Donderdag 14/11/2019

Voetbalbond

François De Keersmaecker blijft aan als KBVB-voorzitter

Bondsvoorzitter François De Keersmaecker. Beeld BELGA

François De Keersmaecker mag aanblijven als voorzitter van de Koninklijke Voetbalbond. Hij moest zich vandaag verantwoorden over het ontslag en de vergoeding van CEO Steven Martens, maar het kwam niet tot een vertrouwensstemming. "Ik verlaat de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) niet, tot eind juni blijf ik bondsvoorzitter", verklaarde De Keersmaecker op de bondszetel in Brussel.

Er kwamen wel nieuwe financiële malversaties aan het licht die zich hebben voorgedaan tijdens het WK in Brazilië, meldt de VRT. Zo zou er een nieuwe factuur van 100.000 euro zijn opgedoken in de bondsgebouwen. Ook het gebruik van VISA-kaarten doet vragen rijzen.

De Keersmaecker moest vandaag tekst en uitleg geven bij het ontslag en de opstapvergoeding van Steven Martens. Om 11 uur werd hij verwacht op een vergadering van de Raad van Bestuur. Vanaf 13.30 uur stond er een meeting op het programma met het Uitvoerend Comité van de KBVB.

De Keersmaecker, in 2006 tot voorzitter verkozen, diende op het Uitvoerend Comité geen vertrouwensstemming te ondergaan. "Het klopt dat er wel zwaar gediscussieerd is. En soms zijn er zware woorden gevallen. We hebben op een vlugge manier het dossier Martens opgelost. Nu moeten we bewijzen dat we ons werk kunnen voortzetten. De goede zaken, die mede door Martens gerealiseerd zijn, dienen we te behouden. Maar wat betreft het WK in Brazilië zijn er fouten gebeurd, en daarvoor wil ik mijn verantwoordelijkheid niet ontlopen. Financieel hadden we alles beter moeten opvolgen. Die procedures proberen we nu transparanter te maken."

"Ik wil graag benadrukken dat het Uitvoerend Comité uit 23 leden bestaat. Het is best mogelijk dat een aantal mensen twijfelen aan mijn capaciteiten als voorzitter. Een meerderheid staat blijkbaar toch achter mij. Anders zat ik hier niet meer."

Transitiefase

Op het vlak van het dagelijks bestuur valt wel een belangrijke verandering te noteren. In de komende transitiefase zal de KBVB tijdelijk geleid worden door de vier overgebleven directeurs, met name Bob Madou (directeur communicatie en business), Paul Allaerts (sportief directeur), Filip Van Doorslaer (directeur marketing) en Tom Borgions (financieel directeur). Zij staan onder supervisie van Gérard Linard, voorzitter van de Franstalige vleugel van de KBVB. "Linard fungeert als afgevaardigde van de Raad van Bestuur, die rechtstreeks aan mij verslag zal uitbrengen. Een evaluatie volgt op het einde van het seizoen", aldus De Keersmaecker.

"Ik heb ervaring als administratief directeur bij bedrijven in moeilijkheden, al moet ik benadrukken dat de KBVB niet in moeilijkheden verkeert", stelde Linard. "Vanuit mijn verleden zal ik op een stricter financieel beheer toezien. De directeurs ken ik goed. Zelf kom ik vandaag in een onvoorziene situatie terecht."

Daarnaast komt er ook een nieuwe interne audit. Die zal gerealiseerd worden door zes personen, onder wie Marc Coucke (voorzitter KV Oostende) en Joseph Allijns (voorzitter KV Kortrijk). "Het comité zal voortgaan op de eerdere auditrapporten", aldus De Keersmaecker. "We moeten een duidelijk zicht krijgen hoe we ervoor staan. Het is niet de bedoeling om een heksenjacht te beginnen. Maar we moeten op 1 juli met een propere lei kunnen starten. Er is nog niet beslist of er na de interne ook een externe audit komt."

"Voetbal verliest"

Coucke, voorzitter van KV Oostende en lid van het Uitvoerend Comité, liet in een reactie weten dat "voor het eerst de kern van de zaak werd besproken". Volgens hem verliep de vergadering heftig.

Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe sprak harde taal aan het adres van De Keersmaecker. "Er zijn vandaag nog ernstiger fouten vastgesteld dan verwacht", aldus Verhaeghe. "Het voetbal is de verliezer. Hier zijn dingen gebeurd die in een normaal bedrijf niet kunnen. Dit getuigt niet van deugdelijk bestuur." Waarna Verhaeghe zijn licht liet vallen over een eventuele nieuwe ambtstermijn voor De Keersmaecker. "Als er dergelijke feiten geconstateerd zijn, dan denk ik dat je niet bekwaam bent om zulke functie in te vullen. Ik heb niks persoonlijks tegen de man, maar deze functie vraagt een professionaliteit die ik bij hem niet kan vaststellen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234