Zondag 18/04/2021

Francky Dury (Zulte Waregem) en Dennis van Wijk (KSV Roeselare), promovendi met een missie

Francky Dury: 'Als ik een appartement zou neerzetten, moet het met zicht op het Regenboogstadion zijn'Dennis van Wijk: 'Ik win liever met strontvoetbal dan te verliezen met mooi voetbal. Dit seizoen wordt overleven'

'Wij kunnen eerste klasse verrijken'

Anderlecht of Club, wie zal het dit jaar zijn? Of bent u een wanhopige 'Standard-believer'? Traditioneel beheersen titelprognoses en de mening van gevestigde coaches de start van het nieuwe seizoen. Wij laten de nieuwkomers - en dus haast per definitie kandidaat-degradanten - aan het woord. Francky Dury (Zulte Waregem) en Dennis van Wijk (KSV Roeselare): kerels met een visie, vastberaden om voor een frisse wind te zorgen. Dury: 'Ik heb al veel matchen gezien in eerste klasse waarvan ik dacht: is dit nu eerste klasse?' Van Wijk: 'Ik begrijp het niet als mensen vragen wat Roeselare in eerste komt doen?'

Bart Fieremans / Kristof Windels

Dennis Van Wijk is een minuutje eerder op de afspraak. "Hmm, Francky, die als politieman te laat komt, dat is een probleem", grapt Van Wijk. Als ze elkaar even later begroeten, is dat uiterst hartelijk. Tja, samen promoveren uit tweede klasse, om samen een avontuur in eerste klasse te beginnen met een West-Vlaamse club met bescheiden middelen, dat móet wel een band scheppen.

Dury: "Als we allebei geen vrouw hadden, zouden we misschien samenwonen. (lacht) Grapje, maar mijn respect voor Dennis is groot: hoe hij Roeselare eerst redde, dan naar zijn hand zette en naar eerste klasse bracht. Knap ook hoeveel jeugd hij inpaste."

Van Wijk: "In het wereldje zie je elkaar snel als concurrent, maar wij appreciëren elkaar als collega's."

Dury: "Kijk, uit vorig seizoen herinner ik me een fase. In de match Roeselare-Zulte Waregem vliegt Vanderbiest nogal stevig in op een van onze spelers. Als trainer spring je dan normaal recht en roep je: 'Komaan, hé zeg!' Maar mijn tweede reactie was onmiddellijk: 'Dennis zit daar, ik ga niet bruuskeren.' Mijn respect voor hem gaat net iets verder."

Was er dan geen competitie om de beste coach van tweede klasse te zijn?

Van Wijk: "(lacht) Francky heeft die naam al jaren, daar kunnen we niet aan tippen."

Dury: "Het is niet omdat je eerste en tweede speelt, dat je daarom de beste coach bent. Een goede coach is iemand die een visie heeft en die kan overbrengen, die de beste man op de juiste plaats zet en resultaten haalt. En hij moet ook geluk hebben. (lacht)"

Van Wijk: "Van Francky weet je dat hij verzorgd, aanvallend voetbal brengt. Hij speelde al jaren met vier op een lijn achteraan in reeksen waar dat niet evident was. Hij heeft ook bijna altijd uitsluitend met Belgische jongens gevoetbald en is verschillende keren kampioen geworden. Zo heeft hij zijn naam opgebouwd."

Maar in eerste klasse zijn jullie nog niet zo bekend. Voelen jullie de drang om jullie ook qua imago te laten gelden?

Van Wijk: "Dan ben je bij ons aan het verkeerde adres."

Dury (knikt): "Waarom vooraf iets verkopen dat geen steek houdt? Dan word je daar nadien op afgerekend. Ik moet nu niet in het midden van de belangstelling staan. Er zijn interessantere mediafiguren, laat mij maar gewoon Francky Dury zijn. Ik denk dat we beiden klaar zijn voor eerste klasse. Dennis heeft er al eens van geproefd, en heeft ook op dat niveau gespeeld. Dat is een voordeel."

Van Wijk: "Ik kan zo twee Nederlandse trainers noemen - Leo Beenhakker en Aad de Mos - die geen topvoetballers waren maar wel toptrainers. Maar wie op een hoog niveau gespeeld heeft, heeft gewoon iets extra's in de bagage. Maar als trainer kun je je alleen laten gelden door resultaten. Francky en ik kregen zeker geen kruiwagen om ons naar eerste klasse te voeren. We hebben er keihard voor geknokt. Ik weet ook dat alles wat je als speler meemaakt, niet meer telt als trainer. Bij Oostende was ik in 1998 de jongste trainer in eerste klasse. Elf wedstrijden later was ik ontslagen."

En dan volgt Jean-Marie Pfaff u nog op ook.

Van Wijk: "(lacht) Dat verzachtte mijn leed wel."

