Maandag 10/08/2020

Opvangcrisis

Francken is categoriek: "Ik doe niet meer dan 250 asielaanvragen per dag"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is niet van plan meer dan 250 asielaanvragen per dag te laten verwerken.Beeld PHOTO_NEWS

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is niet van plan de capaciteit bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel te verhogen. Vandaag kunnen daar 250 aanvragen per dag verwerkt worden, maar dat is voor Francken de absolute limiet. "Dit is onhoudbaar. Ik ga niet boven 250, zeker niet als er niet meer interesse komt van andere lidstaten en landen als Tsjechië, Polen of Spanje totaal cynisch zijn over wat er in West-Europa gebeurt." De staatssecretaris vraagt ook een Europees noodfonds om de kosten van de opvang te helpen dragen.

Francken reageerde vanmorgen in 'De ochtend' op Radio 1 op de lange rijen die elke dag opnieuw verschijnen voor het kantoor van de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. Verschillende asielzoekers moeten de nacht doorbrengen op straat of in het park voor het kantoor. Volgens Francken komt er straks een grote legertent en zijn zijn diensten in constant overleg met de stad Brussel voor een betere samenwerking.

Toch is Francken niet zinnens de capaciteit van 250 aanvragen per dag te verhogen. "Dat aantal heeft te maken met de capaciteit in de wachtzaal, bij het personeel en bij Fedasil. Maar deze situatie is nooit voorgekomen. We komen van 16.000 en gaan naar 28.000 plaatsen op enkele weken tijd. Er zijn grenzen aan alles, ook aan hoe snel we plaatsen kunnen openen."

In het parkje voor de DVZ verschijnen de eerste geïmproviseerde tentjes, straks moet een grote legertent de ergste noden helpen verlichten.Beeld PHOTO_NEWS

Grotere plaatje

Bovendien is er ook "het grotere plaatje". "Sommige landen hebben 50 asielaanvragen per maand, wij 4.000", aldus de staatssecretaris. "Ik doe er gewoon niet meer dan 250 per dag, ik ga daar niet boven als er niet meer interesse komt van andere lidstaten, zoals Tsjechië, Spanje of Polen, die totaal cynisch reageren op wat er in West-Europa gebeurt. Ze staan altijd op de eerste rij om solidariteit te eisen over bijvoorbeeld landbouw. Maar dit is onhoudbaar, hier is een grens aan. Als dit Europa is, dan hoeft Europa voor mij niet. Ik vind dan ook dat er een Europees noodfonds moet komen voor de Westerse landen met een opvangcrisis. Dit is onhoudbaar voor de Belgische begroting", waarschuwt hij.

Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V) reageerde meteen dat de Europese meerjarenbegroting daar een budget van 7 miljard euro voor voorziet. "Frankrijk heeft gisteren nog een aanvraag voor vijf miljoen euro ingediend." Toch volstaat dat budget volgens Francken niet.

Volgens Francken doen de ambtenaren bij de DVZ ook wat ze kunnen. "Ik vraag heel veel van onze ambtenaren, zij werken dag en nacht. En er wordt constant aangeworven, gisteren zijn er nog 30 mensen begonnen. Maar er zijn limieten en een asielaanvraag is niet zomaar iets. We gaan echt niet beginnen met iedereen zomaar opvang te geven."

"N-VA'er in hart en nieren"

Francken ging ook opnieuw in op het standpunt van zijn partijvoorzitter Bart De Wever die vorige week opperde een apart sociaal statuut voor vluchtelingen in te voeren. Hoewel het vorige week vanuit de partij nog klonk dat De Wever die uitspraak als partijvoorzitter deed en het niet ging om het regeringsstandpunt, zegt Francken nu dat hij het standpunt van zijn voorzitter toch zal verdedigen in de regering.

"Ik ben een N-VA'er in hart en nieren, en ik sta 100 procent achter wat mijn voorzitter gezegd heeft. Wij leggen dat op tafel, en we zullen zien wat er van komt. Op dit moment mag het inderdaad niet van Europa, maar dat wil niet zeggen dat we er niet over mogen praten."

Francken wil binnen de regering bovendien ook praten over een aanpassing van het recht op onbeperkt verblijf voor erkende oorlogsvluchtelingen, zo kondigde hij aan. "Bij ons is er recht op onbeperkt verblijf, maar in Frankrijk en Nederland bijvoorbeeld niet. We moeten daar toch eens over praten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234