Zaterdag 28/05/2022

Foutief in vrijheid gestelde moordverdachte Carlos Van Deun (45) inmiddels weer bij de kraag gevat

Communicatiefout bij gerecht leidt tot vrijlating in Turnhout

Voor de tweede keer in een week tijd is een moordverdachte in vrijheid gesteld door een fout bij het gerecht. Carlos Van Deun mocht van de raadkamer de gevangenis van Turnhout verlaten en kwam vrij omdat het hoger beroep van het parket te laat werd doorgegeven.

Door Marjan Justaert

TURNHOUT l 'De vrijlating is het gevolg van een communicatiefout, die onder meer te wijten is aan een ernstig capaciteitstekort', aldus Inge Delissen van het Turnhoutse parket. Een intern onderzoek moet uitwijzen waar het is mis gegaan. Carlos Van Deun zit intussen opnieuw in de cel.

De raadkamer van Turnhout besliste dinsdag om gedetineerde Carlos Van Deun, die in voorhechtenis zit op verdenking van de moord op zijn echtgenote in Lichtaart (Kasterlee) op 15 november 2007, vrij te laten. "Voor de noodwendigheden van het gerechtelijk onderzoek was het niet langer nodig om de man vast te houden", oordeelde de raadkamer, maar het Openbaar Ministerie tekende beroep aan tegen die beschikking.

In theorie blijft de verdachte dan in de gevangenis, maar dat gebeurde niet. Parketwoordvoerster Inge Delissen: "Verschillende omstandigheden hebben ertoe geleid dat door ziekte de vaste zittingsmagistraat van het Openbaar Ministerie bij de raadkamer diende vervangen te worden door een invaller. Dit voorval, gekoppeld aan het capaciteitstekort en het feit dat tussen drie verschillende gebouwen diende gehandeld te worden, heeft geleid tot een interne communicatiefout."

Gevolg? Carlos Van Deun werd in vrijheid gesteld alvorens gemeld werd dat hoger beroep tegen de vrijlating zou worden aangetekend. Volgens het parket valt de gevangenis van Turnhout in deze niets te verwijten: de communicatiefout is de verantwoordelijkheid van het parket. "Natuurlijk is het niet leuk om vast te stellen dat het ergens fout is gegaan, maar het gaat om een menselijke fout. Om zulke fouten in de toekomst te voorkomen, wordt intern onderzocht waar het precies is misgelopen", verklaart Delissen.

Opnieuw geklist

Inmiddels kon Carlos Van Deun alweer ingerekend worden, hij zat in zijn thuisbasis Schilde bij een vriendin. "Gezien het hoger beroep van het parket nu officieel is aangetekend, blijft zijn aanhouding onverkort gelden", aldus nog de parketwoordvoerster. Van Deun verzette zich niet tegen zijn arrestatie en werd opnieuw naar de gevangenis van Turnhout gebracht.

Volgens zijn advocaat Bart Vosters heeft de gevangenis heel correct gereageerd op de beschikking van de raadkamer, oorspronkelijk was er immers geen sprake van hoger beroep van het Openbaar Ministerie. Hij onderzoekt hoe hij de aanhouding van zijn cliënt nog kan aanvechten.

Van Deun wordt verdacht van de ophefmakende 'campingmoord' in 2007. Het lichaam van zijn echtgenote Nancy Hendrickx werd teruggevonden met 120 steekwonden. Twee steken met een schroevendraaier door het oog en de neus werden het slachtoffer fataal.

Het incident doet denken aan het dossier rond Hassan Iasir (32), een verdachte van de moord op de 23-jarige agente Kitty Van Nieuwenhuysen, wiens vrijlating ternauwernood kon verhinderd worden door hem aan te houden in een ander dossier van grootbanditisme. Er was sprake van een 'kunstgreep' om te verhinderen dat een topcrimineel op vrije voeten zou gesteld worden wegens een domme procedurefout. In het geval van Iasir gaat het evenwel om een 'verloren gegane' akte van beroep van de verdachte zelf, die nooit verstuurd werd vanuit de gevangenis van Vorst. Vrijdag verschijnt Iasir voor de raadkamer.

Inge Delissen (parket Turnhout):

Deze vergissing is te wijten aan een ernstig capaciteitstekort

n Een communicatiefout bij het gerecht van Turnhout leidde tot de vrijlating van een moordverdachte. Het incident doet denken aan het dossier rond Hassan Iasir, een verdachte van de moord op de agente Kitty Van Nieuwenhuysen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234