Maandag 14/10/2019

anderlecht

Francken en Geens veroordelen stenengooiende jongeren in Peterboswijk

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Beeld Photo News

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de jongeren die in Anderlecht stenen gooiden naar politie en pers streng veroordeeld. Francken heeft het over "crapuleus gedrag" en noemt het "onaanvaardbaar". Voorts bleek vandaag dat één verdachte al werd opgepakt en in verdenking gesteld voor poging tot doodslag.

Gisteren nog deed een tweet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) veel stof opwaaien. Francken deelde een VRT-video van de bekogelde journalisten en schreef erbij: "Arabische jongeren en stenen…", gevolgd door een peinzende smiley.

Velen reageren verbolgen op de tweet en betreuren dat de staatssecretaris met de boodschap polariseert. Anderen wijzen erop dat het de gebeurtenissen in de probleemwijk zijn die verontwaardiging zouden moeten opwekken, en niet de tweet van Francken.

Bij de voorstelling van de Brusselse N-VA-lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen kwam Francken nog eens terug op het incident, zo schrijft De Standaard. "Het geweld van die jongerenbende kan niet worden getolereerd", zei de staatssecretaris. Voorts had hij het over "crapuleus gedrag" dat hij "onaanvaardbaar" noemt.

Ook voor minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kan geweld op politie niet. Maar hij wijst erop dat justitie al sneller en efficiënter optreedt bij incidenten zoals in de Anderlechtse wijk Peterbos. Bovendien werkt de minister momenteel aan een nog sneller snelrecht met een maximum van één maand voor de zitting en een vonnis na één maand. Daarbij is het van belang dat er steeds een recht op verdediging moet zijn, ook in snelle procedures.

Doodslag

Vandaag nog liet het Brusselse parket weten dat een man onder aanhoudingsmandaat werd geplaatst door de onderzoeksrechter. Hij is later op de dag vrijgelaten door de raadkamer. Het onderzoek naar de feiten waarbij hij betrokken zou geweest zijn, en die plaatsvonden op 14 februari, loopt nog. Volgens het Brusselse parket is er ook al sinds januari een specifieke aanpak voorzien voor de incidenten in de Peterboswijk. 

Het Brusselse parket meldde vandaag ook dat het sinds eind december al een tiental opsporingsonderzoeken had geopend voor poging doodslag op politieagenten naar aanleiding van incidenten in het Peterbospark waarbij de politie bekogeld was.

Zondagavond werd nog een ploeg controleurs van de MIVB aangevallen in de wijk. Voor dat incident werd één persoon opgepakt, maar die werd na verhoor opnieuw vrijgelaten. Voor het incident waarbij gisteren een tv-ploeg van de VRT werd bekogeld, werden nog geen verdachten opgepakt. 

De sociale flats nabij het Peterbos-park in Anderlecht. Beeld Google Street View

Debaets

Voor Brussels staatssecretaris Bianca Debaets kan wat in de Peterboswijk aan de hand is niet door de beugel. "De burgemeester, de politie en het parket moeten alle krachten bundelen om de wijk onder controle te krijgen. Brussel kan zich geen banlieues permitteren. De daders moeten worden opgespoord, opgepakt en bestraft. Wie politie, brandweer, veiligheidsdiensten en journalisten aanvalt, hoeft niet te rekenen op ons begrip", stelt ze in een reactie op de recente incidenten in de Anderlechtse wijk.

Debaets wijst er evenwel op dat Brussel ook kampt met een opvoedprobleem. "Waar zijn de ouders van deze jongeren? Dezelfde vraag kon men stellen bij de voetbalrellen aan de Beurs vorig jaar. Heel wat ouders hebben geen vat op hun eigen kinderen. Ik stel vast dat we ouders moeten helpen bij hun basistaak: het opvoeden van hun kinderen en het bijbrengen van respect en verdraagzaamheid", aldus de CD&V-politica.

"Specifiek in de wijk Peterbos zijn we vanuit de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) met een project van buurtvaders gestart. Naar Rotterdams voorbeeld willen we de vaders meer betrekken in het opvoeden van hun kinderen. We willen van vaders opnieuw gezagsfuguren maken in hun eigen omgeving. Daartoe willen we vaders ondersteunen en de nodige vorming bieden", licht ze toe.

Staatssecretaris Debaets meent dat na het noodzakelijke repressieve werk van politie en parket er moet gewerkt worden aan buurten met problemen, zoals Peterbos. "Ik geloof dat we moeten voorkomen dat de kinderen van vandaag de relschoppers van morgen worden. De oplossing daarvoor ligt in de eerste plaats bij gezagsfiguren binnen de lokale gemeenschappen, zoals vaders en moeders".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234