Donderdag 21/01/2021

Asiel en migratie

Francken zet in op verplichte terugkeer asielzoekers

Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld BELGA

Snelle procedures zonder valse hoop. Dat is waar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) werk van wil maken. De terugkeer moet opgevoerd worden, maar hij vraagt wel extra aandacht voor niet-begeleide minderjarigen.

Francken zet in grote lijnen het beleid van voorgangster Maggie De Block (Open Vld) voort. Dat blijkt uit de beleidsverklaring waarop De Morgen de hand kon leggen. Morgen presenteert de N-VA'er zijn beleidsverklaring in de Kamer. Hij wilde nog geen commentaar geven. In zijn tekst staat dat hij een "correct en duidelijk beleid" wil voeren. "Genomen beslissingen zullen worden uitgevoerd, ook de negatieve. Vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet."

Francken benadrukt dat het recht op asiel een internationaal recht is, "maar de misbruiken moeten eruit". Hij wil de ongegronde aanvragen versneld afhandelen en meervoudige asielaanvragen aanpakken. Ook zal hij er alles aan doen om mensen met een crimineel verleden geen verblijfsvergunning toe te kennen. Daarvoor moet de Dienst Vreemdelingenzaken toegang krijgen tot het strafregister.

Wat opvalt, is dat Francken wil inzetten op collectieve opvang. Tot nu toe werd ongeveer de helft van de asielzoekers individueel opgevangen, de andere helft in instellingen.

Protest in steun van de uitgewezen Parwais Sangari, in 2012.Beeld BELGA

Menselijk

"Op zich is er niets mis met collectieve opvang, op voorwaarde dat er ook de mogelijkheid is om een individueel leven op te bouwen", zegt Bob Pleysier, voormalig directeur van Fedasil. In sommige instellingen zijn de opvangruimtes ingericht als een leefruimte, met meubels en tv. Anderen zijn kale ruimtes uit het begin van de jaren tachtig.

Voor mensen die in ons land een verblijfsvergunning aanvragen, wil Francken een 'rolrecht' invoeren. Dat is een bedrag dat ze moeten betalen om de procedure op te starten voor de geleverde dienstverlening. Voor alle duidelijkheid, asielzoekers en vluchtelingen vallen niet onder die regeling. Het gaat eerder om mensen die naar ons land komen voor gezinshereniging of om te komen werken of studeren.

Francken heeft ook aandacht voor niet-begeleide minderjarigen. Onder meer de gevallen van Scott Manyo en Parwais Sangari kregen de voorbije jaren veel media-aandacht. Na een geslaagd integratietraject kregen ze te horen dat ze het land moesten verlaten. Francken wil het belang van het kind centraal stellen. Zo zou er een bijzonder beschermingsstatuut komen, een "kwalitatieve opvang" voor deze jongeren. "Hier wil hij het menselijke gelaat van het beleid tonen", zegt Pleysier.

De bedoeling is ook om een "duurzame oplossing" te voorzien voor deze jongeren. Francken pleit voor een "levensproject" dat wordt uitgewerkt met de betrokken instanties. De duurzame oplossing ligt niet noodzakelijk in ons land, ook in het thuisland kan het project worden uitgebouwd.

Tegelijk rolt Francken met de spierballen door in te zetten op verplichte terugkeer. Hij geeft aan dat de vrijwillige terugkeer significant is gedaald. Dat is niet geheel onlogisch, omdat de instroom de laatste jaren ook lager lag . De staatssecretaris wil verder inzetten op die pijler. "Maar wanneer de vreemdeling niet kiest voor de vrijwillige terugkeer, dringen meer repressieve maatregelen zich op."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234