Zaterdag 08/08/2020

Update

Frank De Winne opnieuw de ruimte in

Beeld UNKNOWN

Frank De Winne vertrekt in mei 2009 voor zes maanden naar het Internationaal Ruimtestation ISS, meldt het Europese Ruimtevaartbureau ESA. Het is de tweede keer dat De Winne naar de ruimte gaat.

ISS
De Winne vliegt in mei 2009 met een Russische Sojoez naar het ISS, in het gezelschap van de Russische kosmonaut Joeri Lontsjakov, één van zijn twee Russische collega's tijdens zijn elfdaagse OdISSea missie in de herfst van 2002, en de Canadese astronaut Robert Thirsk. Het trio zal in het ISS de Russische gezagvoerder Gennadi Padalka van de 19de hoofdbemanning aantreffen, naast de Amerikaanse astronauten Michael Barratt en Nicole Stott. Wanneer de tweede Belg in de ruimte met zijn twee collega's aankomt, zullen er voor het eerst zes mensen wonen en werken in de gigantische spacemeccano.

Reserve
De Winne was reserve voor de Fransman Lépold Eyharts, die donderdag van op Cape Canaveral met het ruimteveer Atlantis is vertrokken en die in de komende weken het lab Columbus en de experimenten erin zal opstarten. Momenteel wordt de Europese wetenschappelijke module Columbus aan het ISS vastgemaakt. Eyharts heeft normaal morgen de eer om samen met de huidige ISS-gezagvoerster Peggy Whitson als eerste de Columbus te mogen binnenzweven. Vandaag bevond De Winne zich in het vluchtleidingscentrum voor Columbus nabij München, om er de ruimtewandeling ter aanhechting van de module van nabij te volgen.

Ervaring
ESA beklemtoont dat De Winne goed vertrouwd is met de systemen van de Sojoez, de Amerikaanse spaceshuttle en de onbemande Europese cargo ATV, waarvan een eerste exemplaar op 8 maart vanop Kourou naar het ISS wordt gelanceerd. Op 30 oktober 2002 was De Winne vluchtingenieur in de Sojoez TMA-1 die hem van op Bajkonoer in Kazachstan naar het ISS bracht. Hij keerde op 10 november 2002 terug met de allerlaatste Sojoez van het type TM - de Sojoez TM-34 -, zodat hij als een van de weinigen ter wereld beide systemen (grondig) moest leren kennen.

Experimenten
Tijdens zijn verblijf in het ISS heeft de tweede Belg in de ruimte een reeks experimenten uitgevoerd, in het bijzonder voor Belgische wetenschappers. Een aantal daarvan kreeg in 2004 een vervolg tijdens de Delta-missie van de Nederlander André Kuipers, die voor 2009 de reserve is van De Winne en die tijdens de missie van De Winne de wetenschappelijke contactman op de grond was. De Winne zal opnieuw experimenten uitvoeren, technologische demonstraties geven en educatieve activiteiten ontplooien, aldus ESA. Daarbovenop komen "operationele taken" in verband met alle "internationale elementen van het station". Tegen 2009 moet trouwens ook het Japanse Kibo-labo zijn aangehecht, waarvoor De Winne pas een training in Japan heeft afgerond.

ESA
Eenmaal de Columbus als hoeksteen van de Europese bijdrage aan het ISS is geïnstalleerd, kan Europa voor 8,3 procent gebruik maken van het complex, aldus ESA. Dat maakt het Europa mogelijk om om de twee jaar een astronaut voor een half jaar naar het station te sturen en er te laten werken. Het Europese Ruimtevaartbureau voegt eraan toe dat de vlucht van de Belg gebaseerd is op de overeenkomsten tussen de partners in het ISS die ESA, de VS, Rusland, Canada en Japan zijn.

Laruelle
De Belgische minister van Wetenschapsbeleid, Sabine Laruelle, heeft "verheugd" gereageerd. Ze herinnerde eraan dat België de zesde grootste geldschieter van de ESA is, en mee aan de top zit van de lucht-en ruimtevaartindustrie die betekenisvol bijdraagt aan de Belgische economie in het algemeen. Met de concrete toepassingen die in de schoot van het ISS worden ontwikkeld, staat België zijn mannetje in het kader van het ruimteonderzoek, aldus Laruelle.

Frimout
De eerste Belg in de ruimte was Dirk Frimout. Hij maakte van 24 maart tot 2 april 1992 met het ruimteveer Atlantis een wetenschappelijke vlucht die zelfs door ernstige lieden een "Amerikaans-Belgische missie" werd genoemd vanwege de grote wetenschappelijke input van België. (belga/sam)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234