Vrijdag 22/10/2021

Asiel en migratie

Francken excuseert zich na kritiek op kwakkelende grafiek

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Het aantal regularisatieaanvragen is drastisch gedaald en dat heeft te maken met de kostprijs. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gezegd. Op Twitter wordt echter de draak gestoken met de verwarrende grafiek die de partij gebruikt om dat te bewijzen. Francken heeft zich intussen verontschuldigd voor de onduidelijke grafiek. Ook meerderheidspartner Open Vld postte een grafiek over regularisatieaanvragen, maar ook daar blijkt het staafdiagram niet helemaal correct.

Een regularisatieaanvraag voor mensen zonder papieren was vroeger gratis, maar kost 250 euro sinds maart 2015. Dat bedrag wordt binnenkort nog opgetrokken, tot 350 euro per aanvraag.

"Het gevolg is dat er in 2016 amper 4.226 aanvragen werden ingediend", aldus Francken. In de periode 2012-2014 was dat gemiddeld nog 13.091 per jaar. "De maandenlange periode van dagelijkse betogingen van illegalencollectieven aan mijn kabinet is al een tijd voorbij", aldus de staatssecretaris. "Hun eis van een nieuwe collectieve regularisatiecampagne viel toch maar op een koude steen."

De manier waarop N-VA het nieuws brengt op Twitter, wordt echter op de nodige spot en kritiek onthaald. Want de grafiek die wordt gebruikt, is op zijn minst verwarrend te noemen.

Zo lijkt het of de 13.091 asielaanvragen binnenkwamen over een periode van drie jaar en dat de N-VA dat vergelijkt met 5.998 aanvragen in 2015 alleen. Francken zelf zegt trouwens - om de verwarring nog groter te maken - dat het om cijfers gaat van 2016. In het persbericht wordt echter wel gesteld dat die 13.091 aanvragen een gemiddelde zijn van drie jaar.

Op de sociaalnetwerksite is de hashtag #nvagrafieken ondertussen trending. In een tweet erkent Francken dat de cijfers inderdaad verwarrend zijn en dat hij beter jaarcijfers had gebruikt. De N-VA-staatssecretaris blijft er wel bij dat de recente daling is toe te schrijven aan het betalend maken van de aanvraag.

Maar uit tabellen blijkt dat de daling van het aantal aanvragen al een stuk langer aan de gang is (sinds 2011). Iets wat ook coalitiepartner Open Vld op Twitter fijntjes in de verf zet met een grafiek met daarbij de foto van voormalig staatssecetretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). De boodschap bij de tweet luidt: "Tanker van regularisatieaanvragen is gekeerd. De regering werkt verder. Met de groeten van @openvld #goodjob #factcheck".

Ook op deze grafiek komt overigens kritiek. De verhoudingen tussen de balkjes kloppen niet, merken twitteraars op. Open Vld erkent dat ook op de sociaalnetwerksite: "Cijfers kloppen, balkjes konden preciezer", klinkt het.

Achterstand verwerking

De achterstand in de verwerking van de aanvragen raakt volgens Francken trouwens in elk geval stilaan weggewerkt. Momenteel heeft de Dienst Vreemdelingenzaken nog 2.931 dossiers achterstand.

Tegen het einde van het jaar wil de N-VA'er dat weggewerkt zien.

undefined

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat N-VA blundert met grafieken. Vorige maand nog kreeg de partij de wind van voren over een grafiek die het dalende overheidsbeslag en de stijgende koopkracht moest bewijzen. "Misleiding troef", stelde Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt.

Het was economieprofessor Tom Verbeke (KULeuven) die de kat de bel aanbond. "De truken van de foor", tweette hij bij een N-VA-grafiek over het dalende overheidsbeslag met een duidelijke positieve knik waar die volgens de cijfers helemaal niet mocht zitten.

Ook cijfers over de stijgende koopkracht en over het reëel beschikbaar inkomen deden hem de wenkbrauwen fronsen. De twitteraccount van N-VA verwees immers als bron naar de Nationale Bank, maar Verbeke stipte aan dat de foute cijfers uit de NBB-rapporten geplukt waren.

"Oh boy, blijkbaar echt wel een bad day at the office :( We laten alles meteen nakijken en delen asap correcte versies. Bedankt", zo reageerde men vanop de N-VA-account, waarna ook effectief een rechtzetting volgde.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234