Donderdag 04/03/2021

Vluchtelingencrisis

Francken: "Preopvang asielzoekers was niet volzet"

Het wsa gisterenavond bij momenten trekken en duwen aan de pre-opvang van WTC III. Beeld BELGA
Het wsa gisterenavond bij momenten trekken en duwen aan de pre-opvang van WTC III.Beeld BELGA

Afgelopen nacht heeft een honderdtal vluchtelingen in Brussel noodgedwongen op straat moeten slapen. Dat meldt VRT. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stelt dat er wel plaats was. Ondertussen stonden er vanmorgen meer dan 500 wachtenden op de stoep van de Dienst Vreemdelingenzaken. Die heeft zijn capaciteit nu wel opnieuw opgetrokken van maximaal 150 naar maximaal 250 aanvragen per dag.

Het Rode Kruis meldde eerder dat tachtig mensen niet terecht konden in de preopvang. Er was wel een buffer voor kwetsbare vluchtelingen voorzien, voor het geval 's nachts gezinnen of kwetsbare vluchtelingen aankomen. Omdat de voorbije dagen minder asielaanvragen behandeld werden bij DVZ, kwamen steeds meer mensen terecht in de preopvang.

"Er waren afgelopen nacht nog lege bedden", stelt het kabinet-Francken. "Die worden vrijgehouden voor mensen die laat toekomen of voor kwetsbare vluchtelingen." Ook het Rode Kruis zegt dat nog twintig tot dertig bedden vrij waren.

Deze namiddag wordt de situatie opnieuw geëvalueerd met alle betrokken partijen, want het aantal wachtenden bij de Dienst Vreemdelingenzaken is in de voormiddag opgelopen tot 500 à 600. Wie niet binnen kan, moet minstens acht dagen wachten op de registratie.

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Beeld BELGA
Staatssecretaris Theo Francken (N-VA).Beeld BELGA

"Volledig bezet"

Vanmorgen klonk het nog dat het preopvangcentrum van het Rode Kruis in het Brusselse WTC III-gebouw afgelopen nacht helemaal vol zat. De 500 bedden die daar zijn voorzien, zijn onvoldoende om de recente toestroom van asielzoekers op te vangen. "Het is zo dat de afgelopen nacht de preopvang van 500 plaatsen volledig bezet was, en dat er meer kandidaten waren", legde An Luyten van het Rode Kruis uit in 'De Ochtend' op Radio 1. "We hebben de meest kwetsbaren voorrrang gegeven. De jongere, sterkere mannen hebben we niet kunnen opvangen."

Volgens Luyten heeft het Burgerplatform, dat tot voor enkele weken het tentenkamp in het nabijgelegen Maximiliaanpark in goede banen leidde, de opvang van die mannen overgenomen. Om hoeveel mensen het gaat, is niet duidelijk. Het Burgerplatform zei gisterenavond te vrezen dat een honderdtal mensen noodgedwongen in de openlucht moest slapen.

Een lange rij vluchtelingen schuift aan voor de opvang in het WTC III-gebouw. Wie geen plaatsje kon bemachtigen, moest noodgedwongen op straat slapen. Beeld Tim Dirven
Een lange rij vluchtelingen schuift aan voor de opvang in het WTC III-gebouw. Wie geen plaatsje kon bemachtigen, moest noodgedwongen op straat slapen.Beeld Tim Dirven

Meer dan 500 wachtenden

Tussen de 500 en 600 mensen stonden ondertussen vanochtend aan te schuiven aan Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Wie niet binnen kon, moet minstens acht dagen wachten op de registratie. DVZ voert dagelijks wel opnieuw 250 registraties per dag uit, zo meldt de VRT. Die capaciteit was verlaagd tot 150 omwille van de slechte luchtkwaliteit in de wachtzaal. Inmiddels heeft de DVZ bijkomende wachtzalen geopend en werd de luchtkwaliteit verbeterd.

"We hebben drie bijkomende wachtzalen met telkens 50 plaatsen", zegt Geert De Vulder van DVZ in het radionieuws. "Er zijn ook maatregelen getroffen in de oude wachtzaal om de luchtkwaliteit te verbeteren." Volgens De Vulder is de toestroom gelijk gebleven. "Het feit dat we een aantal dagen minder inschrijvingen gedaan hebben, heeft ertoe geleid dat de wachttijd voor de uitgenodigden wat opgelopen is. Maar er is geen bijkomende toestroom."

Op maandag registreerde DVZ geen nieuwe asielzoekers, waardoor het gisteren bijzonder druk was. Naast de 228 registraties, werden 385 oproepingsbrieven uitgedeeld om terug te komen op 9 (66 personen), 10 (180 personen) en 12 november (139 personen). Dat 11 november een feestdag is, zal de druk rond die periode nog doen toenemen.

De Dienst Vreemdelingenzaken registreert momenteel hoofdzakelijk Syriërs en Afghanen. In de periode dat de druk op de wachtzaal lager was, heeft de dienst naar eigen zeggen veel administratief werk kunnen afhandelen waardoor de dossiers sneller richting Commissariaat Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen kunnen. Dit orgaan beslist uiteindelijk over de toekenning van de vluchtelingenstatus of de subsidiaire beschermingsstatus.

Vluchtelingen slapen in het parkje tegenover het WTC III-gebouw. Beeld Tim Dirven
Vluchtelingen slapen in het parkje tegenover het WTC III-gebouw.Beeld Tim Dirven
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234