeving.

Het leek de bedoeling dat de dood Van Den Bleeken pas zou worden bekendgemaakt na het toedienen van de dodelijke injectie. "Dit valt onder het medische geheim én onder mijn beroepsgeheim", zegt advocaat Jos Vander Velpen. "Ik moet nu mijn mond sluiten, helaas."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234