Een trainer in eerste klasse staat vaak al met een half been buiten. Vorig jaar zijn er acht ontslagen, waaronder de trainers van de staartploegen. Denken jullie nu al aan lijfsbehoud?

Dury: "Zulte Waregem heeft een vrij stabiel bestuur. Met de voorzitter (Willy Naessens) heb ik een vriendschapsband. Als het minder gaat, weet je wat je hebt aan elkaar. Ik besef dat we de trein niet mogen missen, maar ik hoop niet dat er na één mindere maand al over een ontslag gesproken zou worden. En dan nog: ik ben een veertiger, ik probeer van het leven te genieten, en wil niet elke dag onder druk staan. Ik laat me niet omvervallen door een ontslag."

Van Wijk: "Ik hoop op wat loyaliteit. Kijk, twee jaar geleden kon ik naar een andere club, een financieel heel aantrekkelijk voorstel. Ik had voor mezelf uitgemaakt dat ik dat wou doen, maar de voorzitter vond dat ik mijn contract moest uitdoen. Ik zag in dat hij gelijk had. Ik heb me voor iets geëngageerd en ik zou mijn woord niet breken. Het probleem is: als je zelf van dat principe bent, verwacht je dat ook van een ander. Maar die illusie ben ik dus al kwijt. (lacht)"

De manager van Mainz, een neofiet in de Bundesliga, zei nogal opmerkelijk: 'Zelfs als we de eerste 33 matchen verliezen, hebben we op de 34ste match dezelfde coach.'

Dury: "Dat is misschien wat overdreven. Bij een conflictsituatie tussen spelers en trainer kan een ontslag gerechtvaardigd zijn. Maar ik heb vorig jaar ook een schitterend antwoord gezien van Jos Verhaegen, de voorzitter van Germinal Beerschot. Op een moment dat de club in degradatienood verzeilde en alle staartploegen van trainer wisselden, kreeg Marc Brys een contractverlenging. Die man heeft dan zijn team naar een veilige plaats gebracht en de beker gewonnen. Sterk."

Van Wijk: "Ik wil nog zien of die van Mainz zijn woord houdt."

Hebben jullie als collega-trainers al over een mogelijk ontslag gepraat?

Dury: "Eerlijk, neen."

Van Wijk: "Ik denk ook dat Franky nog nooit ontslagen is."

Dury: "Toch wel, voor de periode Zulte Waregem. Bij Racing Doornik. Een collega-trainer beurde me toen nog op: 'Als je een grote trainer wilt worden, moet je een keer ontslagen worden. (lacht)"

Dan is Hugo Broos nu een grote trainer!

Dury "(lacht) Ach, het maakt je iets rijper. Niet, Dennis?"

Van Wijk: "Op dat vlak heb ik voor mijn ontslag ook al dingen meegemaakt, hoor."

Volgens alle analisten en kenners gaat Zulte Waregem een beter seizoen tegemoet dan Roeselare?

Van Wijk: "Ik heb daar geen problemen mee. Ik ga dat ook niet ophangen in de kleedkamer hoor, die tijden zijn voorbij."

Dury: "Zeg eens eerlijk: moet je nu een kenner zijn om te zeggen dat Club of Anderlecht kampioen zal spelen en dat Roeselare of Zulte Waregem bij de degradatiekandidaten horen? Vraag dat aan iemand die heel zijn leven autoraces volgt, en hij zal het ook weten. Dat is platte logica. Ik praat als trainer liever over een concept en visie. En dat mis ik in België soms. Ik lees in de pers veel geklets over randverschijnselen. Ik herinner me vorig jaar grote foto's bij een ruzie tussen Broos en een speler. Dat kan een poepsimpel gesprek geweest zijn over het trappen van een corner, maar de pers haalde er dan uit dat die speler terecht werd gewezen."

Misschien kunnen jullie verrassen met jullie visie: met een bijna volledig Belgische kern overleven in eerste.

Van Wijk: "Ja, bij ons zijn er enorm veel jeugdspelers doorgestroomd. Hoeveel keer hoorde ik niet al: 'Roeselare, wat komt dat in eerste doen?' Maar wat zegt iedereen in Engeland, waar Wigan Athletic promoveert naar de Premier League: 'Grote klasse, want dat geeft houvast aan de kleine ploegjes.' Waarom redeneren ze in België zo niet? Zulte Waregem en Roeselare werken elk met rond de 20 Belgische spelers, en misschien zit er wel een talent tussen dat naar een topclub kan doorstromen. Of is een club met 15 Afrikaanse spelers beter voor het Belgische voetbal? Onze werkwijze kan ook een verrijking zijn."

Dury: "Nu komen we bij een hot item in het Belgische voetbal. Ik ben niet de man die het Belgische voetbal zal redden, maar het kan niet dat zoveel buitenlandse spelers zo gemakkelijk naar België kunnen komen. Veel Belgische talenten waarin clubs twaalf jaar opleiding gestoken hebben, moeten afzakken naar lagere klassen omdat clubs zo snel voor buitenlandse spelers kiezen."

U hebt het over tweederangsbuitenlanders?

Dury: "Zeg maar vijfderangsbuitenlanders."

Van Wijk: "Let op, Beveren had nog redelijk talent. Veel van hun spelers zitten nu in Frankrijk. Maar eerlijk: als fan kun je je toch niet met Beveren identificeren?"

Dury: "Ik begrijp ook dat topclubs voor buitenlanders kiezen. Maar de ploegen van de rechterkolom, zeg maar de budgetteams met 3 miljoen euro, die zouden echt meer voor Belgische spelers moeten kiezen. En wat die makelaars niet allemaal aan buitenlandse spelers aanbieden; soms denk ik dat ze de spelers waarmee ze ronselen zelf niet kennen."

Van Wijk: "Bij ons is het ook wat uit noodzaak. Wij hebben gewoon de middelen niet om al die buitenlanders te testen en hen 'Alien-contracten' te betalen."

Nu is het mooi praten, maar wat met die visie als het straks niet lukt in eerste?

Dury: "Ik ontken niet: als we na tien speeldagen zeventiende staan, zal er in januari iemand bijkomen. Maar dan nog gaan we proberen een goede Belgische speler op de kop te tikken. Ik ben zo bang een onbekende te kopen."

Wat is moeilijker: trainer van Anderlecht of Waregem?

Dury: "Ik kan me inbeelden dat Brugge en Anderlecht over de betere spelers beschikken, maar dat de druk hoger is."

Van Wijk: "De media spelen daar een grote rol in. Kijk maar naar het laatste jaar van Broos bij Anderlecht, terwijl Sollied niets verkeerd kon doen. Ceulemans zou nu zelfs de Supercup gewonnen hebben met het systeem van Sollied. Bullshit natuurlijk."

"Het zal voor Ceulemans moeilijk zijn om zich te manifesteren als dat gezaag over Sollied niet ophoudt."

Gaat Ceulemans een moeilijk seizoen tegemoet?

Dury: "Ik heb het voor de 'Caje'. Hij straalt een ongelooflijke rust uit, en veel ervaring. Persoonlijk zie ik hem slagen omdat hij flexibeler zal zijn dan Sollied. Maar het zal niet simpel zijn het palmares van Sollied te verbeteren. Europees heeft Jan wél nog een grotere marge. Hij heeft ook krediet hebben. Ik denk dat geen enkele speler of fan nu heimwee heeft naar Sollied. Dat kan wel terugkomen bij slechte resultaten."

Maar kwam Sollied niet zelfzekerder over?

Van Wijk "(trekt grote ogen) Vergeet niet, Broos heeft voor Sollied ook twee keer kampioen gespeeld. Let op, ik ben niet tegen Sollied, maar er zijn dingen die mij verbijsterd hebben. Zoals zijn halsstarrig vasthouden aan zijn succesconcept. Dat wierp vruchten af, maar op bepaalde momenten had hij door een aanpassing een prijs meer kunnen pakken. Met een tactische ingreep had hij misschien een Champions League-campagne meer gespeeld."

"En ten tweede: zijn zogezegde kwinkslagen, die sloegen echt op niets. Trond zat echt in een luxesituatie. Hij zei: 'Rome is not build in a day', en nog van die dommigheden en iedereen knikte, of zag dat als een religie of als vernieuwend. Stel: als Francky of ik nu eens zouden samenzweren en elke keer een dommigheidje herhalen, of, ik zeg maar iets, we met een rugbybal zouden trainen. En stel dat we daarmee resultaten halen, zijn we dan vernieuwend?"

Wie is volgens jullie de beste trainer van eerste klasse qua concept en visie?

Dury: "Ik weet het niet. Ik vind niet dat er vorig seizoen een trainer was die echt een grote stempel zette in de competitie. Ik was eerder onder de indruk van enkele buitenlandse trainers in de Champions League. Zoals Guus Hiddink bij PSV. Hij heeft een schitterend team geknutseld nadat heel wat namen vertrokken. Die vergelijking kunnen we niet doortrekken naar de Belgische competitie."

Van Wijk: "Het is niet gemakkelijk."

Dury: "We moeten er toch te lang over nadenken. (lacht) Matthijssen heeft met Charleroi wel knap gepresteerd."

Opvallend: zowel bij Club, Anderlecht als Standard hebben veel ex-spelers sportief zeggenschap?

Van Wijk: "Ik schat dat bij Club in de staff samen 200 A-caps rondlopen, die samen 1.000 matchen voor Club gespeeld hebben. Dat geeft toch een serieuze uitstraling. Degryse en de Caje kennen elkaar al zo lang, die weten wat ze kunnen verwachten. Kritiek daarop zou typisch Belgisch zijn. In Engeland zouden ze verdorie roepen: wat een Dream Team."

Vervolg op pagina 21

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234