Zondag 15/12/2019

FRANK GEUDENS, de provinciale cultuurkeizer

opening modemuseum is zoveelste succesverhaal voor antwerpse gedeputeerde

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Karl van den Broeck

Het palmares van Frank Geudens (°1951, SP.A), gedeputeerde van de provincie Antwerpen en onder meer bevoegd voor culturele instellingen, oogt stilaan indrukwekkend. Hij overloopt het zelf met enige gretigheid: "Ik heb al een heel parcours afgelegd sinds ik hier ben aanbeland. Het begon met het Sportpaleis. Dat zou nu niet meer bestaan als de provincie het niet had gekocht. Resultaat: een miljoen bezoekers per jaar. Het Diamantmuseum kreeg een nieuwe locatie bij het Centraal Station en stevent af op 80.000 bezoekers, met uitzicht op 100.000. De Arenbergschouwburg werd hét centrum van het cabaret en de kleinkunst, het openluchttheater van Deurne ontving 50.000 toeschouwers, voor het Fotografiemuseum zoeken we naar een samenwerking met de Vlaamse overheid, de eerste synergieën met het Museum voor Hedendaagse Kunst (MuHKA) zijn al rond. En vandaag opent het ModeMuseum (MoMU) zijn deuren. Dat museum ontstond uit de collectie van het Textiel- en Kostuummuseum in Oelegem. Daar kwamen toen amper 15.000 mensen op af. Nu mikken wij op 60.000 met een target op 100.000. Daarna is het de beurt aan het Zilvermuseum Sterckshof in Deurne.

"Ik ben mij ervan bewust dat ik mij blootstel aan kritiek door altijd maar te hameren op die publiekscijfers. Ik moet mezelf inderdaad beschermen tegen een te publieksgerichte invalshoek. Daarom werk ik graag samen met kritische mensen. Kijk naar Linda Loppa. Iedereen praatte met haar, maar niemand bood haar een contract aan. Nu is ze directeur van het ModeMuseum en werkt ze voor de provincie. Linda is geen makkelijke tante, maar ik ben ook niet de soepelste jongen van Antwerpen. Dat leidt vaak tot hoogoplopende discussies, maar ondertussen zijn we wel vol lof voor elkaar."

Frank Geudens doet niet echt veel moeite om zijn imago van populaire boy te ontkrachten. "Ik probeer cultuur te democratiseren. Daar is toch niets mis mee? Bovendien is het nu eenmaal een feit dat de provincie van oudsher actief is in instellingen die van nature uit zeer toegankelijk zijn. Al onze musea zijn verbonden met een economische sector: diamant, mode, fotografie, zilver. Er zitten dus verschillende facetten aan ons beleid: we geven de sectoren een duwtje in de rug, maar in ruil vragen we wel een gedegen professionele en kwalitatief hoogstaande aanpak. En ja, ik verlang van al die musea ook dat ze een groot publiek kunnen aanspreken.

"Maar we willen ook de kritische zin van de toeschouwers prikkelen. Het Diamantmuseum toont lang niet alleen de glitter en glamour, maar ook de harde realiteit van de diamantbewerkers. In het MoMU is er tussen al dat modegeweld ook aandacht voor de kledij van de gewone man. Bij de opening van beide musea kozen we ook voor een groot volksfeest om te benadrukken dat het niet om elitaire instellingen gaat. Dat was een les die we leerden van het Modejaar, dat door heel wat Antwerpenaars als te exclusief werd ervaren."

Bij het ModeMuseum stond Geudens voor de keuze: ofwel de collectie van het wat aftandse Textiel- en Kostuummuseum in Oelegem wegschenken, ofwel een totaal nieuw museum maken. "De keuze was snel gemaakt, ook al hebben we heel lang naar een geschikte locatie moeten zoeken. Op tien verschillende plaatsen zijn we gaan kijken tot we, geholpen door het lot, terechtkonden in de Nationalestraat, waar we nu samen met het Flanders Fashion Institute en de ModeAcademie een pand betrekken."

Echt duur was de hele operatie niet. Anderhalf miljoen euro voor de inrichting, 125.000 euro per jaar huur en een miljoen euro personeels- en exploitatiekosten. "Maar we verwachten wel dat daar nog zo'n half miljoen euro aan eigen inkomsten tegenover staan," zegt Geudens. Dat zal geen sinecure zijn aangezien de provincie traditioneel zeer lage toegangsprijzen vraagt voor haar musea: 5 euro, 3 euro verminderd tarief en op vrijdag gratis toegang. "We willen ook dat het MoMu erkend wordt door de Vlaamse overheid. Dat levert niet alleen een subsidie op, maar het is ook de garantie dat het aan alle kwaliteitsnormen voldoet. Zo pareren we de kritiek dat we alleen op een groot publieksbereik mikken. Dat verwijt is maar al te gratuit."

Zowel het ModeMuseum als het Diamantmuseum moet op termijn een internationale uitstraling krijgen. "Voor de persconferentie ter gelegenheid van de opening van het MoMu hebben zestig buitenlandse journalisten zich ingeschreven. Nu Antwerpen ook internationaal als een hippe cultuurstad wordt beschouwd, zijn de toekomstperspectieven voor onze provinciale musea ook heel goed."

Frank Geudens voelt zich als Vlaams socialist perfect op zijn plaats op het departement cultuur. "Mijn partij is heel lang stil geweest over cultuur, maar de laatste jaren voeren wij de boventoon in het cultuurdebat. Dat heeft vooral te maken met ons geloof in de kracht van cultuur om mensen dichter bij elkaar te brengen. Cultuur verhoogt de kwaliteit van het leven en dat hoeft allemaal niet vreselijk veel geld te kosten. Maar naast toegankelijkheid zijn begrippen als kwaliteit en kritische zin ook van belang. Alleen vinden wij dat je daar niet zo verkrampt over moet doen."

Het MoMu wordt vandaag feestelijk geopend. Vanaf 14 uur: optredens en activiteiten op de Leopold de Waelplaats, de Groenplaats, het Zuiderterras en de omgeving van de ModeNatie in de Nationalestraat. In de stad staan containers voor Spullenhulp. Wie oude maar bruikbare kleren schenkt, krijgt een gratis kaartje voor het MoMu. 17 uur: officiële opening. 17 tot 17.30 uur: exclusieve modeshow voor de grote massa van coming man Patrick Van Ommeslaeghe in de Drukkerijstraat. 17.30 uur: taart voor het publiek. Het taartontwerp is van Erik Verdonck. 18 tot 22 uur: gratis optredens in de Drukkerijstraat van onder andere de Sint-Andries MC's, Tom van Laere van het groepje Admiral Freebee en Coco Jr. Info: ModeMuseum, Nationalestraat 28, Antwerpen, tel. 03-470.27.70 of info@momu.be.

'Ik probeer cultuur te democratiseren. Daar is toch niets mis mee?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234