Zaterdag 31/10/2020

France Telecom steekt tandje bij

samenwerking met Telenet is voldoende

Voor sommigen komt het angstvisioen uit dat Mobistar het paard van Troje is waarmee France Telecom de Belgische markt beetje bij beetje inpalmt. Voor anderen, waaronder een aantal grote Vlaamse investeerders, is het mobilofoniebedrijf een vehikel om ook in Wallonië voet aan de grond te krijgen.

brussel

josse abrahams

Na de aankondiging van het offensief op de Internet-markt vorige week, viseert France Telecom als meederheidsaandeelhouder van Mobistar nu actief de bedrijfswereld in Wallonië en, wat meer is, gaat het concreet na of een Waals Telenet voor particuliere klanten onder de naam SouthCo mogelijk is. Wat Telenet en de Vlaamse markt betreft, stellen de Fransen zich aanvankelijk tevreden met een commercieel akkoord. Er zal onderhandeld worden om de Telenet-infrastructuur te mogen gebruiken tegen betaling. In ruil zou Telenet de mobilofoniediensten van Mobistar mee kunnen verkopen tegen interessante voorwaarden. Als de participatie van MediaOne, de Amerikaanse operationele partner van Telenet die goed is voor 25 pct., verkocht wordt, wil Mobistar een deelname onderzoeken. In dat geval zou France Telecom (dat 51 pct. van Mobistar controleert) akkoord zijn met een minderheidsparticipatie, wat tot nu toe altijd een probleem was voor de toenadering met Telenet. De Fransen konden zich moeilijk verzoenen met een minderheidsaandeel.

Maar aanvankelijk zal vooral energie in een Waals netwerk worden gestoken. Spil daarbij is het mobilofoniebedrijf Mobistar dat er een filiaal bijkrijgt: Mobistar Corporate Solutions (MCS). Dat wordt op termijn waarschijnlijk belangrijker dan de gewone mobilofonie-activiteiten van het bedrijf. Corporate Solutions zal zich volgens Bernard Ghillebaert, algemeen directeur van Mobistar en France Telecom in België, richten op alle telecomactiviteiten met een groot groeipotentieel. Heel concreet zullen vooral de bedrijven in Wallonië en Brussel worden aangesproken. Vooral het gegevensverkeer (data) staat daarbij centraal. Het doorsturen van gegevens is belangrijker aan het worden dan de spraaktelefonie en er is ook het meeste geld mee te verdienen. In 1998 was de datacommunicatiemarkt goed voor 20 miljard frank. Tegen 2002 ziet Ghillebaert dit segment stijgen tot 34 miljard frank (plus 70 pct.). De Belgische markt van de grote bedrijven is goed voor 3.200 klanten met heel wat meer vestigingen, 12.000 kleine vestigingen zoals bankkantoren en 14.000 kmo's met tussen 20 en 100 werknemers. Mobistar Corporate Sollutions hoopt binnen vijf jaar 15 pct. van die markt in handen te hebben. De backbone (hoofdglasvezelkabelring) van Mobistar krijgt een centrale rol toebedeeld en zal op termijn worden uitgebreid met stedelijke netwerken (Metropolitan Area Network of MAN's) waar bedrijven op kunnen aansluiten.

Een jaar geleden lanceerde Mobistar-voorzitter John Cordier de idee van Infostar, een bedrijf dat de concurrentie met het Waalse project Wallonie IntraNet (WIN) zou aangaan. InfoStar wordt nu opgenomen in het grotere geheel van MCS. Cordier had het toen over een verhouding van 75 pct. France Telecom/25 pct. Telinfo. In werkelijkheid wilde hij alle aandeelhouders van Mobistar meekrijgen, wat moeilijker verliep dan gedacht. Alle neuzen moesten in dezelfde richting gaan staan wat niet voor iedereen even evident was. De Waalse gewestelijke investeringsmaatschappij SRIW bijvoorbeeld is ook betrokken bij WIN en heeft goede relaties met Belgacom. Louis Tordeurs van de SRIW wond zich gisteren op over het feit dat het een jaar geduurd heeft voor de zaak echt van de grond kwam. Hij zag dan weer obstructie bij andere partners. De Vlaamse investeringsmaatschappijen zoals GIMV en Gevaert zouden naar verluidt geen problemen hebben gehad met het feit dat de investeringen vooral in Wallonië gebeuren.

Mobistar wil binnenkort veel meer zijn dan mobilofonie alleen. Foto RV

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234