Dinsdag 17/05/2022

Foute investeringen kosten priester de kop

De bisschop van Brugge stuurt aan op het ontslag van een van de grote machtsfiguren van zijn bisdom. Reden: als vicaris voor het onderwijs zou priester Filip Debruyne (62) miljoenen voor het renoveren en bouwen van scholen hebben geïnvesteerd in appartementen en luxelofts. Zonder medeweten van de bisschop.

In de omgeving van priester Filip Debruyne valt te horen dat hij vindt dat hij niets fout deed. Hij meent dat hij het beste voorhad en op lange termijn dacht. Zijn verdediging: zijn investering in een tiental appartementen en luxelofts zou de scholen op termijn wel ten goede komen. Alleen: bisschop Jozef De Kesel wist niets af van die investeringen, die zouden oplopen tot 4 miljoen euro. "Structuren opzetten zonder medeweten van de bisschop in tijden dat de paus pleit voor transparantie: dat is Debruyne zijn dood geworden", zeggen ingewijden.

Voor zover bekend heeft vicaris Filip Debruyne zich niet persoonlijk verrijkt. Alles draait om de werkingstoelage die scholen elk jaar toegestopt krijgen van de overheid. Scholen storten een deel van dat geld traditioneel door naar de Guimardstraat. Vervolgens krijgen de vicariaten van de bisdommen elk een deel uit die pot, dat scholen ten goede moet komen. Het verwijt tegen de Brugse vicaris is dat het vicariaat van het bisdom Brugge door de jaren heen heel wat geld opstapelde en dat om de een of andere reden verborg voor het publiek.

Klachten in dovemansoren

"Blijkbaar was er ineens te veel geld en is dat van rekeningen van vzw's versluisd naar een coöperatieve vennootschap waar Debruyne persoonlijk aandeelhouder is. Het is moreel verwerpelijk dat geld dat van scholen komt en ook had kunnen dienen om scholen mee te bouwen en te verbouwen, gaat naar luxevastgoed als appartementen en lofts, die worden verhuurd. Terwijl veel scholen dat geld nu broodnodig hebben", klinkt het.

De problemen voor vicaris Debruyne begonnen in april toen econoom Kurt Devooght uit onvrede het bisdom Brugge verliet. Devooght pikte het onder andere niet dat Debruyne het bisdom geen duidelijkheid wilde geven over de vzw Fonds Steenbrugge en de coöperatieve bvba Odegem. In zo'n context wilde Devooght niet langer werken.

Omdat zijn klachten toen in dovemansoren vielen bij de bisschop, maakte Devooght zelf een einde aan de samenwerking. Onderzoek zou intussen naar voren hebben gebracht dat Devooght zich terecht vragen stelde over het werk van Debruyne en over de vzw's.

Machtsfiguur

De woordvoerder van het bisdom Brugge wikt zijn woorden. "Filip Debruyne is momenteel met ziekteverlof. De dokter heeft hem dat ook aangeraden. De taak van vicaris voor het onderwijs is hem zeer zwaar geworden. De bisschop van Brugge is nu in gesprek met hem om te zien welke taak hij in de toekomst verder op zich kan nemen", zegt woordvoerder Peter Rossel.

Hoewel Rossel niet van een ontslag spreekt, klinkt het in West-Vlaamse priestermiddens dat het onafwendbaar is en dat de bisschop op zoek moet naar een nieuwe onderwijsvicaris. "Hij is officieel nog niet ontslagen, maar dit alleen omdat hij met ziekteverlof is en een ontslag dan juridisch moeilijk ligt."

Zo krijgt Debruyne de rekening gepresenteerd omdat hij niet loyaal was aan de bisschop en de bisschopsraad en zijn bevoegdheid overschreed. Als vicaris verantwoordelijk voor het onderwijs, jeugd, evangelisatie, media en cultuur, toerisme en roepingen was Filip Debruyne jaren een van de grote machtsfiguren in het bisdom Brugge. Hij is ook verantwoordelijk uitgever van Kerk & Leven.

Debruyne zelf was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234