Vrijdag 19/08/2022

Francken wil strijd tegen schijnrelaties optrekken

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het optrekken van de controleperiode van drie tot vijf jaar, een wetgevend initiatief om schijnerkenningen strafbaar te maken, onderzoeken of het attest 'geen huwelijksbeletsel' uitgebreid kan worden naar alle Belgen die in het buitenland trouwen en afspraken met Nederland om de "Belgiëroute" aan te pakken. Dat zijn enkele van negen punten die Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil aanpakken en vandaag toelichtte op een studiedag over schijnrelaties.

Redactie

De controleperiode, waarbinnen controles naar schijnhuwelijken kunnen gebeuren en het verblijfsrecht wordt ingetrokken na een vernietiging, zal uitgebreid worden van drie tot vijf jaar. "Het optrekken is logischer omdat de vreemdelingenwet sowieso na vijf jaar verblijfsrecht geeft", verduidelijkte Francken.

De staatssecretaris wil verder schijnerkenningen, waarbij een kind wordt erkend om aan verblijfspapieren te geraken, strafbaar maken. Er wordt een wetgevend initiatief voorbereid, daarvoor is een werkgroep opgestart. "Maar het is een moeilijke kwestie als je erop doordenkt", gaf Francken toe. "Er hoeft eigenlijk geen DNA-band te zijn voor een erkenning, maar het debat moet nog gevoerd worden." Volgens Francken komen er ook nooit klachten omdat het in beider voordeel is.

Afspraken met Nederland

Om te vermijden dat schijnhuwelijken in het buitenland worden afgesloten, onderzoekt de staatssecretaris of het attest 'geen huwelijksbeletsel' voor elke onderdaan in het buitenland verplicht kan worden. Dat wordt aanzien als een eerste check of het huwelijk niet verdacht is, maar betekent niet dat er achteraf geen vernietiging meer kan volgen.

Daarnaast maakte Francken al afspraken met zijn Nederlandse collega om gegevens uit te wisselen van Noorderburen die in ons land willen trouwen, met de bedoeling om de "Belgiëroute" aan te pakken. Het is bekend dat Nederlanders met een partner uit een derde land in ons land trouwen om de (strengere) gezinsherenigingswetgeving in eigen land te omzeilen. Samen met zijn Nederlandse collega zal hij ook een brief naar de Europese Commissie sturen om de regels voor gezinshereniging aan te passen.

Tot slot onderzoekt Francken ook de identiteitsfraude, wil hij dat meer ambtenaren van burgerlijke stand het register gebruiken dat schijnhuwelijken bijhoudt en bekijkt de staatssecretaris de problematiek van schijnadopties van naderbij.

"Achterpoortje sluiten"

Op een studiedag, naar aanleiding van het vijftienjarig bestaan van de Cel Schijnrelaties van de stad Gent, vroeg de Gentse schepen van Burgerzaken Sofie Bracke (Open Vld) om het achterpoortje van de schijnerkennigen te sluiten. Het eerste proces in Vlaanderen waarbij de vernietiging van de erkenning van een kind wordt gevorderd, omdat die enkel gedaan werd om verblijfspapieren te verkrijgen, wordt overigens allicht in het najaar gevoerd. "Kinderen worden opgezadeld met vaders die ze nooit gaan zien", zei subsitute Ann Lukowiak op een debat. Bij een schijnhuwelijk kan overigens opgetreden worden voor het huwelijk voltrokken wordt, bij schijnerkenningen kan dat niet.

Subsitute Lukowiak erkende voorts dat er soms lange wachttijden zijn in de behandeling van dossiers over schijnrelaties, maar dat is te wijten aan de beperkte capaciteit op het parket. "Een extra voltijdse medewerker zou de tijd inkorten", klonk een oproep naar de minister van Justitie. Omdat ook de rechtsgang te lang duurt, winnen mensen tijd om zich te organiseren, gaf ze nog mee.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234