Dinsdag 23/07/2019

François Pinault, de miljardair die geld uitgeven tot kunst verheft

François Pinault staat op nummer 34 in de jaarlijkse miljardairslijst van Forbes. Zijn passie: kunst verzamelen. De zeventigjarige Fransman kocht Picasso en Bracque, en, in Antwerpen, een duo even indrukwekkende als dure doeken van Tuymans.

Door Ward Daenen

ANTWERPEN l Best mogelijk dat u de recordbedragen die deze week voor naoorlogse kunst werden neergeteld, 72,8 miljoen dollar voor een Rothko en 71,7 miljoen dollar voor een Warhol, van het goede te veel vindt. Alleen zijn er nogal wat mensen die zich niet echt pijn moeten doen voor zo'n bedragen. François Pinault is zo iemand.

'Roi du bois' noemden ze hem in de jaren tachtig, nadat hij fortuin had gemaakt met de aankoop van houthandels. De houtkoning, afkomstig uit Bretagne, groeide uit tot miljardair via investeringen in kleinhandelketens. Vandaag is François Pinault meerderheidsaandeelhouder van de luxegoederengroep PPR, met merken als Gucci, Balenciaga en Stella McCartney.

Met een geschat vermogen van 14,5 miljard dollar is Pinault een van de rijkste mensen van Frankrijk. Een stukje daarvan investeert hij sinds de jaren zeventig in kunst. Aanvankelijk kocht hij Picasso, Braque en Leger, in 1990, op advies van een Parijse kunsthandelaar, een kunstwerk van Piet Mondriaan. Pinault betaalde er bij Christie's 8,8 miljoen dollar voor. "Op dat ogenblik", zei hij in een interview, "drong het definitief tot mij door dat ik toegang had tot de beste kunst ter wereld."

Pinault begon naoorlogse kunst uit de VS te kopen, van Rauschenberg over Warhol tot Richard Serra en Mike Kelley. Hij wou ook een plek om zijn kunst te tonen. Aanvankelijk dacht hij aan een museum in Parijs. Toen de stad dwars ging liggen kocht hij het prachtige Palazzo Grassi in Venetië. Daar is sinds vorig jaar zijn collectie te zien. Pinault heeft nog grotere plannen: over twee jaar wil hij in de dogestad een nieuw museum openen, naar plannen van toparchitect Tadao Ando.

Diezelfde François Pinault landde enkele weken geleden met zijn privéjet in Antwerpen, voor de tentoonstelling van Luc Tuymans in Zeno X Gallery. De Fransman wilde de twee schilderijen zien die hij van de Antwerpse schilder gekocht had. Voor Valley (foto) en Book, twee werken uit Tuymans' nieuwe reeks omtrent de jezuïeten, legde Pinault de officiële prijs op tafel. "1,2 miljoen euro", zegt Frank Demaegd van Zeno X. Het bleek fijn onderhandelen met de steenrijke collectioneur. "Een man met zoveel geld weet uiteraard wat hij wil. Toch is hij niet pretentieus. Tijdens de lunch drinkt hij gewoon een Belgisch pintje."

Pinault blijkt een achttal werken van Tuymans te hebben. "Hij heeft ook een paar werken van Michael Borremans (Gentse schilder, WD), waaronder The Performance, dat hij in zijn privéwoning heeft hangen."

Demaegd weet niet of Pinault de schilderijen koopt om winst te maken. "Ik merk toch een oprechte interesse in het werk van Tuymans of Borremans. Dat blijft het belangrijkste. Maar ik durf niet meer te zeggen welke verzamelaars écht betrouwbaar zijn. Als er op een bepaald ogenblik een enorme som geld kan worden verdiend door een kunstwerk op de veiling te brengen, blijken er bitter weinig verzamelaars die niet overstag gaan", aldus nog Frank Demaegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden