Dinsdag 19/10/2021

François heeft een affaire. Et alors?

Heeft de Franse president Hollande een affaire met actrice Julie Gayet? Het zal de Fransen worst wezen. Zij omarmen de liefdesaffaire, zoals ze dat al deden met de talloze romances van presidenten en politici in Frankrijk, van Louis XV over 'heet konijn' Jacques Chirac tot François 'et alors' Mitterrand.

Het gerucht deed al langer de ronde; nachtelijke scootertochtjes van een president blijven zelden lang geheim in Parijs. Maar het verhaal rond een mogelijke affaire van François Hollande bleef tot nu toe vaag. Dat er een vrouw in het spel zou zijn, klonk het. Dat hij soms het paleis uit sloop, schreef het weekblad L'Express vorige maand al. En dat er toch wel vaak rendez-vous privé op de presidentiële agenda stond, afspraken waarover de veiligheidsdiensten van de president zich zorgen maakten.

En, nog steeds dixit het Franse weekblad, iedereen wist toch dat het presidentiële koppel gescheiden levens leidde? In de oostvleugel van het Elysée huist first lady Valérie Trierweiler terwijl Hollande zelf de westelijke vleugel verkiest. Niet alleen L'Express stelde zich vragen. Ook de kwaliteitskrant Le Monde was het opgevallen dat de president heimelijk deed. Er waren, zo schreef de krant op 3 januari, de laatste tijd nogal wat "vertrouwelijke verplaatsingen die niet op de officiële agenda stonden". Maar legde Le Monde die "vertrouwelijke verplaatsingen" uit als een poging van Hollande om los van de persaandacht in contact te blijven met de gewone Fransman, dan liet het tijdschrift Closer gisteren niets aan de verbeelding over.

Op de cover van het sensatieblad, groot: L'amour secret du président. Op de achtergrond foto's van de president met helm op en foto's van hem en de knappe actrice Julie Gayet die, op verschillende tijdstippen, eenzelfde gebouw verlaten. Binnenin het verhaal: de nachtelijke scootertochtjes en privé-afspraken van Hollande zouden niets minder zijn dan intieme rendez-vous met zijn nieuwe liefde. "Rond Nieuwjaar trok het staatshoofd per scooter naar het pied-à-terre van de actrice waar hij sinds kort de gewoonte heeft om de nacht door te brengen", schreef Closer. Slechts een lijfwacht vergezelde de president tijdens die tochtjes en ging de volgende ochtend ook om croissants, aldus Closer, dat zeven pagina's wijdt aan het verhaal.

Seksuele energie

Het is niet de eerste keer dat Hollande samen met Julie Gayet wordt genoemd. Al in maart vorig jaar gonsden blogs en sociaalnetwerksites van de geruchten over een relatie. Gayet ontkende toen, bij monde van haar advocaat. "Er is helemaal geen basis voor deze roddels." Deze keer was het Hollande die in een verontwaardigd communiqué liet weten dat hij zoals iedere burger recht had op privacy en dat hij mogelijk een klacht zou indienen. Maar, heel opvallend, Hollande ontkende de affaire niet.

La Trierweiler heeft nog niet gereageerd, maar heel de affaire roept echo's op van het verleden. In 2007 kondigden François Hollande en Ségolène Royal, zijn voormalige partner en moeder van zijn vier kinderen, aan dat ze uit elkaar gingen en maakte Hollande niet veel later zijn relatie met journaliste Valérie Trierweiler bekend. Nu moet de journaliste van Paris Match mogelijk eenzelfde scenario slikken. Wat het geheim van de aantrekkingskracht is van Hollande, bijgenaamd Flamby (papperig, naar een bekend puddingmerk), om opnieuw een knappe vrouw aan de haak te slaan, is sinds gisteren voorwerp van discussie op de Franse roddelsites.

Dat un homme politique in Frankrijk er naast zijn eega ook een minnares op na houdt, is meer regel dan uitzondering. En ook de tolerantie van de Fransen voor het overspel van hun leiders is genoeglijk bekend. Chauds lapins, hete konijnen, noemden de auteurs van het boek Sexus politicus de Franse politici. Het boek, dat in 2006 niet uit de bestsellerslijsten weg te slaan was, toonde aan dat Franse politici mannen zijn van vlees en bloed. Alleen lijken ze een overvloed te hebben aan vitale en seksuele energie. "De homo politicus houdt er in Frankrijk van om vrouwen te veroveren", schreven journalisten Christophe Deloire en Christophe Dubois destijds. "Zijn motor is het verlangen, zijn doel het plezier."

De verhalen zijn legio, van de minnaressen van Lodewijk XV en XVI tot president Félix Faure, die in 1899 in de armen van zijn maîtresse stierf. Of neem nu Jacques Chirac, met de niets aan de verbeelding overlatende bijnaam 'monsieur 3 minutes', douche inbegrepen'. Meer dan eens moest zijn vrouw Bernadette aan haar personeel vragen waar haar man de afgelopen nacht had doorgebracht. Een keer kwam hij, na een afspraakje, een vergadering binnen met zijn broek nog open. Of die keer dat Chirac tijdens een G7-top zich verheugt over een middel om de seksuele drift te stimuleren. Chirac: "Nu kunnen we ieder weekend vier keer seks hebben!"

Berlusconi, destijds ook aanwezig zou hebben geroepen: "Maar dan is het een kalmeringsmiddel!" Chirac en Berlusconi, chauds lapins onder elkaar.

Wijlen François Mitterrand had, behalve zijn talrijke affaires, jarenlang niet alleen een buitenechtelijke relatie maar zelfs een tweede familie, die vlak bij het Elysée woonde. Valéry Giscard d'Estaing verdween vaak zonder dat iemand wist waar hij zich bevond. Nogal problematisch voor een president, schreef Le Monde in 1974. En ook over de perikelen van Nicolas Sarkozy, zijn tweede vrouw Cécilia en Carla Bruni is indertijd veel inkt gevloeid. Dat buitenechtelijke seks de politieke carrière nekte van Dominique Strauss-Kahn, die favoriet was voor de presidentsverkiezingen van 2012, kwam niet door het feit dat hij overspel pleegde. Hij werd in Frankrijk pas afgerekend op de feiten toen bleek dat hij de dienstmeid in het New Yorkse hotel had aangerand.

Monica Lewinsky

Hoe de affaire rond François Hollande verder zal evolueren, is nog onduidelijk. De kans dat Hollande er politiek onder zal lijden, is klein. Scenario's als die in de VS waarbij Bill Clinton in 1998 op tv moest ontkennen dat hij seks had gehad met Monica Lewinsky en waarbij zelfs een afzettingsprocedure tegen hem werd begonnen, zijn du jamais vu in Frankrijk.

Et alors? luidt het beroemde citaat van François Mitterrand op de vraag, in 1994, van een journalist van Paris Match naar het bestaan van zijn buitenechtelijke dochter Mazarine. Wat de Fransen schokte toen de affaire publiek werd, was niet zozeer dat hij een maîtresse en kind had naast zijn huwelijk, maar dat hij zijn tweede gezin onderhield met overheidsgeld. Voor de rest dacht ook de Fransman in de straat: Et alors?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234