Zondag 03/07/2022

Migratie

Francken: "Op korte termijn is probleem van transmigranten onoplosbaar"

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft op Terzake toegegeven dat "er geen wonderoplossingen" zijn om het probleem van de transmigratie op te lossen. "Op korte termijn is dit probleem onoplosbaar", zei hij. Begin deze maand geleden verklaarde de staatssecretaris dat hij, moest hij burgemeester van Brussel zijn, het probleem van de transmigranten in het Maximiliaanpark op "twee weken" zou oplossen.

TT en HC

Onder andere de politiezone van Kruibeke trok afgelopen week aan de alarmbel. De politie zou niet meer actief op zoek gaan naar trans-migranten wanneer ze geen overlast veroorzaken, want "dat heeft toch geen zin". Een dag later staan ze hier terug, klonk het bij de korpschef. De meeste transmigranten krijgen van de Dienst Vreemdelingenzaken een bevel om het grondgebied te verlaten, maar blijven proberen de oversteek te maken naar het Verenigd Koninkrijk.

Francken geeft nu toe dat er "op korte termijn geen oplossingen zijn" om de groeiende probleem van de transmigratie aan te pakken. "We moeten de buitengrenzen sluiten zodat de illegale migratiestroom stopt. Maar er zijn 700.000 mensen binnengekomen in Italië. Die stromen stilaan door naar Noord- en West-Europa. Heel veel van hen willen verder naar het Verenigd Koninkrijk."


Lees ook:
Het is geen zomer zonder zorgen voor N-VA: Hoe haar tactiek voor de gemeenteraadsverkiezingen de partij niet het makkelijke succes brengt.

De arrestaties van migranten in Kruibeke staan symbool voor het probleem van transitmigratie: het toont aan hoe moeilijk België het fenomeen transitmigratie onder controle krijgt.

Theo Francken is zelf politiek medeplichtig aan de impasse rond migratie: Steeds meer lijkt het zo te zijn dat de bewindslui die aan de knoppen zitten geen politiek belang hebben bij een redelijke oplossing voor de migratiekwestie.

Eritrea

Het probleem ligt volgens de staatssecretaris bij het feit dat hij van sommige landen niemand mag uitgewezen. Het gaat dan om landen als Iran of Eritrea. Veel opgepakte transmigranten verklaren uit dat laatste land te komen. "Dat is een zeer groot probleem", aldus Francken. "Op korte termijn is dit probleem onoplosbaar. We hebben er veel te veel binnengelaten. Wij gaan dag per dag vechten, maar wondermiddelen zijn er niet."

Op 9 augustus zei Francken nog dat hij het probleem van de vele transmigranten in het Maximiliaanpark op "twee weken" zou kunnen oplossen. Hij noemde het Brusselse park een "migratiehub" voor wie naar Groot-Brittannië wil en benadrukte dat de groep illegalen systematisch weigert om asiel aan te vragen in België. "Dan is er maar één oplossing: we gaan ze opsluiten en terugsturen naar hun land van herkomst, hoe moeilijk het ook is."

"Burgemeester van Brussel kan op ons rekenen"

Maar Francken ziet geen tegenspraak is zijn boodschap van twee weken geleden. "Als de de burgemeester van Brussel (...) effectief iets aan het probleem van het Maximiliaanpark wil doen, dan zijn wij bereid. Hij kan op ons rekenen, maar de politieke wil ontbreekt. Omdat het een politiek spel is, omdat ze dat niet willen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ik zal maximaal opsluiten en terugsturen, zoveel we kunnen. Maar Eritreeërs terugsturen kan jammer genoeg niet."

Oplossingen op lange termijn zijn er volgens Francken wel: "Meer akkoorden met landen van herkomst, meer akkoorden met de landen waar ze binnenkomen en een stop op de illegale migratie. We redden iedereen die vertrekt vanuit Noord-Afrika, maar we sturen ze ook terug naar Noord-Afrika."

Bovendien wordt er al iets gedaan: "Vroeger liep iedereen zomaar Europa binnen, nu worden ze ten miste geregistreerd en worden er vingerafdrukken genomen als ze binnenkomen."

Francken toonde zich ook vastberaden dat migranten die momenteel op een schip in Italië vastzitten, niet door België opgevangen zullen worden. "Dat heeft geen enkele zin."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234