Donderdag 15/04/2021

Migratiecrisis

Francken waarschuwt: "Zo gaat Europa kapot"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het asielbeleid van Europa staat onder zware druk. De lidstaten raken het maar niet eens over de noodzakelijke maatregelen. "Als Europa het migratieprobleem niet oplost, is er binnen vijf jaar geen Unie meer", waarschuwt staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA).

Francken schat de situatie somber in. De hervorming van het Europese Dublin-akkoord over de opvang van migranten zit muurvast en de buitengrenzen van het continent blijven onvoldoende beschermd. Een top met de Europese migratieministers in Luxemburg leverde geen doorbraak op.

"Ik zie wat ik zie: we zijn vier jaar aan het onderhandelen maar we hebben nog altijd geen oplossing. Een compromis lijkt steeds verder af", benadrukt Francken. Hij verwijst onder meer naar het aantreden van de nieuwe en uitgesproken eurosceptische Italiaanse regering. "Die zegt basta cosi, genoeg zo."

Australisch model

Franken herhaalde in Luxemburg zijn pleidooi voor het Australische model, waar geen enkele vorm van illegale migratie getolereerd wordt. Wie probeert het land binnen te komen zonder geldig visum, wordt sowieso geweigerd. Francken vindt dat dit ook in Europa moet gebeuren.

Voor het Australische model zijn wel pushbacks nodig. Migranten die met bootjes de oversteek van de Middellandse Zee wagen, moeten teruggestuurd worden. Het is intussen duidelijk dat de politieke toestand in Libië daarvoor te instabiel is. Er wordt nu vooral gekeken naar buurland Tunesië.

"Zolang we geen pushbacks kunnen doen, zoals voor 2012, zal het chaos zijn", zegt Francken. "We moeten die boten allemaal terugsturen. Artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (niemand mag worden teruggestuurd naar een land waar zijn leven in gevaar is, JVH) moeten we proberen te omzeilen."

Eurocommissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos brandt de uitspraken van Francken af. Volgens de Griek zal Europa "nooit" het Australische model toepassen. Vooral het terugsturen van migranten op bootjes ziet hij niet zitten. "We hebben een principieel respect voor de mensenrechten."

In eigen land reageert de Franstalige oppositie furieus. Voor PS-voorzitter Elio Di Rupo gaan de uitspraken van Francken "het verstand te boven". "De staatssecretaris roept op om hét fundament van elke democratie niet meer te respecteren", zegt de socialist, die zo snel mogelijk een Kamerdebat eist.

Francken nuanceert dat als er bijvoorbeeld een akkoord zou komen met Tunesië, het land dan ondersteund wordt om teruggestuurde migranten die in hun thuisland vervolging riskeren, op te vangen in de regio zelf. Hij herinnert er ook aan dat Europa momenteel al deals heeft met Libië en Turkije.

Hermetisch afsluiten

Volgens professor Europese Politiek Hendrik Vos (UGent) leeft Europa sowieso in een zelfgekozen staat van ontkenning. "Avramopoulos zegt nu wel: geen pusbacks. Maar tegelijk is duidelijk dat veel lidstaten het eigenlijk eens zijn met Francken. De grenzen worden stilaan al hermetisch afgesloten."

Vos verwacht tegelijk dat Europa zich door de migrantencrisis heen zal slaan. Net zoals het dat deed in de kredietcrisis, de eurocrisis en de Griekse crisis. "Finaal beseffen de lidstaten dat ze problemen van deze schaal niet alleen kunnen oplossen. Dat ze gedoemd zijn om samen een oplossing te bedenken."

Vos wijst erop dat Francken trouwens niet de eerste is die het einde van Europa voorspiegelt. "John Crombez (sp.a) deed dit al eens in 2016. Hij had het toen over een kwestie van dagen. Dat bleek toen al te voortvarend."

Francken blijft bij zijn punt. “Ik denk dat sommige mensen niet goed beseffen wat er aan de hand is in ons Europa”, zegt hij. Volgens hem maakt de migratiecrisis "een culturele angst" los bij de Europese bevolking. "Er staan 2 miljoen migranten aan onze grenzen. Dat is heel tastbaar."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234