Vluchtelingencrisis
Francken wil nog eens 8.000 nieuwe plaatsen voor asielzoekers
Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA), trekt morgen naar de ministerraad met een plan voor 8.000 extra plaatsen in de asielcentra. Dat kondigde hij aan in het parlement. Vijfduizend plaatsen zullen gezocht worden via een openbare aanbesteding, de overige drieduizend zoekt de regering op bestaande sites. Deze plaatsen komen nog eens bovenop de tienduizend die eerder al voorzien werden.
Francken stond er ook stil bij de kostprijs van de opvang. Als het huidige tempo van de asielaanvragen aanhoudt, zal de reserve van Fedasil tegen het einde van dit jaar ook helemaal opgebruikt zijn. In dat reservefonds zat 80 miljoen euro. Indien de huidige tendens aanhoudt, zal de staatssecretaris volgend jaar naar eigen zeggen dan ook 600 miljoen euro nodig hebben.
Deze maand zal het aantal asielaanvragen aan het huidige ritme uitkomen rond de 5.500. Het aandeel Syriërs daarin is al bij al beperkt, gezien het conflict dat zich in het land afspeelt, en blijft stabiel rond de 19 procent van de aanvragen. Het aantal aanvragen van Irakezen daarentegen, voornamelijk alleenstaande mannen uit Bagdad, ligt 33 maal hoger dan in april. Blijkbaar verkondigen mensensmokkelaars dat België soepel omspringt met het verlenen van subsidiaire bescherming, luidde het.
Indien de instroom aan het huidige tempo aanhoudt, in combinatie met de uitstroom, schat Fedasil dat er nog 4.500 extra opvangplaatsen per maand nodig zullen zijn. Daarom zal de staatssecretaris zijn collega's vragen nog eens 8.000 plaatsen te mogen bijcreëren. Daarvan wil hij er 5.000 creëren via een openbare aanbesteding en 3.000 door een uitbreiding van het eigen netwerk en op nieuwe sites.
"DIt is een primeur"
Francken benadrukte nog dat geen enkele regering totnogtoe opvang voorzag voor vluchtelingen die nog geen asielaanvraag indienden. "In 2000 en in 2010 sliepen er ook heel wat mensen in het Maximiliaanpark. Het is niet de eerste keer dat mensen bij DVZ een convocatie krijgen om op een andere dag terug te komen, maar het is wel de eerste keer dat er pre-opvang wordt georganiseerd", aldus Francken.
Eerder deze week ontstond er commotie omdat Francken laakte dat de vluchtelingen de noodopvang, die de regering in allerijl op poten zette, niet zouden gebruiken. "Tentenkamp is blijkbaar te knus," tweette hij toen. Francken doelde op het Maximiliaanpark bij de Dienst Vreemdelingenzaken, waar veel asielzoekers nu de nacht doorbrengen in een geïmproviseerd kamp.
Zijn partijgenote Sarah Smeyers (N-VA) gaf het Maximiliaanpark een heel andere kwalificatie. "Het is een broeihaard van extreemlinkse anarchie en dagelijks geweld."
Gedachtewissel
Staatssecretaris Francken en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) waren uitgenodigd in het parlement voor een gedachtewisseling over de vluchtelingencrisis. De oppositie betreurde dat premier Charles Michel niet naar de Kamer was afgezakt, om te reageren op standpunten die de voorbije dagen vanuit N-VA-hoek waren verkondigd.
Francken benadrukte dat alle asielinstanties kwaliteitsvol werk moeten kunnen leveren. Het commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen (CGVS) zit momenteel aan 1.200 tot 1.400 beslissingen per maand. Via interne maatregelen hoopt de staatssecretaris dat cijfer op korte termijn tot 1.650 beslissingen op te krikken. Er is ook sprake van 120 nieuwe protection officers, waardoor Francken volgend jaar op 2.500 beslissingen per maand hoopt uit te komen.
Francken herinnerde ook aan de oproep die hij richting gemeenten en OCMW's had gelanceerd om een extra gezin op te vangen. Een week nadien hadden al 111 gemeenten zich aangemeld en waren al meer dan 650 plaatsen toegezegd, luidde het. De vrijwillige terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers zit volgens Francken opnieuw in de lift. Sinds eind vorig jaar kenden de cijfers daar een terugval, maar in juli en augustus was opnieuw sprake van 350 gevallen, een tendens die zich wellicht in september zal doorzetten.
Conventie van Genève
Nahima Lanjri, migratie-expert van CD&V, maakte duidelijk dat haar partij lang niet altijd op dezelfde lijn zit als N-VA. Vooral de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever blijven de christendemocraten dwars zitten. "Sommige partijden vergeten blijkbaar dat wij de Conventie van Genève hebben ondertekend", verweet ze de N-VA-voorzitter.
Daarmee verwees het parlementslid naar het voorstel van De Wever om de vluchtelingen 'aan apart statuut' toe te kennen. Lanjri maakte ook nog bekend dat bij de Dienst Vreemdelingenzaken de wachtlijsten al tot midden volgende week zijn aangegroeid. Dit betekent dat wie vandaag een aankomt nog een week moet wachten voor hij een asielaanvraag kan indienen.
Schouderklopjes van Open Vld
Van Open Vld kreeg Francken wel schouderklopjes. Patrick Dewael, zelf vroeger bevoegd voor asiel en migratie, raadde Francken amicaal aan zich ver weg te houden van Twitter. "Als het u te veel wordt, haal diep adem of vloek eens luid, maar gebruik geen sociale media."