Woensdag 16/06/2021

Francken krijgt ongelijk in Luik: Sudanezen niet uitgewezen

De rechtbank van Luik heeft het derdenverzet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) verworpen. De Sudanezen in het gesloten centrum van Vottem mogen niet worden teruggestuurd.

Eerder deze maand had de rechtbank in Luik de uitwijzingen van de 26 Sudanezen in het gesloten centrum in Vottem verboden, met een dwangsom van 20.000 euro per overtreding. De rechter deed dat na een eenzijdig verzoekschrift van de Ligue des Droits de L'Homme. Door het derdenverzet van de staatssecretaris kwamen nu ook zijn standpunten aan bod, maar de rechter bleef bij zijn eerste uitspraak.

Francken gaat in beroep en wijst op het contrast met een uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg in Leuven. Daar hadden drie Sudanezen in een gesloten centrum de invrijheidstelling gevraagd. Over een van hen kon de rechter niet meer oordelen omdat hij al uitgewezen was. De overige twee kregen hun invrijheidstelling niet.

"De rechtbank van Leuven heeft geoordeeld dat er geen sprake is van een schending van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), aangezien de betrokkenen geen asielaanvraag indienden", zegt staatssecretaris Francken. "Hun vasthouding is dus wettelijk en hun terugkeerprocedure kan voortgaan."

Voor de rechtbank van Luik was een uitwijzing van Sudanezen uit Vottem wel een risico op schending van artikel 3 . Voor uitwijzing moet altijd uitgesloten zijn dat de migranten in kwestie gemarteld of vermoord worden bij hun terugkeer; die garantie kan niet worden gegeven.

De verschillende uitspraken zijn niet zomaar te vergelijken. In Leuven gaat het om een vraag om invrijheidstelling, in Luik om uitwijzingen. "Het is appels en peren vergelijken", zegt Alexis Deswaef van de Ligue des Droits de l'Homme, de partij in de zaak in Luik.

Maar de advocate van de Sudanezen in Leuven, die nog wacht op het vonnis alvorens te beslissen of ze in beroep gaat, ziet toch ook de gelijkenissen. "We redeneerden dat de detentie niet wettig was, gezien hun uitwijzing onwettig was omwille van artikel 3", zegt Pauline Delgrange van Progress Lawyers Network. "Op zich is het niet zo vreemd dat verschillende rechters verschillende beslissingen nemen." Intussen zijn er 56 Sudanezen teruggebracht naar een ander EU-land, en zes naar Sudan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234