Dinsdag 21/05/2019

Francken

Francken dient klacht in na grimmig protest tegen lezing in Verviers

Beeld BELGA

Theo Francken (N-VA) gaat een klacht indienen bij de politie na het protest van gisterenavond tegen zijn komst naar Verviers. De ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie zou er zijn boek ‘Continent sans frontière’ (Continent zonder Grenzen) voorstellen, maar de lezing werd geannuleerd door een grimmige betoging waar ook PS-burgemeester Muriel Targnion aan deelnam.

De lezing van Francken moest in eerste instantie plaatsvinden in Barchon, maar werd verschillende keren verplaatst. Ze zou uiteindelijk dinsdagavond plaatsvinden in het gemeentehuis van Verviers.

Volgens mediaberichten, waarover ook Francken tweette, verzamelden zich in de late namiddag al meer dan honderd mensen om te manifesteren tegen de lezing van de voormalige staatssecretaris. Hij had eerder al gewag gemaakt van “veel ophef en dreigementen vanwege extreemlinks” en vanwege de socialistische vakbond FGTB.

Rond 18uur waren er zo’n 200 manifestanten verzameld aan het gemeentehuis. Naar verluidt hadden ook gele hesjes zich aangesloten bij de manifestanten. De ordediensten waren massaal ter plaatse, moesten zelfs enkele keren tussenbeide komen en traangas gebruiken zodat de situatie niet uit de hand zou lopen.

Beeld BELGA

Omstreeks 20.30 uur meldde Francken dat de situatie ter plaatse wel degelijk “uit de hand gelopen” was. “Auto aangevallen door extreemlinks tuig. Politie kan mijn veiligheid niet veranderen (sic). PS burgemeester staat gewoon lekker mee te betogen. Lezing geannuleerd.” De burgemeester van Verviers is Muriel Targnion. Volgens Francken is er sprake van “hallucinante enggeestigheid”. “Democratie? “, vraagt hij zich af.

Niet alleen enkele gemeenteraadsleden kwamen mee protesteren, maar ook de burgemeester van Verviers Muriel Targnion (PS). Een aantal mensen maakten bezwaar tegen de aanwezigheid van de burgemeester, terwijl ze ook de politie opdracht heeft gegeven om op te treden.

Beeld BELGAONTHESPOT

“De politie doet haar werk”, zei de burgemeester. “Ze moet voorkomen dat het tot gewelddadige confrontaties komt tussen links en rechts. Wij van links moeten democratische middelen gebruiken en niet extremistische om onze stem te laten horen.”

De politie moest de aanhangers van Francken, naar verluidt, escorteren zodat ze niet geconfronteerd zouden worden met de manifestanten.

Francken werd in Verviers verwacht om zijn boek Continent sans frontière (Continent zonder Grenzen) voor te stellen.

Beeld BELGAONTHESPOT
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.