Zondag 07/03/2021

Francken: "Kinderen op weg naar school niet van bus plukken met oog op uitwijzing"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het is niet de bedoeling dat minderjarigen op weg naar school van de bus worden geplukt met het oog op hun uitwijzing. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in de Kamer verklaard. Hij zal daarom samenzitten met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon om een rondzendbrief daarover te preciseren.

Tijdens de bespreking van zijn beleidsnota in de bevoegde Kamercommissie kreeg de staatssecretaris verschillende vragen over een voorval in Lier waarbij een vader en twee kinderen vorige week op weg naar school van de bus werden gehaald door de politie, in afwachting van hun uitwijzing.

Francken wilde niet ingaan op het individuele dossier, maar verwees naar een omzendbrief uit 2003 die bepaalt dat bij voorkeur wordt opgetreden voor schooltijd en dat minderjarigen niet worden afgehaald tijdens de schooluren of worden opgewacht aan de schoolpoort.

De staatssecretaris erkende dat de weg naar school in de strikte zin niet valt onder de noemer 'tijdens de schooluren', maar dat het wel onder de 'schoolperiode' valt. Hij meent ook dat het meenemen van minderjarigen best niet op weg naar school gebeurt. Daarom wil hij in overleg met zijn partijgenoot Jambon de omzendbrief verduidelijken. Wel benadrukte hij dat het zoeken van kinderen op een bus naar school niet actief gebeurt door de politiediensten.

Besparingen
Net als alle regeringsleden moet ook de staatssecretaris aan de slag met lineaire besparingen. Hij liet evenwel horen dat bij de begrotingscontrole nog een en ander zal worden besproken, al beseft Francken dat hij niet als enige dingen op tafel zal leggen. Wat zijn eigen kabinetskredieten betreft, antwoordde de N-VA'er dat die gedaald zijn van 1,988 miljoen euro naar 1,575 miljoen euro.

Francken kreeg nog vragen over de achterstand in de behandeling van dossier bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) en het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatslozen (CGVS). Bij de RVV waren eind vorige maand 31.591 beroepen hangende, waarvan er in 27.202 beroepen binnen de drie maanden geen arrest is geveld. Het ging om 24.409 binnen het migratiecontentieux en zowat 3.000 binnen het asielcontentieux. Bij het CGVS bedraagt de historische achterstand nog zo'n 1.700 dossiers.

Ambitie
De staatssecretaris heeft de ambitie om niet-gegronde asielaanvragen versneld te behandelen en om meervoudige asielaanvragen waarbij ongeoorloofd gebruik wordt gemaakt van de procedures, aan te pakken. Omdat de asielprocedure aanzienlijk werd ingekort, ziet Francken ook geen heil meer in een opvangmodel met twee fases. Daarom zal de individuele opvang worden gebruikt voor kwetsbare groepen en voor kandidaat-vluchtelingen die een grote kans op erkenning hebben. Hij garandeert dat iedereen die er recht op heeft, over een opvangplaats zal kunnen beschikken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234