Woensdag 28/10/2020

Opinie

Francken conservatief? Laat me niet lachen

Fernand Keuleneer.Beeld foto: Jef Boes @ Intitials LA - assistent: Lisa Goethals

Fernand Keuleneer is advocaat, publicist en opiniemaker

Voortdurend wordt herhaald dat de N-VA een conservatieve partij zou zijn. Europees Parlementslid Sander Loones bevestigde het nog maar eens aan De Standaard. Van die conservatieve partij zou Theo Francken dan het conservatieve boegbeeld zijn. Zoals moet blijken uit zijn tweets.

Laat me niet lachen. Neem nu de tweet van Francken naar aanleiding van de reclame voor vrouwelijk ondergoed voor mannen. Francken vindt het maar niets, en schrijft “mannen die zwanger worden… de wereld draait door.” Laat het nu precies deze regering zijn, zijn regering, en in het bijzonder ook N-VA-staatssecretarissen Sleurs en Demir die samen met CD&V'er Koen Geens zorgden voor een revolutionaire 'genderkeuzewet', waarbij om het even wie van geslacht kan veranderen door eenvoudige administratieve aanmelding, na wat tegemoetkomingen aan de consultatie-industrie. 

Het effect hiervan is precies dat mannen kinderen zullen kunnen baren, en vrouwen kinderen zullen kunnen verwekken. Momenteel blijft deze man juridisch nochtans de moeder van het kind, en die vrouw de vader. Zodat het niet anders kan dan dat de begrippen “vaderlijke en moederlijke afstamming” binnen de kortste keren uit ons recht verdwijnen. En vanzelfsprekend zullen de twee geslachten opgaan in een onbeperkt aantal mengvormen, genders genoemd, via de overgang van de officieel geïnstitutionaliseerde 'X', het stokpaardje van de Vlaamse regering met de 'conservatieve' Liesbeth Homans. Een traditie van vele eeuwen en de antropologische en culturele basis van 'onze' beschaving over de haag gekieperd. Weg met ons. En dat zou conservatief zijn? 

Andere N-VA-coryfeeën staan al klaar met wetsvoorstellen over draagmoederschap, waardoor een vrouw (vrouw-vrouw in dat geval) kan worden ingeschakeld om een nieuwsoortig 'recht op een kind' van een mannelijk homokoppel wettelijk mogelijk te maken. Met andere woorden, het afstammingsrecht kan eveneens op de vuilhoop van de geschiedenis. Merkwaardig conservatisme. En nog merkwaardiger nationalisme.

Het is niet omdat iemand 'antilinks' is, wat dat dan ook moge betekenen, dat ie conservatief zou zijn. En het is zeker niet omdat iemand 'rechtse' kreten slaakt, dat ie conservatief zou zijn. Conservatief zijn vraagt naast een buik en een rekenmachientje ook een hoofdje met een inhoud. En consistentie en samenhang. Louter 'transactionele' politiek à la Trump (vandaag dit en morgen dat) is niet conservatief.

Conservatisme onderkent in de eerste plaats de complexiteit van een samenleving en meer nog van een organisch (wat niet wil zeggen gelijkmatig) gegroeide en verder groeiende beschaving, een systeem van deelsystemen met elk hun eigen wetmatigheid. Conservatisme tracht de samenhang te begrijpen, en de disruptie te vermijden, en is daarom pragmatisch en voorzichtig. Wat allerminst beginselloos betekent. Conservatisme schat de waarde van religie en de vrijheid van instellingen hoog in. Het laatste wat conservatisme doet, is abstracte en holle modernistische toeterslogans zoals 'gelijkheid van man en vrouw' of 'scheiding van kerk en staat' tot maatstaf van alle dingen, laat staan van de geschiedenis, te verheffen. Daarom is ook dat vodje papier, nieuwkomersverklaring genoemd, zo door en door anticonservatief. En daarom was al dat gedoe over de Paulusbrief zondag in de ogen van een conservatief zo fundamenteel belachelijk.

Ten slotte is in het wereldbeeld van een conservatief het conflict en niet de harmonie de motor van de politiek. Maatschappelijke vrede en stabiliteit zijn nooit vanzelfsprekend, een conflict kan op elk moment ontaarden in vijandschap en erger. Daarom moet een conservatief zich steeds van het conflictuele potentieel bewust zijn en er erg voorzichtig mee omgaan, in ieders belang. Politiek is conflictbeheersing. Het opjutten in plaats van sturen van de achterban past niet in dat kader. Ook dat is door en door anticonservatief.

Kortom, Theo Francken en zijn club conservatief noemen is een belediging voor elk intelligent, beredeneerd en beginselvast conservatisme.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234