Vrijdag 22/11/2019

Vluchtelingen

Francken zet hervestiging vluchtelingen tijdelijk stop

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Beeld EPA

Er worden voorlopig geen vluchtelingen meer naar ons land hervestigd. De reden ligt bij de toenemende asielinstroom en de hoge bezettingsgraad in de opvangcentra, schrijft De Standaard donderdag.

Ons land beloofde dit jaar 1.150 kwetsbare vluchtelingen, vooral Syriërs uit Turkije, Libanon en Jordanië, te hervestigen. Tot vorige week zijn met dit programma 879 vluchtelingen aangekomen. De overige 250 zullen voorlopig niet toegelaten worden. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken(N-VA) zet de hervestiging van vluchtelingen on hold, bevestigt hij. Alvast tot eind dit jaar, mogelijk tot na de verkiezingen van volgend jaar.

“We nemen onze internationale verantwoordelijkheid. Voor 2018 toonde ons land zich ambitieus met de voorziene hervestiging van 1.150 vluchtelingen. Op een missie na zijn alle missies die voor dit jaar gepland waren ook afgehandeld. Maar voor het komende politieke jaar dient rekening gehouden te worden met de toegenomen asielinstroom en de hoge bezettingsgraad in de opvangcentra”, zegt Franckens woordvoerster.

Dat er voorlopig geen vluchtelingen meer naar ons land worden hervestigd, betekent niet dat België zijn internationale engagementen ter zake niet nakomt, zei Francken in De ochtend op Radio 1. De staatssecretaris wijst erop dat het hervestigen van 1.150 kwetsbare vluchtelingen een engagement van twee jaar is. “We gaan dit even uitstellen tot volgend jaar.”

Sinds 2013 heeft België een structureel hervestigingsprogramma. Elk jaar engageert ons land zich om een aantal door de VN geselecteerde vluchtelingen - vooral alleenstaande vrouwen en kinderen uit kampen - te hervestigen.

Vluchtelingenwerk: “Onverantwoordelijk beleid”

Vluchtelingenwerk Vlaanderen noemt de beslissing van Francken “onverantwoordelijk en wraakroepend”. “Het is stuitend dat de staatssecretaris zelfs dit minimale engagement stopzet en een internationale afspraak niet nakomt”, zegt directrice Charlotte Vandycke.

“België zou 1.150 vluchtelingen opvangen, wat voor een welvarend land als dat van ons bijzonder weinig is”, aldus Vandycke. Ze verwijst naar Zweden, een land met een gelijkaardig aantal inwoners en een gelijkaardig bbp, dat zowat 5.000 vluchtelingen opvangt. “Er wordt onverantwoordelijk omgegaan met ons belastinggeld, het is onverantwoordelijk in het samenspel met Europa en het is onverantwoordelijk om het leven van mensen zo in gevaar te brengen.”

 “Meest kwetsbare vluchtelingen draaien hiervoor op”

In een gezamenlijke reactie met 11.11.11 en Amnesty International stelt Vluchtelingenwerk Vlaanderen nog dat de meest kwetsbare vluchtelingen opdraaien voor het capaciteitstekort in de opvangcentra. “Een tekort dat er nota bene is gekomen omdat de regering zelf beslist heeft het aantal opvangplaatsen af te bouwen.”

Volgens de drie organisaties is hervestiging “een van de enige legale manieren voor de meest kwetsbare vluchtelingen om bescherming te vinden”.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234