Donderdag 08/12/2022

Fragment van eeuwenoude Bijbel gevonden in Egypte

In het Egyptische Sint-Catharinaklooster is een fragment gevonden van de Codex Sinaïticus, een beroemde Griekse Bijbel. Volgens experts is de korte Bijbelpassage een waardevolle aanvulling, maar van een wereldschokkende vondst is geen sprake.

Het fragment werd door de Griekse doctoraalstudent Nikolas Sarris gevonden achter de band van een 18de-eeuws boek uit het Sint-Catharinaklooster, nabij Sharm el Sheik. Dat het uitgerekend daar gevonden wordt, wekt geen verbazing. Het klooster is immers gelegen in de Sinaïwoestijn, waar de Bijbel rond het jaar 350 tot stand kwam. Doctorandus Nikolas Sarris was eerder al betrokken bij het digitaal samenbrengen van de wereldwijd verspreide Codex Sinaïticus. Tijdens zijn studie in de bibliotheek van het Sint-Catharinaklooster herkende hij dan ook meteen het Griekse handschrift op een stukje perkament onder de kaft van een boek. Sarris meldde de vondst meteen aan de bibliothecaris van het klooster en die kon de echtheid en de oorsprong van het fragment bevestigen. Het stukje perkament bevat waarschijnlijk een versregel uit het oudtestamentische boek Jozua. Volgens Johan Lust, als Bijbelwetenschapper aan de KU Leuven ook betrokken bij de digitalisering van de Codex, betekent de vondst een welkome aanvulling voor de oude Bijbeleditie: “De Codex is zeer waardevol en wordt belangrijker naarmate hij vollediger wordt. De vondst van één vers is echter niet wereldschokkend.” Zijn collega Hans Ausloos (KUL) voegt daar evenwel aan toe dat het fragment voor de tekstgeschiedenis van de Bijbel van weinig belang is: “Het Oude Testament werd immers al rond 300 v.C. in het Hebreeuws geschreven. De Codex Sinaïticus is een kostbare Griekse versie, maar verre van de oudste bewaarde Bijbel.”In 1958 stootte de Duitse Bijbelgeleerde Konstantin von Tischendorf op het manuscript, dat toen al het volledige Nieuwe Testament en grote delen van het Oude Testament bevatte. Tischendorf voerde het uit, waarna het om onduidelijke redenen in vieren werd opgedeeld. De Londense British Library bezit nu het leeuwendeel van de Codex. De andere delen worden bewaard in Leipzig, in Sint-Petersburg en in het Sint-Catharinaklooster.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234