Maandag 23/09/2019

Asielbeleid

Francken stelt asielbeleid voor: "Meer terugkeer, vrijwillig of gedwongen"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) met zijn adviseur Laurent Mutambayi. Beeld BELGA

Bij zijn hoorzitting in de Kamer heeft staatssecretaris Theo Francken (N-VA) een, zoals hij het noemt, "humaan" asielbeleid voorgesteld. Hij wil van migratie een positief verhaal maken. Mensen die recht hebben op bescherming of verblijf moeten dat snel kunnen krijgen, maar wie er geen aanspraak op maakt, moet dat snel weten en effectief het grondgebied verlaten. Een van de opvallende nieuwe maatregelen is de invoering van een 'rolrecht', een vergoeding die aanvragers van een verblijfsvergunning voortaan moeten betalen.

Theo Francken benadrukte dat zijn asielbeleid "humaan" zal zijn, met drie pijlers als fundament. Zijn beleid moet "realistisch en sociaal", "eerlijk en rechtvaardig" en "correct en duidelijk" zijn.

"Als je recht hebt op een verblijfsvergunning, dan zul je die krijgen. Maar je moet de mensen ook geen valse hoop geven", zegt hij. "Alle beslissingen zullen worden uitgevoerd, ook de negatieve."

Een van de prioriteiten wordt volgens Francken dat "het aantal terugsturingen omhoog gaat, vrijwillig of gedwongen". "Mensen moeten beseffen dat er een realistische kans bestaat op terugkeren", vindt hij. De opvang van asielzoekers moet voortaan prioritair collectief gebeuren. Individuele opvang wordt voorbehouden aan kwetsbare groepen, zoals mensen met een fysieke handicap en zwangere vrouwen.

Stigmatisering

Hij pleitte ook voor een strengere aanpak van terroristen en gewelddadige jihadisten. Francken wil de wetgeving bijsturen om hen vlugger het land te kunnen uitzetten.

"De dienst Vreemdelingenzaken moet de juiste instrumenten in handen krijgen om krachtdadig te kunnen optreden. We willen de deelname aan gewapende conflicten in bepaalde gebieden tegengaan. Dat betekent zowel de afreis naar, het verblijf in, als de terugkeer uit deze regio's", klinkt het.

"We zullen bekijken hoe we de wetgeving kunnen aanpassen zodat we, waar dat nodig is, de gevallen kunnen uitbreiden om een inreisverbod aan te kondigen."

Beeld PHOTO_NEWS

Criminele illegalen

Francken wil van criminele illegalen echter een van de speerpunten in zijn beleid maken. "In 2013 kwamen 13.085 illegalen vrij uit de gevangenissen", zei de N-VA'er. "Daarvan werden er nauwelijks 688 effectief van het grondgebied verwijderd."

Een gelijkaardig verhaal met de illegalen die worden opgepakt. "Daarvan wordt momenteel slechts 12,1 procent overgebracht naar een gesloten centrum. De rest krijgt gewoon een bevel om het grondgebied te verlaten, het is maar de vraag wie onder hen dat ook effectief doet."

Oppositiepartij PS spreekt weinig verrassend van een "hardvochtig beleid". "Uw visie is gebaseerd op vrees en stigmatisering", vond Emir Kir (PS). "U stelt asielzoekers voor als een bedreiging voor onze samenleving." PS slikte het ook niet dat de Dienst Vreemdelingzaken toegang zal krijgen tot het strafregister. "Dat is de exclusieve bevoegdheid van de rechtbanken", vond de partij. Volgens de Franstalige socialisten worden asielzoekers tijdens hun verblijf gecriminaliseerd en komt de uitzetting over als een straf.

Rolrecht

Wie een verblijfsvergunning aanvraagt, zal voortaan ook een rolrecht moeten betalen. Het is nog niet bekend of het bedrag voor iedereen even hoog wordt, of als het wordt gedifferentieerd op maat van de aanvrager. Volgens de oppositie gaat het om een bijzonder stigmatiserende maatregel. "U wil de 'hands and brains' naar België halen, maar vraagt hen wel geld", zei Monica De Coninck van sp.a. "Dit gebeurt in bijna alle Europese landen", reageerde Francken.

Groen miste in de beleidsverklaring vooral aandacht voor vluchtelingen uit conflictgebieden. "We lezen in deze beleidsverklaring een verschuiving van bescherming voor asielzoekers naar een veiligheidsbeleid", vond ook Zakia Khattabi van Ecolo. "Daarom zullen volgend jaar uitzonderlijk dubbel zoveel vluchtelingen in België worden hervestigd", reageerde de staatssecretaris.

Francken wil tot slot een werkgroep oprichten die tegen het einde van de legislatuur de complexe wetgeving moet vereenvoudigen en een migratiewetboek zal opstellen.

Sarah Smeyers: "Focussen op de positieve dingen"

De beleidsverklaring van Theo Francken klinkt vooral als een voortzetting van het vorige beleid, luidt het bij de oppositie. En dat terwijl Francken daar zelf zoveel kritiek op had.

Federaal volksvertegenwoordiger Sarah Smeyers, die haar partijgenoot in het VRT-programma Terzake kwam verdedigen, kon dat zelfs niet ontkennen. "Enerzijds wordt het vorige asiel- en migratiebeleid inderdaad grotendeels voortgezet, maar anderzijds is het ook een verscherping van dat beleid."

Zo wees Smeyers bijvoorbeeld op de terugkeercijfers, die de voorbije jaren "systematisch daalden". Francken wil nu verscherpt inzetten op de terugkeer van vooral criminele vluchtelingen. "De middelen zijn er," aldus Smeyers, "nu moeten we er ook een prioriteit van maken."

Smeyers wil verder vooral focussen op "de positieve dingen die in de beleidsverklaring staan". Daarmee doelt ze in de eerste plaats op de collectieve opvang voor vluchtelingen. Die wordt in 2015 eenmalig verdubbeld: van 150 naar 300 plaatsen, waarvan 225 voorbehouden voor Syriërs en Irakezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234