Vrijdag 21/02/2020

Binnenland

Francken (N-VA): “Illegale migratie moet stoppen, want dit loopt echt fout af voor iedereen”

Beeld VRT

Theo Francken wil zo snel mogelijk een einde maken aan de instroom van illegale vluchtelingen, maar is niet gekant tegen de opname van meer "echte" vluchtelingen. Dat zei hij tijdens een debat met Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad, en Bob Pleysier, oud-directeur van Fedasil in ‘De Afspraak op vrijdag’. In die krant gaat Francken nog een stapje verder. “Wie naar Europa komt, verliest het recht op asiel”, stelt hij voor.

De staatssecretaris waarschuwt ervoor dat illegale migratie moet gestopt worden, “want dit loopt echt fout af voor iedereen op termijn, zeker in Europa". Hij wijst erop dat dit niet betekent dat we de ogen moeten sluiten voor “de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, zijnde het Syrisch burgerconflict”. Daarom wil Francken dat er meer mensen legaal en veilig tot ons land toegelaten worden. “Maar echte vluchtelingen”, beklemtoont hij. Wat hem betreft mag dat “meer en ruimhartiger zijn als we stoppen met illegale migratie”. Bovendien moet er ook meer geld vrijgemaakt worden voor meer en betere opvangcondities in de regio.

“Illegale migratie ga je nooit honderd procent kunnen tegenhouden”, erkent hij, “Maar je kan illegale migratie wel stremmen en je kan wel door wetgeving en coördinatie op Europees niveau de drama’s vermijden die we nu elke dag zien op de Middellandse Zee”. Als het van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie afhangt, is het gedaan met asiel aanvragen in België en de EU. “Illegale migratie is op termijn de ondergang van de EU. Dit kan niet blijven duren. De asielchaos maakt de publieke opinie alleen maar kwader en kwader”, stelt hij in Het Nieuwsblad nog. ”Zijn er in heel Noord-Afrika geen veilige plaatsen?” Francken pleit voor het Australische systeem, met een zwarte lijst voor wie illegaal Europa probeert binnen te geraken. Die vluchtelingen verliezen daarna het recht op asiel in de EU, stelt Francken voor. Hij benadrukt dat hij uit eigen naam en die van zijn partij spreekt. Binnen de regering moet alles nog besproken worden.

Extreemrechts kleingekregen

Volgens Francken zet de vluchtelingencrisis de electorale opinie in Europa zo erg onder druk, "dat we naar zeer rechtse electorale resultaten gaan". "Ik zou het heel erg vinden moest extreemrechts opnieuw heel grote scores halen", antwoordt de staatssecretaris op de vraag of hij dat jammer zou vinden. “Als N-VA vind ik het een van onze grootste verdiensten dat we extreemrechts hebben kleingekregen in Vlaanderen en ik wil dat graag nog lang zo houden”, voegt hij eraan toe. Stemmen voor extreemrechts zijn volgens Francken "verloren stemmen aan de verkeerde kant van de democratie".

Francken weerlegde ook de kritiek dat er geen eensgezind standpunt is van de regering over migratie en belooft dat dit er snel komt. Hij heeft vandaag nog met premier Michel drie basisaspecten daarvan besproken, licht hij toe: een betere bescherming van de buitengrenzen, akkoorden met Noord-Afrikaanse landen die moeten helpen vermijden dat mensen kunnen vertrekken en een akkoord over de spreiding van asielzoekers in Europa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234