Donderdag 28/01/2021

Koksijde

Francken over mogelijk 'zwembadverbod' voor asielzoekers: "Niet verstandig"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vindt het niet verstandig om alle asielzoekers te weren uit het zwembad van Koksijde naar aanleiding van een incident. Dat zei hij in de marge van een nieuwjaarsreceptie van N-VA in Kalmthout.

Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) wil een zwembadverbod in Koksijde voor asielzoekers. Aanleiding zijn twee incidenten met bewoners van het opvangcentrum. Er werd gegluurd naar badgasten en zaterdag werd een vluchteling opgepakt omdat hij in het zwembad een minderjarig meisje had betast.

"Ik wil geen polemiek met de burgemeester starten, maar alle asielzoekers straffen omdat twee onder hen zich misdragen, vind ik persoonlijk niet verstandig", zei Francken. "Ik zou dat als burgemeester anders aanpakken. Bij de asielzoekers in Koksijde zijn ook veel kinderen die graag willen gaan zwemmen."

Tegen de betrokkenen wordt wel hard opgetreden, benadrukte de staatssecretaris. "Er is een chauffeur onderweg om de vluchteling die het kind heeft betast over te brengen naar een gesloten centrum." In het asielcentrum van Koksijde zal nog eens duidelijk op de richtlijnen worden gewezen.

Ambitie

Francken reageerde in Kalmthout ook op de kritiek van CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri. Die vond dat het ambitieniveau voor de terugkeer van vreemdelingen niet hoog genoeg ligt. "Ik kan alleen maar zeggen dat ik heel veel ambitie heb op het vlak van terugkeer", aldus Francken. "Maar het is in België niet zo eenvoudig om iemand uit te wijzen."

Op de ministerraad zal Francken vrijdag een reeks maatregelen voorstellen om de terugkeer eenvoudiger te maken. "We zullen de procedure eenvoudiger maken, met minder mogelijkheden tot beroep, en ik zal een verdubbeling van het aantal plaatsen in gesloten centra voorstellen."

De staatssecretaris verwacht daarbij de volledige steun van CD&V. "Want momenteel kan ik niet helemaal volgen waar de partij naartoe wil. Van minister Crevits mag ik ze niet uitwijzen en volgens haar partijgenote Lanjri kan ik er niet genoeg uitwijzen."

Tommelein: "Efficiëntste oplossing"

"Ik kan begrijpen dat een tijdelijke preventieve maatregel op dit moment de snelste en meest effectieve oplossing is om de veiligheid van de inwoners van Koksijde te garanderen." Dat zegt staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld) in reactie op zijn coalitiegenoot Theo Francken (N-VA). "Ik vind het alvast onverstandig van meneer Francken om op een lokale nieuwjaarsreceptie uitspraken te doen over een situatie die hij vanop afstand moeilijk kan inschatten."

Tommelein toont wel begrip voor de burgemeester. "Ik denk dat men op het lokale niveau het best geplaatst is om de situatie in te schatten", zegt hij. "De burgemeester zal dit voorstel morgen voorleggen aan het schepencollege, waarin de partij van meneer Francken vertegenwoordigd is. Het is aan hen om over het voorstel te beslissen."

We mogen de moeilijke situatie van steden en gemeenten die te maken hebben met de plotse opvang van honderden mensen niet onderschatten, vindt de West-Vlaamse Open Vld'er. "Het is niet evident om dit op lokaal niveau goed te begeleiden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234