Woensdag 24/07/2019

Nieuws

Francken liet 32 sans-papiers met strafblad vrij

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Beeld BELGA

Bijna een op de zes mensen zonder papieren die de Dienst Vreemdelingenzaken vrijliet had al een strafblad. DVZ heeft hen vrijgelaten om plaatsen te creëren voor transitmigranten.

"Tussen 10 en 15 september zijn 202 mensen vrijgelaten, van wie 32 die veroordeeld waren door een rechter", zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in Terzake.

Vorige week moesten 202 uitgeprocedeerde mensen zonder papieren, die in afwachting van hun uitzetting zaten opgesloten in centra in Brugge, Merksplas en Londerzeel, plaatsmaken voor transitmigranten. Volgens Francken zorgt die groep, die via ons land het Verenigd Koninkrijk binnen wil raken, voor meer overlast dan andere mensen zonder papieren, onder meer aan snelwegparkings en in de havens.

Uitwijzen

Nu blijkt dat tussen de vrijgelaten mensen zonder papieren wel degelijk 32 mensen zaten met criminele feiten op hun kerfstok. Francken stelt dat de veroordeelde sans-papiers hun straf hebben uitgezeten. "Maar of mensen in de gevangenis hebben gezeten, dat is een zaak van justitie", zegt Francken.

"Het gaat om mensen die toch zouden vrijkomen, omdat we hen simpelweg niet kunnen uitwijzen", zegt de woordvoerder van Dienst Vreemdelingenzaken.

De staatssecretaris zegt dat hij zo veel mogelijk veroordeelde mensen zonder papieren probeert uit te wijzen, maar bevestigt dat dat niet altijd gaat. "Het lukt beter dan ooit tevoren. Maar het gebeurt nog dat ik die mensen niet geïdentificeerd krijg in de periode dat ze in een gesloten centrum zitten. Omdat ik geen laissez-passer krijg, omdat de ambassades hen weigeren ..."

Lees ook het standpunt van Koen Vidal: "Het zou van misplaatst leedvermaak getuigen om dit falen in de schoenen van Francken te schuiven." (+)

Sinds zijn aanstelling als staatssecretaris ging Francken er altijd prat op dat hij meer veroordeelden het land uitzette dan zijn voorgangers. De cijfers bewijzen dat ook, maar de stijging ligt bijna uitsluitend bij veroordeelden die naar andere EU-landen worden teruggestuurd.

"Het totaal aantal uitwijzingen naar landen buiten de EU is zelfs gedaald deze legislatuur", zegt sp.a-voorzitter John Crombez. "Het gevolg is dat agenten, ondanks de grote verklaringen, altijd dezelfde migranten zien terugkeren."

Francken krijgt voor zijn aanpak veel kritiek van de oppositie, maar ook van coalitiepartners CD&V en Open Vld. "Ik krijg al vier jaar harde kritiek van mijn coalitiepartners", zei Francken in Terzake. "Ik moet zeggen dat ik het al gewoon ben." CD&V vindt dat de staatssecretaris "niet moet toeteren, maar nieuwe opvangplaatsen openen".

Francken zal vrijdag binnen de regering voorstellen om tegen volgende zomer een nieuw centrum voor transitmigranten erbij te krijgen. Het is echter de vraag of dat veel zoden aan de dijk zal brengen, aangezien het bijvoorbeeld gaat om mensen uit Eritrea, een land waar België niet naar terugstuurt.

Maximiliaanpark

Eerder deze zomer kwam Francken onder vuur over criminelen die hij terugstuurt terwijl ze nog een straf moeten uitzitten, zoals de Albanees Safet Rustemi. Bij het begin van zijn legislatuur zette hij de strijd tegen criminelen zonder papieren zelf op de agenda, maar een oplossing lijkt niet meteen in zicht. Hetzelfde geldt voor de transitmigranten.

"Normaal gezien zou dit electoraal punten moeten kosten, maar dat is nog maar de vraag", zegt politicoloog Carl Devos. "In ieder geval is het voor hem problematisch dat uitkomt dat transitmigranten van de parkings gewoon naar het Maximiliaanpark worden verplaatst. Daarmee verliest hij een belangrijk argument, namelijk dat de migranten in het Maximiliaanpark de schuld zijn van de Brusselse PS."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden