Vrijdag 06/08/2021

Visumrel

Francken krijgt gelijk in visumrel, Syrische familie weet van niets

Theo Francken moet geen visum afleveren, zegt Raad voor Vreemdelingebetwistingen Beeld Illias Teirlinck
Theo Francken moet geen visum afleveren, zegt Raad voor VreemdelingebetwistingenBeeld Illias Teirlinck

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) moet geen visum geven aan het Syrische gezin uit Aleppo, zegt de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. De advocate van de familie valt uit de lucht. "Francken heeft dit wellicht van zijn vriendjes vernomen. Wij weten nog van niks."

"Wij zagen nog geen arrest en kunnen er dus ook niet op reageren", zegt Mieke Van den Broeck. Zij is de advocate van het Syrische gezin met twee kinderen uit Aleppo dat vanuit Libanon een humanitair visum aanvroeg voor ons land. "Theo Francken heeft dit wellicht vernomen van zijn vriendjes bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, maar wij weten nog van niks. Wij zijn advocaten, wij mogen geen contact opnemen met rechters." Van den Broeck hoopt vandaag nog het arrest te ontvangen.

Francken zelf laat er in ieder geval geen twijfel over bestaan: hij moet en zal geen visum afleveren aan de familie. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) bevestigt dat dat inderdaad in haar arrest staat, dat vrijdag werd uitgesproken.

Volgens Frédéric Tamborijn, woordvoerder van de RVV, werd deze beslissing genomen omdat de advocaten van de familie een procedurefout gemaakt hebben. Die dateert al van de herfst. Op 13 december weigerde de Dienst Vreemdelingenzaken van Theo Francken voor het eerst de visumaanvraag van het gezin. Daarop diende de advocaten een schorsingsberoep in bij de RVV, dat werd omgezet in een schorsingsarrest. Om ook tot een uitspraak ten gronde te komen, moesten de advocaten nog een annulatieberoep indienen, maar dat is nooit gebeurd.

Procedurefout

Na latere weigeringen van de Dienst Vreemdelingenzaken op 10 en 17 oktober doorliepen de advocaten wel het volledige traject, met als resultaat dat de RVV besliste dat Francken verplicht was het visum af te leveren en dwangsommen moest betalen zolang dat niet gebeurde.

"Maar aangezien er na het eerste schorsingsarrest een fout gemaakt is, komen alle latere uitspraken nu te vervallen", zegt Tamborijn.

Theo Francken maakt zich sterk dat door dit arrest ook de dwangsommen vervallen die het gezin geëist had zolang Francken geen gehoor zou geven aan de oorspronkelijke uitspraak van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Dat bedrag is intussen opgelopen tot 564.000 euro. Hij start een spoedprocedure om de dwansom nietig te doen verklaren, een rechter zal daar nog uitspraak over moeten doen.

De RVV betreurt overigens ten zeerste dat Francken al gecommuniceerd heeft, voordat alle partijen op de hoogte waren van het arrest. Normaal gezien gebeurt dat per aangetekende brief, maar een koerier die pendelt tussen de RVV en de Dienst Vreemdelingenzaken nam het arrest vrijdag al mee. De advocaten wachten intussen nog op het aangetekend schrijven. "Het klopt dat de staatssecretaris daardoor sneller op de hoogte was, maar dan nog had hij beter gewacht met zijn communicatie tot hij zeker was dat ook de advocaten het arrest ontvangen hadden", aldus de RVV.

Nieuwe aanvraag?

Wat wil dit nu zeggen voor toekomstige aanvragen voor humanitaire visa? Dat vluchtelingen best een verblijfsmachtiging voor lange duur aanvragen via de Belgische wetgeving en zich niet beroepen op de Europese visumcode voor korte verblijven zoals dit Syrische gezin gedaan heeft, zegt Tamborijn. "In dat geval moet de staatssecretaris, of de facto zijn dienst vreemdelingenzaken, nog altijd beslissen of de aanvraag al dan niet wordt goedgekeurd. Maar als het dossier goed gedocumenteerd is, is het op deze manier veel moeilijker om een aanvraag op basis van humanitaire gronden af te wijzen. Daar bestaan precedenten van."

Er is dus nog hoop voor het Syrische gezin in kwestie, meent Tamborijn. In theorie zouden zijn nu via deze weg een verblijf in ons land kunnen aanvragen. Het is nog niet duidelijk of het gezin ook van plan is om zo'n procedure op te starten.

"We zullen moeten zien of dat nog zin heeft", zegt Van den Broeck. Zij heeft voorlopig nog geen contact gehad met haar cliënten en wacht daarvoor tot ze het arrest zelf in handen heeft. "Onze vorige eenvoudige aanvraag is ook opgeblazen tot een grootse zaak. De vraag is of de familie dat nog eens opnieuw wil doormaken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234