Dinsdag 19/01/2021

Asielcrisis

Francken geeft tekst en uitleg over aanpak asielcrisis

"De Commissie komt nu samen op vraag van Dewinter, al zag ik hem er nog maar één keer."Beeld PHOTO_NEWS

Vandaag komt de Kamercommissie Binnenlandse Zaken bijeen over de asielcrisis. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zegt uit te kijken naar de "inhoudelijke discussie" met Filip Dewinter (VB).

De federale regering besloot vorige week om zowat 2.500 extra opvangplaatsen te voorzien, gezien de sterke toename van het aantal asielaanvragen. Het gaat vooral om plaatsen in oude legerkazernes, een aantal extra bedden in bestaande centra en de heropening van instellingen die vroeger gesloten waren. In Holsbeek wordt het vroegere F1-hotel aan de E314 heropend om tachtig niet-begeleide minderjarigen op te vangen, kinderen die alleen in ons land aankomen. Ook worden dertig extra personeelsleden aangeworven bij Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS).

De Commissie Binnenlandse Zaken komt bijeen op vraag van Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang). Hij zei eerder dat staatssecretaris Francken (Asiel en Migratie, N-VA) de vakantie "misbruikt" om de opvang in legerkazernes te organiseren zonder parlementair debat. Francken reageerde dat hij Dewinter "slechts één keer" in de commissie zag, maar dat hij uitkeek naar de "inhoudelijke discussie".

Weer de straat op

De afgelopen weken werden asielzoekers verschillende keren weer wandelen gestuurd door DVZ omdat de dienst de toeloop niet kon verwerken. Het ging vooral om migranten uit Syrië en Eritrea.

Maandag werden bijvoorbeeld een vijftigtal asielzoekers geweigerd door DVZ omdat de maximumcapaciteit van 250 personen in de wachtzaal bereikt was. Asielzoekers hebben pas recht op opvang als hun aanvraag geregistreerd is. Ze krijgen dan onder meer een slaapplaats en eten.

Extra ruimte zoeken

Dat asielzoekers geweigerd worden bij DVZ is in normale omstandigheden hoogst uitzonderlijk. Woordvoerder Geert De Vulder zegt dat het al "enkele jaren geleden" was. De eerste keer dat asielzoekers opnieuw op straat terechtkwamen, was op 22 juli, maar daarna gebeurde het meermaals.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen pleit voor een uitbreiding van de infrastructuur van DVZ, zodat mensen niet meer de straat op moeten. "De dienst zit in de WTC-torens in de Brusselse Noordwijk. Daar moet toch nog wel ergens een ruimte te vinden zijn? Het mag bovendien geen verrassing zijn als er veel vluchtelingen opdagen. De medewerkers van de onthaalwerking in de Noordwijk kunnen elke dag zeggen of er veel of weinig vluchtelingen zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234