Zondag 31/05/2020

Vreemdelingentaks

Francken mag opbrengst vreemdelingentaks houden

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld BELGA

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) heeft een kleine 7 miljoen euro extra om zijn voornemens waar te maken. Dat geld komt van de befaamde 'vreemdelingentaks' die nieuwkomers moeten betalen voor de afhandeling van hun verblijfsaanvraag. Met extra geld van de begrotingscontrole kan hij ook de achterstand bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen aanpakken.

Voor nieuwkomers die hier komen studeren of worden herenigd met hun gezin, bedraagt die 'vreemdelingentaks' 160 euro. Voor arbeidskaarten en regularisaties gaat het om 215 euro. Europeanen, Turkse arbeidsmigranten, minderjarigen, vluchtelingen en mensen met een medische regularisatie krijgen een vrijstelling: zij moeten niet betalen.

In het officiële jargon gaat het trouwens om een 'billijke retributie' en niet om de meer beladen term 'vreemdelingentaks'. Antwerps schepen Liesbeth Homans (N-VA) kreeg destijds bakken kritiek toen ze in haar stad een lokale migrantentaks van 250 euro probeerde op te leggen.

Op 2 maart voerde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken een gelijkaardige retributie haast geruisloos in voor heel België. "In zowat alle Europese landen bestaat deze retributie al", zegt hij. Per jaar moet ze 9,3 miljoen euro opbrengen. Dit jaar rekent Francken op de inkomsten vanaf maart, wat zou neerkomen op 6,9 miljoen euro.

Honderd extra plaatsen

Normaal gezien gaat het geld van elke nieuwe taks naar de schatkist en heeft het betrokken departement er dus geen rechtstreeks voordeel van. Bij deze vreemdelingentaks is dat niet het geval. Francken mag - als gevolg van de begrotingscontrole - de opbrengst van dit jaar houden.

Met het geld kan de N-VA'er honderd extra plaatsen voor illegalen voorzien in de gesloten centra en probeert hij dit jaar duizend extra repatriëringen uit te voeren. De staatssecretaris stelde bij zijn aantreden dit lastige streefcijfer voorop. Critici menen dat hij er nooit in zal slagen elk jaar duizend extra mensen uit te wijzen. "In 2016 halen we zeker dat aantal", maakt Francken zich sterk, "en ook voor dit jaar zitten we op koers."

Francken heeft ook extra budget binnengehaald om de achterstallige dossiers weg te werken bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV). Voor de komende zes maanden krijgt hij 1,3 miljoen euro. Daarmee kan hij 'inhaalcellen' oprichten. Een maand geleden waarschuwde Chantal Bamps, de eerste voorzitter van de raad, dat het door de achterstand niet meer mogelijk is "binnen een redelijke termijn recht te spreken". In de laatste drie jaar is er een achterstand van 27.000 beroepen ontstaan. Het tekort aan personeel maakt dat het 450 dagen duurt om een migratiedossier af te handelen. Bij de RVV werken nu 270 mensen.

Meer aanvechtingen

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen bestaat sinds 2007 en beslecht geschillen tussen de overheid en vreemdelingen. Concreet gaat het om beroepen tegen negatieve beslissingen van het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Onder meer de strengere regels voor gezinshereniging maken dat de laatste jaren meer vreemdelingen een negatieve beslissing aanvechten.

"We moeten wel realistisch blijven", zegt Francken. "Het zal nog een hele tijd duren voor de achterstand volledig is weggewerkt. Toch is het belangrijk dat de raad eindelijk sneller kan werken, want de achterstallige dossiers van vandaag zijn de regularisaties van morgen."

Vreemdelingentaks: wat is het?

• Sinds 2 maart moeten mensen die zich hier willen vestigen een 'billijke retributie' of vreemdelingentaks betalen.
• Studenten dragen 160 euro bij, arbeiders 215 euro. Jaarlijks zou de taks 9,3 miljoen euro opleveren.
• Dit jaar bedraagt de opbrengst 6,9 miljoen euro. Francken mag die houden en wil er extra uitwijzingen mee uitvoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234