Woensdag 24/07/2019

vluchtelingen

Francken begint "grootste identificatiemissie ooit" voor Soedanese vluchtelingen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Beeld BELGA

In ons land begint een Soedanese delegatie aan de identificatie van honderden asielzoekers. Staatssecretaris Francken, die het over "de grootste identificatiemissie ooit" heeft, wil zo de toestroom van vluchtelingen in de Brusselse Noordwijk stoppen.

De voorbije weken zijn de politie-acties in het Noordstation en het Maximiliaanpark aanzienlijk opgevoerd. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil tot elke prijs een "tweede Calais" vermijden.

Bedreiging

Ook Soedan moet nu zijn steentje bijdragen, en stuurt daarom een delegatie om Soedanese vluchtelingen te identificeren. "Zo'n grote identificatiemissie hebben we nog nooit gehad", reageert Francken in De Ochtend op Radio 1.

De samenwerking doet vragen rijzen of de asielzoekers na identificatie wel veilig zijn. "Ze kunnen elke dag opnieuw asiel aanvragen, ook na hun identificatie", aldus Francken. Doen ze dat niet en worden ze geïdentificeerd, dan gaan ze terug. Ook al worden ze politiek of persoonlijk bedreigd om bijvoorbeeld hun religie of seksuele oriëntatie.

"Ze doen maar"

De staatssecretaris kwam ook nog terug op de storm van kritiek waarin hij vorige week belandde, toen hij op sociale media de hashtag #opkuisen gebruikte. Hij gaf toe dat hij het woord niet had mogen gebruiken, maar benadrukte dat hij het over problemen aanpakken had, iets waar hij "dag en nacht mee bezig is". "Het gaat niet over opkuisen van mensen, alsjeblieft, alsjeblieft." 

Francken opperde dat hij zich van geen kwaad bewust was. "Ik heb enorm weinig lesjes te krijgen in menselijkheid", aldus de staatssecretaris. "Ze doen maar." 

Rauw taalgebruik

Ondertussen gaan ngo's met de hashtag #meerrespectgraag! de strijd aan met rauw taalgebruik in het vluchtelingendebat"Ja, we zijn ons bewust van het feit dat dit een delicate oefening is en dat sommige donoren ons zouden kunnen laten vallen. Maar niets doen zou nog veel erger zijn. Mensen verwachten van ons dat we opkomen voor onze principes." Lees meer in De Morgen. U kan nu een maand gratis in onze pluszone terecht. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden