Vrijdag 06/12/2019

Achtergrond

'Foute grappen' zijn niet meer om te lachen

De dj wordt vanwege zijn homo-uitspraken prompt geweerd op een hele reeks festivals, waaronder Pukkelpop. Beeld RV

In het Westen kun je je gedachten en meningen de vrije loop laten. Dat is een groot goed. Maar wee je gebeente als je er zomaar iets uitflapt. Dat ondervinden steeds meer mensen.

Om foute grappen kunnen we niet meer lachen. Dat heeft de Britse biochemicus Tim Hunt (72) - Nobelprijswinnaar in 2001 - ondervonden. Tijdens een conferentie voor wetenschapsjournalisten in Zuid-Korea verkondigde hij deze week de stelling dat het wetenschappelijk werk te lijden heeft onder de aanwezigheid van vrouwen in het laboratorium. "Er zijn drie problemen met vrouwen", twitterde hij naderhand bij wijze van toelichting. "Óf je wordt verliefd op hen, óf ze worden verliefd op jou, óf je uit kritiek op hen en ze gaan huilen."

Deze opmerking - een poging om grappig te zijn, aldus Hunt - viel dermate verkeerd dat hij zich gedwongen zag ontslag te nemen als (honorair) hoogleraar aan University College London (UCL). Volgens UCL zijn de uitspraken van Hunt niet verenigbaar "met onze toewijding aan seksegelijkheid".

Enkele dagen terug nog oogstte de Litouwse dj Marijus Adomaitis - beter bekend onder de artiestennaam Ten Walls - een storm van protest met zijn op Facebook beleden opvatting dat homo's tot "een ander ras" behoren. Hij vergeleek homoseksualiteit met kindermisbruik in de rooms-katholieke kerk. Per omgaande werden optredens van Ten Walls op een aantal popfestivals (waaronder Pukkelpop) geannuleerd - in allerijl uitgesproken verontschuldigingen van de dj ten spijt.

Een grap van Annemarie Jorritsma - burgemeester van het Nederlandse Almere en kersvers senator voor de VVD - had vorige week evenmin het beoogde effect. Aan haar lofzang op een Almeers restaurant waar verstandelijk gehandicapten werken, voegde ze toe: "En je krijgt er gratis een mongool bij." Tot ongenoegen van heel wat mensen. Dat 'mongool' in het idioom van Jorritsma een koosnaam is, zoals haar woordvoerster aanvoerde, ging er bij hen niet in.

Beeld RV

Ongemak

De krachtige reacties riepen her en der ook wat gevoelens van ongemak op. In NRC Handelsblad betoogde Wouter van Dijke, hoofdredacteur van het digitale magazine Expreszo, dat Ten Walls beter had kunnen worden 'gekuist' door een gedragscode voor dj's - zoals die in de reggaescene van kracht is - dan door een boycot. "Niet weren, maar bekeren", luidt zijn devies. Op dezelfde opiniepagina stelde een briefschrijfster dat "een positieve houding ten opzichte van homo's onderdeel is geworden van onze westerse cultuur". Bij deze politisering van seksuele geaardheid voelt zij zichzelf nogal ongemakkelijk.

Inderdaad wordt nu feller gereageerd op homofobe dan wel vrouwonvriendelijke uitlatingen dan - zeg - twintig jaar geleden, denkt trendwatcher Adjiedj Bakas. Dat heeft er enerzijds mee te maken dat de attentiewaarde van elke uitspraak door de nieuwe media sterk wordt vergroot. "Opmerkingen die vroeger binnen vier muren werden gemaakt, resoneren nu tot ver daarbuiten. Je ziet dat politici als reactie daarop steeds kopschuwer worden en dat opmerkingen eerder als scandaleus worden ervaren."

Daarbij komt dat homo- en vrouwenrechten het onderscheidende kenmerk vormen van de westerse wereld. "Nu het geloof een minder grote rol speelt, vormen zij de kern van óns verhaal", zegt Bakas. Dat is de achtergrond van de politisering van homoseksualiteit waarover de briefschrijfster het had. De stand van de emancipatie is in hoge mate bepalend voor onze houding tegenover verlichte despoten als Vladimir Poetin en Tayyip Erdogan en de mullah-dictaturen elders in de wereld. In eigen land is de aanvaarding van homo- en vrouwenrechten opgewaardeerd tot keurmerk van integratie. Als je 'bij ons' wilt horen, heb je deze verworvenheden te aanvaarden.

Beeld RV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234