Zondag 25/08/2019

Francken nuanceert

Francken (N-VA): "Er is niets onmenselijks aan een gedwongen terugkeer"

Beeld BELGA

In gesprek met De Tijd geeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan dat de terugkeer van vreemdelingen absoluut omhoog moet. Maar hij nuanceert de hardheid ervan: "Het beeld dat sommige ngo's schetsen van de gedwongen terugkeer staat heel ver van de realiteit. Er is niets onmenselijks aan."

De vluchtelingenstroom is volgens Francken op een paar jaar tijd compleet veranderd, met dank aan zijn voorganger Maggie De Block (Open Vld). "De vluchtelingen die vandaag komen, zijn in meerderheid mensen die ook echt kans maken op asiel en niet uit zijn op misbruik. Op 15.840 aanvragen hebben we vorig jaar bijna 3.000 kandidaat-vluchtelingen erkend en hebben bijna 2.000 mensen een beschermend statuut gekregen. Het ziet ernaar uit dat onze historische achterstand volgend jaar volledig weggewerkt zal zijn."

Maar de N-VA-politicus wil benadrukken dat dit nog maar het begin is. "Asiel en migratie is één grote werf. De terugkeer moet absoluut omhoog. Ik kan onmogelijk iedereen het land uitzetten, zoals het Vlaams Belang wil. Er worden elk jaar 70.000 uitwijzingsbevelen verstrekt. Maar ik aanvaard wel niet dat er vorig jaar slechts 688 uitzettingen zijn geweest op een totaal van 13.000 vreemdelingen die uit de gevangenis zijn vrijgelaten. Er is dus marge. We gaan veel meer mensen effectief uitzetten. Ik heb daar trouwens creatieve oplossingen voor gevonden. Ik kan er momenteel niet veel over kwijt, maar het zal tot resultaat leiden."

Tot menselijke drama's zoals Semira Adamu, een uitgewezen asielzoekster die stierf bij haar repatriëring, zal dit volgens Francken niet leiden: "De kans is heel klein geworden dat een dergelijk drama zich herhaalt. Er zijn sindsdien nieuwe regels die het gebruik van kalmeerpillen of het duwen van een kussen tegen het gezicht verbieden. Bovendien zijn er ook altijd ervaren agenten, een maatschappelijk werker en een dokter bij. Het beeld dat sommige ngo's schetsen van de gedwongen terugkeer staat heel ver van de realiteit. Er is niets onmenselijks aan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden