Woensdag 16/10/2019

N-VA

Francken for president? "Iemand in Antwerpen zal zeer blij zijn"

Francken "kent het dna van de partij heel goed", klinkt het. Beeld Tim Dirven

Wordt Theo Francken de nieuwe voorzitter van N-VA? Over een gebrek aan steun kan hij alvast niet klagen. Zowel Bart De Wever, Jan Jambon als Geert Bourgeois noemen hem een logische en uitstekende kandidaat. Maar komt het ook zover?

Twaalf jaar. Zolang staat Bart De Wever al aan het roer bij N-VA. Een eeuwigheid in de politiek. De Wever gaf al vaker aan dat de job van partijvoorzitter erg zwaar is, en dat hij die niet eeuwig wil blijven vervullen. En dus wordt er naarstig naar opvolgers gespeurd. Met stip op één staat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Hij is na De Wever de populairste N-VA'er en wordt door iedereen binnen de partij geprezen.

Een tijd geleden zei De Wever in Het Laatste Nieuws zelf dat Francken “de evidente figuur” is om hem op te volgen. En vanmorgen haalden ook vicepremier Jan Jambon en minister-president Geert Bourgeois de loftrompet boven. “Theo is een klasbak”, zei Jambon in Knack. “Ik denk dat hij alles in zich heeft om een goede partijvoorzitter te zijn.” Bourgeois vulde op de radio aan dat “Theo dat zeer goed zou doen”. “Hij bestuurt zeer goed, en hij wordt breed gedragen in de partij.”

Het lijkt wel alsof Francken door de partijtop wordt klaargestoomd om de fakkel over te nemen, maar dat wordt met klem tegengesproken. “Dit is geen strategische zet om Francken nu naar voren te schuiven. De minister heeft gewoon geantwoord op de vraag van een journalist”, zegt Jambons woordvoerder.

Consensus

Maar dat er binnen de partij een brede consensus bestaat, ontkent niemand. “Hij kent het DNA van de partij heel goed, en wordt ook graag gezien binnen die partij”, verklaart Kamerlid Zuhal Demir.

Een van Franckens belangrijkste troeven is dan ook dat hij alle politieke niveaus doorlopen heeft. Hij was lid van de jongerenpartij, werkte op het kabinet van Bourgeois, was parlementslid, burgemeester en zit nu in de regering. “Hij heeft al die jobs ook goed gedaan”, zegt Demir. En dan, met een knipoog. “Hij is ook pedagoog van opleiding, ook niet onbelangrijk als voorzitter.”

Beeld Tim Dirven

Een van de argumenten die tegen Francken pleiten, is zijn vaak onstuimige gedrag op sociale media. Maar dat heeft ook met de leeftijd te maken, sust Kamerfractieleider Peter De Roover. "Wat het diplomatische betreft, heeft hij nog groeimarge, dat klopt. Maar het bezadigde zal met de jaren wel komen.” Bovendien, voegt hij eraan toe, dragen Franckens uitschuivers op Twitter en Facebook bij tot zijn authentieke imago. “Zijn gedrevenheid kenmerkt hem in alles wat hij doet.”

Eigen keuze

Vraag is of Francken überhaupt wel voorzitter wil worden. “Dat Theo een klasbak is, is ontegensprekelijk waar”, zegt Vlaams minister Liesbeth Homans. “Maar hij moet die keuze zelf maken. Ik ga dat niet in zijn plaats beslissen.” Francken zelf laat niet in zijn kaarten kijken. “Fijn om te horen, maar ik doe mijn huidige job als staatssecretaris graag, en Bart De Wever is nog steeds een uitstekend voorzitter.”

De voorzittersverkiezingen bij N-VA staan gepland voor het najaar van 2017. Of De Wever dan nog een laatste keer kandidaat is, is voorlopig koffiedik kijken. “Niet als het kan, wel als het moet”, zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. Verschillende stemmen binnen de partij zeggen dat 2017 wellicht te vroeg komt voor Francken om voorzitter te worden, aangezien hij zijn werk op asiel en migratie wil voortzetten. “Er is volgens mij geen haar op zijn hoofd dat eraan denkt om vroegtijdig te stoppen als staatssecretaris”, zegt De Roover. "Hij heeft op dit moment wel andere katten te geselen", denkt Homans.

Ook Pohlmann benadrukt dat Franckens verantwoordelijkheid momenteel bij zijn departement ligt. En toch. "Als Theo volgend jaar kandidaat is, denk ik dat er iemand in Antwerpen zeer blij zal zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234