Dinsdag 25/02/2020

Frank Dedobbeleer

Ook in België ontsnapt technologiebedrijf Lucent niet aan kostenbesparingen. Er is net een akkoord over het afvloeien van 25 mensen. Maar 'de rest van het jaar zijn er alleen maar opklaringen'.

Algemeen directeur Lucent Technologies België-Luxemburg

De afgelopen maanden waren niet echt de leukste in het bestaan van het Amerikaanse bedrijf Lucent. Het bedrijf dat netwerken integreert en telecomapparatuur ontwikkelt, kondigde begin dit jaar het vertrek van 10.000 mensen aan. Voor de zomer van vorig jaar had Lucent al slecht nieuws te melden, nog voor concurrenten ook maar iets vermoedden. Het ging van kwaad naar erger en momenteel heeft Lucent nog steeds behoefte aan vers kapitaal. Twee weken geleden sprongen fusie/overnamegesprekken af met het Franse Alcatel. "Maar eigenlijk hebben wij niemand nodig", zegt Dedobbeleer zelfverzekerd. De toekomst zal het uitwijzen. Lucent werd in 1996 afgesplitst van de Amerikaanse telefoonmaatschappij AT&T, de erfgename van het legendarische Ma Bell en de grootste ter wereld. Onderdeel van Lucent zijn ook de Bell Labs waar 26.000 patenten worden beheerd en 26.000 onderzoekers werken.

In België heeft Lucent 205 mensen in dienst. Voorlopig nog. Na het akkoord van drie weken geleden zullen er 185 mensen overblijven. Veel effect ondervond Lucent in België van de technologiecrisis, zegt Dedobbeleer. Fier steekt hij de pluim van Belgacom Mobile en Proximus op zijn hoed. Maandag werd bekend dat Proximus op Lucent rekent voor de vernieuwing van zijn facturatiesysteem. "Daarmee zitten we bij het hart van de mobiele operator, wat een goede uitvalsbasis geeft", zegt Dedobbeleer.

Is dit jullie belangrijkste contract in België?

"Neen. We mogen geen cijfers over onze contracten geven, maar we hebben ook contracten met Telenet, Mobistar, Deutsche Telekom..."

Hebben jullie dan geen last van de moeilijkheden die Lucent wereldwijd beleeft?

"In België hebben wij alvast geen enkel probleem ondervonden. Lucent Europa groeit overigens sneller dan de markt. In het eerste kwartaal van dit jaar ging de globale markt er met 26 procent op vooruit. Lucent groeide met 36 procent in Europa."

En de rest van het jaar?

"Ik verwacht een groei van meer dan 10 procent."

En dat terwijl er sprake is van een crisis.

"Ik heb altijd een ander beleid gevoerd dan de concurrenten waarbij ik ging focussen op alle segmenten van de markt."

Schiet u dan niet op alle vogels gelijktijdig zonder er veel te raken?

"Routers verkopen waar Cisco het voor het zeggen heeft, gaan we natuurlijk niet doen. Je hebt internettoegangverschaffers, alternatieve operatoren en traditionele vroegere monopolisten. Voor elk segment hebben wij een eigen specialiteit waarin wij een totaaloplossing bieden."

Waar verwacht u de grootste groei?

"In alles wat met het optische te maken heeft, met het verschaffen van toegang op glasvezelnetwerken. Daarnaast zit er enorm veel groei in alles wat met e-diensten te maken heeft in de brede zin van het woord. Ik denk dan aan het internet toegankelijk maken voor mobiele telefoons via gprs- of umts-systemen."

Was een fusie met Alcatel niet interessant geweest? Hebben jullie geen partner nodig?

"De twee partijen hebben twee weken lang in een kasteel in de omgeving van Parijs de mogelijkheden bekeken. Zo een fusie had zeker kostenbesparingen opgeleverd. Maar Lucent is niet te koop. Samenwerken was mogelijk geweest, maar Alcatel wilde ons overnemen. Dat wilden wij niet."

Was het niet vooral een personenkwestie? Jullie topman die niet wilde wijken voor die van Alcatel?

"Het was niet alleen een personenkwestie. Ofwel doe je een overname ofwel heb je het over een fusie. Uiteindelijk wilde Alcatel ons inlijven."

Lucent moet toch last hebben van de technologie- crisis?

"Wij waren negen maanden eerder om met slecht nieuws te komen. De cijfers voor het derde kwartaal, dat bij ons overeenkomt met het tweede kwartaal van het gewone kalenderjaar, werden naar beneden aangepast. Toen was de markt nochtans nog in volle expansie. Achteraf ging het aandeel Lucent zwaar schommelen. Het probleem is dat een bedrijf zoals het onze geleid wordt door Wall Street."

JAB

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234